Öğretmenlerin mobbing algıları ile örgütsel sinizm davranışları arasındaki ilişkide algılanan yönetici desteğinin moderatör rolü
The moderating role of perceived managerial support in the relationship between teachers' mobbing perceptions and organizational cynicism behaviors
- Tez No: 1021635
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Sinizm, Mobbing, Cynicism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokul öğretmenlerinin algıladıkları yıldırma (mobbing) düzeylerinin örgütsel sinizm davranışları üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek ve bu ilişkide algılanan yönetici desteğinin düzenleyici (moderatör) rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemleri doğrultusunda ilişkisel tarama modelinde İstanbul ili Bağcılar ilçesindeki kamu ortaokullarda görev yapan 222 öğretmenden geçerli veri elde edilmiştir. Araştırma verileri; alanyazın doğrultusunda hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmenlere Yönelik Yıldırma Ölçeği”,“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinizm Ölçeği”ve“Algılanan Yönetici Desteği Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 26.0 paket programı ile frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, T-Testi, ANOVA, Scheffe, Mann Whitney U, Kruskal–Wallis H, Pearson's r korelasyon, Hayes'in PROCESS Macrosundaki Model 1 ve Model 4 kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlere yönelik yıldırma davranışlarının örgütsel sinizm üzerindeki etkisinde, algılanan yönetici desteğinin düzenleyici (moderatör) rolünü belirlemek amacıyla kurulan modelin bütünsel olarak istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve örgütsel sinizmdeki değişimin %27'sini açıkladığı saptanmıştır. Ancak algılanan yönetici desteğinin yıldırma ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkide istatistiksel olarak anlamlı bir düzenleyici rol oynamadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlere yönelik yıldırma davranışlarının örgütsel sinizm üzerindeki etkisinde, algılanan yönetici desteğinin aracılık rolünü belirlemek amacıyla kurulan modelde yıldırmanın sinizm üzerindeki doğrudan etkisinin pozitif ve anlamlı olduğu görülmüştür Yapılan analiz sonucunda, yıldırmanın sinizm üzerindeki dolaylı etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve algılanan yönetim desteğinin bu ilişkide kısmen aracılık görevi üstlendiği saptanmıştır. Sonuçlar, yıldırma davranışlarının sinizmi hem doğrudan artırdığını hem de yönetim desteği algısını azaltarak dolaylı yoldan tetiklediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the predictive effect of perceived mobbing levels among middle school teachers on organizational cynicism behaviors and to evaluate the moderating role of perceived supervisor support in this relationship. In line with quantitative research methods, valid data were obtained from 222 teachers working in public middle schools in the Bağcılar district of Istanbul using a correlational survey design. Research data were collected via a“Personal Information Form”prepared in line with the literature, the“Mobbing Scale for Teachers,”the“Organizational Cynicism Scale for Teachers,”and the“Perceived Supervisor Support Scale.”Data were analyzed using SPSS 26.0 software through frequency, percentage, mean, standard deviation, T-test, ANOVA, Scheffe, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Pearson's r correlation, and Models 1 and 4 in Hayes' PROCESS Macro. The model established to determine the moderating role of perceived supervisor support in the effect of mobbing behaviors toward teachers on organizational cynicism was found to be overall statistically significant, explaining 27% of the variance in organizational cynicism. However, it was determined that perceived supervisor support did not play a statistically significant moderating role in the relationship between mobbing and organizational cynicism. On the other hand, in the model constructed to determine the mediating role of perceived supervisor support in the effect of mobbing behaviors on organizational cynicism, the direct effect of mobbing on cynicism was found to be positive and significant. The analysis results revealed that the indirect effect of mobbing on cynicism was statistically significant, indicating that perceived supervisor support plays a partial mediating role in this relationship. The findings demonstrate that mobbing behaviors not only increase cynicism directly but also trigger it indirectly by reducing the perception of supervisor support.