Türkiye'de siyasi parti kadın kollarının kadınların siyasal katılımına etkisi: Güneysu ve Ardeşen ilçeleri örneğinde karşılaştırmalı bir değerlendirme
The impact of women's wings of political parties on women's political participation in Turkey: A comparative analysis based on the examples of the Güneysu and Ardeşen districts
- Tez No: 1021717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KEMAHLI GARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Temsil, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, AK Parti Kadın Kolları, CHP Kadın Kolları, Siyasi temsil, Political Representation, Gender Equality, AK Party Women's Branches, CHP Women's Branches
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Değişen dünya düzeni dahilinde toplumun farklılaşan talepleri çeşitli uyuşmazlıkların çıkmasına yol açabilmektedir. Söz konusu uyumsuzlukların yönetimi toplumsal istikrar için otoriter bir mekanizmayı zorunlu kılmaktadır. Peki bu otorite bireylere aynı düzeyde siyasal katılım sağlamakta mıdır? Tarihsel olarak ele alındığında toplumun görünen yüzünde farklılaşmaların yaşandığı ve bu farklılaşmaların en çok kadınlar üzerinde olduğu açıkça görülmektedir. Kadınlar, yaşamlarını daha sürdürülebilir bir hale getirebilmek için çeşitli mekanizmalarda yer almışlardır. Bu mekanizmalardan biride demokratik işleyiş için kritik öneme sahip olan siyasi partilerin örgüt yapısı içerisinde yer alan kadın kollarıdır. Kadınların siyasal yaşama katılımını engelleyen hem yapısal hem de kültürel bariyerler mevcuttur. Bu bariyerleri aşma konusunda kadın kolları etkin bir araç olarak görülmektedir. Çalışma kapsamında, Türk kadınının siyasi partilerde siyasal katılımının sadece örgütsel bir yapı olmasının yanı sıra, yerel siyaset üretimine ve temsil mekanizmalarını şekillendiren bir yapıya sahip olup olmadığı tartışılmaktadır. Rize ilinin Güneysu ve Ardeşen ilçelerinin AK Parti ve CHP kadın kollarının parti içi mobilizasyon, seçmenle temas kurma ve yerel siyasal katılım süreçlerindeki rolünü, kadınların karar alma mekanizmalarına erişim ve siyasal temsil düzeylerine katkısı açısından karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the changing world order, society's evolving demands can lead to various conflicts arising. The management of these incompatibilities necessitates an authoritarian mechanism for social stability. So does this authority provide the same level of political participation to individuals? When considered historically, it is clearly seen that there are differences in the visible face of society, and these differences are mostly on women. Women have taken part in various mechanisms to make their lives more sustainable. One of these mechanisms is the women's branches within the organizational structure of political parties, which are of critical importance for democratic functioning. There are both structural and cultural barriers that prevent women from participating in political life. Women's groups are seen as an effective tool in overcoming these barriers. Within the scope of the study, it is discussed whether the political participation of Turkish women in political parties is not only an organizational structure, but also has a structure that shapes local political production and representation mechanisms. It analyzes the role of the AK Party and CHP women's branches in the intra-party mobilization, voter contact and local political participation processes of Güneysu and Ardeşen districts of Rize province comparatively in terms of women's access to decision-making mechanisms and contribution to their level of political representation.