Radyoloji teknikerlerinin çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
Evaluation of working conditions of radiology technicians in terms of occupational health and safety: The case of Istanbul province
- Tez No: 1021634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Occupational health and safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul ilinde hizmet veren radyoloji teknikerlerinin çalışma koşullarını iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde değerlendirmek ve bilgi seviyesinin iyonize radyasyon güvenliği yeterlik algıları üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 20.12.2025–20.05.2026 tarihleri arasında İstanbul'da kamuya bağlı üç sağlık kuruluşunda görev yapan çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 141 radyoloji teknikeri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular katılımcıların demografik bilgilerini de içeren Kişisel Bilgi Formu ile Dozimetre Kullanan Sağlık Çalışanlarında İyonize Radyasyon Güvenliği Yeterlilik Algısı Ölçeği ve Sağlık Çalışanlarının Radyasyondan Korunma Bilgisi Ölçeği kullanılarak oluşturulmuştur. Toplanan sonuçlar istatistiksel program aracılığıyla yorumlanmış; tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Radyasyondan korunma bilgi yetkinliği arttıkça çalışanların radyasyon güvenliği konusundaki mesleki yeterlik algılarının da arttığı saptanmıştır. Sonuç olarak, radyoloji teknikerlerinde radyasyon güvenliği bilgi seviyesinin artırılması, bilginin teoriyle kalmayıp güvenli çalışma davranışlarına dönüşmesi ve İSG bilincinin aşılanması bakımından hayati öneme sahiptir. Bundan hareketle hizmet içi eğitimlerin düzenli sıklıkta verilmesi, radyasyon güvenliği uygulamalarına yönelik denetimler gerçekleşmesi, kişisel koruyucu ekipman kullanımının teşvik edilmesi ve çalışma alanlarında etkin bir güvenlik kültürünün sağlanması önerilmektedir. Çalışmanın, sağlık kuruluşlarında çalışan güvenliğinin geliştirilmesine ilişkin literatüre katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the working conditions of radiology technicians serving in Istanbul within the framework of occupational health and safety and to determine the effect of this knowledge level on their perceptions of ionizing radiation safety competence. The study was carried out between December 20, 2025, and May 20, 2026, on 141 radiology technologists who voluntarily participated in the study while working at three public healthcare institutions in Istanbul. The findings were derived using the Personal Information Form—which includes participants' demographic data—along with the Scale of Perceived Competence in Ionizing Radiation Safety Among Healthcare Workers Using Dosimeters and the Scale of Radiation Protection Knowledge Among Healthcare Workers. The collected results were analyzed using statistical software; descriptive statistics, reliability analysis, the independent samples t-test, and one-way analysis of variance were applied. It was found that as knowledge competence regarding radiation protection increased, employees' perceptions of their professional competence in radiation safety also increased. In conclusion, enhancing the level of radiation safety knowledge among radiology technologists is of vital importance in ensuring that this knowledge is not merely theoretical but translates into safe work practices, and in fostering an awareness of occupational safety and health. Accordingly, it is recommended that in-service training be provided at regular intervals, inspections of radiation safety practices be conducted, the use of personal protective equipment be encouraged, and an effective safety culture be established in the workplace. This study is expected to contribute to the literature on improving worker safety in healthcare facilities.