Klinik pratikte köpeklerde görülen intervertebral disk patolojilerinin akut ve kronik döneminde yapılan cerrahi sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of post-surgical physical therapy and rehabilitation applications in acute and chronic phases of intervertebral disc pathologies in dogs in clinical practice
  1. Tez No: 1021671
  2. Yazar: CEYLAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laminektomi, Parapleji, İntervertebral disk, Laminectomy, Paraplegia, Intervertebral disc
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, klinik pratikte köpeklerde akut ve kronik dönemdeki intervertebral disk patalojisi postoperatif kombine fizik tedavi ve rehabilitasyon etkisini karşılaştırmaktır. İntervertebral disk patalojisi olan köpekler akut (n = 10) ve kronik (n = 10) olarak iki gruba ayrıldı ve cerrahi tedavi yapıldı. Kombine fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması: soğuk uygulama (postoperatif ilk üç gün günde 2 kez), elektrik stimülasyonu, lazer terapi ve magnetik alan terapisi (postoperatif 2. günden itibaren günde 1 kez), ultrason terapisi (postoperatif 4. günden itibaren günde 1 kez) tüm olgulara yapıldı. Çalışmaya dâhil edilen olguların, hem preoperatif hem de fizik tedavi ve rehabilitasyon sonrası nörolojik refleksleri, derin ağrı algısı, proprioseptif fonksiyonu, postural reaksiyonları, fonksiyonel performansı (ayakta durma, yürüme, hafif koşma) yarı kantitatif olarak değerlendirildi. Preoperatif karşılaştırmada akut ve kronik gruplar arasında nörolojik refleksler (p<0,044), derin ağrı algısı (p<0,039), propriosepsiyon (p<0,032), postural reaksiyonda (p<0,034) fark vardı. Her iki grubun preoperatif fonksiyonel performansı benzerdi: dururken ayağını basmama ve yürürken yük vermeme. fizik tedavi ve rehabilitasyon sonrasında kronik gruba (p<0,006) göre akut grupta (p<0,001) nörolojik reflekslerdeki, derin ağrı algısındaki, propriosepsiyondaki, postural reaksiyondaki ve fonksiyonel performanstaki düzelme daha iyiydi. Rehabilitasyon sonrasında akut ve kronik gruplar karşılaştırıldığında nörolojik reflekslerde (p<0,016), derin ağrı algısında (p<0,017), propriosepsiyonda (p<0,018), postural reaksiyonlarda (p<0,017) fark vardı. fizik tedavi ve rehabilitasyon sonrasındaki fonksiyonel performans, akut grupta ayakta duruş normale yakın veya yürürken hafif topallık şeklinde, kronik grupta ise ayağına yük vererek, hafif veya belirgin topallık şeklinde düzelme görüldü. Sonuç olarak; çalışmanın bulgularına göre köpeklerde intervertebral disk patalojisinde postoperatif fizik tedavi ve rehabilitasyon, her iki grupta da nörolojik ve fonksiyonel iyileşmeye katkı sağlasa da, özellikle akut grupta daha etkiliydi.
Özet (Çeviri)
This study compared the effects of postoperative physical therapy and rehabilitation in dogs with acute and chronic intervertebral disc pathology. Dogs with intervertebral disc pathology were divided into two groups: acute (n = 10) and chronic (n = 10), and all underwent surgical treatment. The rehabilitation protocol included cold therapy twice daily during the first three postoperative days, electrical stimulation, laser therapy, and magnetic field therapy once daily starting on postoperative day 2 and ultrasound therapy once daily starting on postoperative day 4. Neurological reflexes, deep pain perception, proprioception, postural reactions, and functional performance (standing, walking, and trotting) were evaluated before surgery and after rehabilitation using a semi-quantitative scoring system. Before treatment, significant differences were observed between the acute and chronic groups in neurological reflexes (p<0.044), deep pain perception (p<0.039), proprioception (p<0.032), and postural reactions (p<0.034), whereas functional performance was similar in both groups. After rehabilitation, the acute group showed greater improvement in neurological reflexes, deep pain perception, proprioception, postural reactions, and functional performance (p<0.001) than the chronic group (p<0.006). Significant differences between the groups remained after rehabilitation in neurological reflexes (p<0.016), deep pain perception (p<0.017), proprioception (p<0.018), and postural reactions (p<0.017). Functional performance improved to near-normal standing or mild lameness in the acute group, whereas the chronic group showed weight-bearing with mild or marked lameness. These findings indicate that postoperative physical therapy and rehabilitation improved neurological and functional recovery in both groups of dogs with intervertebral disc pathology, with a greater therapeutic effect in acute cases.