Mini vida destekli farklı molar intrüzyon apareylerinin sonlu elemanlar analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of mini-screw–assisted molar intrusion appliances using the finite element analysis method
  1. Tez No: 1021716
  2. Yazar: DERVİŞE KORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hareketi teknikleri Ortodontik ankraj prosedürleri, Sonlu elemanlar analizi, Finite element analysis, Orthodontic Anchorage Procedures, Tooth Movement Techniques
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, mini vidalarla desteklenen üç farklı üst molar intrüzyon mekaniğinin biyomekanik etkilerini sonlu elemanlar analizi kullanarak değer lendirmek ve karşılaştırmaktır. Yüksek çözünürlüklü CBCT verilerinden (0,1 mm kesit kalınlığı) elde edilen kortikal kemik, trabeküler kemik, dişler ve periodontal ligamentleri içeren üç boyutlu bir maksiller model oluşturuldu. Üç intrüzyon mekaniği simüle edildi. Her senaryoda 100 g'lık intrüziv kuvvet uygulandı ve deplasman paternleri transvers, sagital ve vertikal yönlerde analiz edildi. Tüm simülasyonlarda materyal özellikleri, mesh yapıları ve sınır koşulları standartlaştırıldı. Bukkal yerleştirilen mini vidalar, posterior dişlerin transvers deplasmanını etkili bir şekilde minimize etti. Yalnızca palatal ankraj kullanılması, özellikle ikinci molarlarda daha fazla transvers devrilme ile sonuçlandı. Bukkal–palatal mini vida ankrajının birlikte kullanılması ise üç boyutta kontrollü diş hareketi sağladı ve diğer senaryolara kıyasla devrilmeyi azalttı. Oklüzal kanat uzantıları kuvveti iletse de ikinci molardaki transvers devrilmeyi yeterince engelleyemedi. Çift bukkal–palatal ankraj, maksiller molar intrüzyonu sırasında üstün üç boyutlu kontrol sunarken, yalnızca palatal ankraj transvers stabiliteyi azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Finite element analysis (FEM) was performed to assess and compare the biomechanical behavior of three different mini-screw–assisted maxillary molar intrusion mechanics. A three-dimensional model of the maxilla was generated using high-resolution CBCT data with a slice thickness of 0.1 mm, incorporating cortical bone, cancellous bone, teeth, and periodontal ligaments. Three separate intrusion setups were designed, each subjected to a 100 g intrusive force. Material properties, meshing parameters, and boundary conditions were kept consistent across all simulations. Tooth displacement was evaluated in the transverse, sagittal, and vertical planes. Mini-screws placed on the buccal side were effective in limiting transverse movement of the posterior teeth. In contrast, the palatal-only anchorage system showed increased transverse tipping, particularly in the second molars. The use of both buccal and palatal mini-screws resulted in more controlled tooth movement across all երեք spatial directions and minimized tipping compared to the other configurations. Although occlusal wing extensions facilitated force transmission, they were insufficient in preventing transverse tipping of the second molars. Overall, the combined buccal–palatal anchorage system provided the most favorable three-dimensional control for maxillary molar intrusion, whereas relying solely on palatal anchorage compromised transverse stability.