Elit kadın futbolcularda kavisli sprint performansı ile izometrik ve reaktif kuvvet profilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between curve sprint performance and isometric and reactive force profiles in elite female soccer players
- Tez No: 1021709
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ALPAN CİNEMRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, İzometrik kuvvet, Football, Isometric strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Sprint performansı, futbolda belirleyici bir fiziksel özellik olarak kritik öneme sahiptir ve maç içinde gözlenen sprintlerin büyük bir kısmı doğrusal değil, eğrisel rotalarda gerçekleşmektedir. İzometrik kuvvet (İK), doğrusal sprint (DS) ve yön değiştirme (COD) performansı ile ilişkilendirilmiş olsa da kavisli sprint (KS) performansı ile olan ilişkisi belirsizdir. Ayrıca, reaktif kuvvet (RK) özelliklerini yansıtan derinlik sıçraması (DJ) gibi pliometrik testlerin sprint performansı ile ilişkisi literatürde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, elit düzey kadın futbolcularda KS performansı ile kuvvet profili bileşenleri (İK ve RK) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya, elit düzeyde on dokuz kadın futbolcu (yaş: 25,32 ± 4,18; boy: 167 ± 6,0 cm; vücut ağırlığı: 59,26 ± 5,34 kg; vücut yağ oranı: %12,7 ± 2,18) katılmış ve sezon öncesi test protokolü uygulanmıştır. Standartlaştırılmış bir ısınma sonrasında katılımcılara izometrik hamstring kuvvet testi (İZO), izometrik orta uyluk çekiş testi (İOUÇ), DJ ve KS performans testleri uygulanmıştır. İK ve RK değişkenleri ile KS performansı arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, İK ölçümleri ile KS performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İOUÇ, İZO 30° ve İZO 90° testlerinden elde edilen zirve kuvvet (PF), normalize zirve kuvvet (N PF), 90 ms kuvvet gelişim hızı (RFD 90 ms) ve 150 ms impuls (İMP 150 ms) parametreleri ile KS performansı arasındaki korelasyon katsayılarının düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir (r = -0,31 ile 0,35; p>0,05). Benzer şekilde, RK özelliklerini yansıtan DJ değişkenleri ile KS performansı arasında da düşük düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler gözlenmiştir (r = -0,32 ile 0,40; p>0,05). Buna karşın, İK testleri arasında özellikle RFD 90 ms ve İMP 150 ms parametrelerinde orta-yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır (r = 0,459–0,721; p<0,05). Ayrıca bazı DJ parametreleri ile hamstring kuvvet-zaman değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Bu sonuçlar, İK ve RK özelliklerinin KS performansını doğrudan açıklamada sınırlı kaldığını, ancak benzer nöromüsküler ve kuvvet-zaman karakteristiklerini değerlendiren testler arasında daha güçlü ilişkiler bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sprint performance is a critical physical attribute in soccer, and a significant portion of sprints observed during matches occur not on linear paths, but along curved trajectories. While isometric strength (IS) has been associated with linear sprint (LS) and change of direction (COD) performance, its relationship with curved sprint (CS) performance remains unclear. Furthermore, the association between sprint performance and plyometric assessments reflecting reactive strength (RS) characteristics, such as the drop jump (DJ), has received increasing attention in the literature. Therefore, the aim of this study was to examine the relationship between CS performance and strength profile components, including IS and RS, in elite female soccer players. Nineteen elite female players (age: 25,32 ± 4,18 years; height: 167 ± 6,0 cm; body mass: 59,26 ± 5,34 kg; body fat percentage: 12,7 ± 2.18%) participated in a pre-season testing protocol. Following a standardized warm-up, participants performed isometric hamstring strength (ISO), isometric mid-thigh pull (IMTP), DJ and CS performance tests. Relationships between IS and RS variables and CS performance were assessed using Pearson correlation analysis. The results indicated no significant relationship between IS measures and CS performance. Correlation coefficients between CS performance and peak force (PF), normalized peak force (N PF), rate of force development at 90 ms (RFD 90 ms), and impulse at 150 ms (IMP 150 ms) variables derived from the IMTP, ISO 30°, and ISO 90° tests were trivial to low in magnitude (r = -0.31 to 0.35; p>0.05). Similarly, DJ variables reflecting RS characteristics demonstrated low and non-significant relationships with CS performance (r = -0.32 to 0.40; p>0.05). In contrast, moderate-to-high significant relationships were identified between IS assessments, particularly for RFD 90 ms and IMP 150 ms variables (r = 0.459–0.721; p<0.05). Additionally, significant associations were identified between DJ variables and hamstring force-time characteristics. These findings suggest that IS and RS characteristics have limited capacity to directly explain CS performance in elite female soccer players. However, stronger relationships appear to exist among tests assessing similar neuromuscular and force-time characteristics.