Süt ineklerinde motilin, leptin ve ghrelin'in abomasum deplasmanı için öngörü düzeyinin araştırılması
Investigation of the predictive level of motilin, leptin and ghrelin for abomasum displacement in dairy cows
- Tez No: 1021730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER MECİTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Veteriner hekimlik, Veterinary medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
Özet
Abomasum deplasmanı (AD), abomasumun abdomen içerisinde normal pozisyonunun dışında bulunması olarak tanımlanan bir hastalıktır. Motilin, fizyolojik olarak gastrik motiliteyi düzenleyen ve gastrik boşalmayı hızlandıran bir hormondur. Abomasal motilitenin azalması AD için etiyolojik bir faktördür. Bu çalışmada, postpartum 7.günde süt ineklerinde motilin, ghrelin ve leptin hormonlarının düzeyleri ile seçilen biyokimyasal değişkenlerin değerlendirilmesi ve bu değişkenlerin ilerleyen günlerde gelişebilecek AD ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Sunulan araştırmanın hayvan materyalini aynı işletmedeki 45 adet Holstein ırkı sığır oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilen sığırlardan postpartum 7. günde serum örnekleri alınıp hayvanlar 60 gün boyunca takip edilmiştir. Bu süreçte erken dönemde (postpartum 7-13. günler) 11 sığıra ve geç dönemde (postpartum 14-21. günler) 11 sığıra AD tanısı koyulmuştur. Erken dönemde (EAD) ve geç dönemde (GAD) AD tanısı koyulan sığırlardan çalışma grupları; çalışma grubundaki sığırlarla benzer verim düzeylerine ve laktasyon sayılarına sahip 23 sağlıklı sığırsa kontrol grubunu (KON) oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen 45 sığırda serum Motilin, Ghrelin ve Leptin düzeyleri ticari ELISA kitleri ile serum Alkalen Fosfataz (ALP), Aspartat Transaminaz (AST), kalsiyum, fosfor, magnezyum, betahidroksibütirik asit (BHBA), kan üre nitrojen (BUN), total protein (TP), kreatinin, kolesterol ve gama glutamil transferaz (GGT) düzeyleri biyokimya otoanalizatörü ile ölçülmüştür. Analizler sonucunda çalışmaya dahil edilen sığırlarda motilinin EAD grubunda (48,14±5,63 ng/l); GAD grubuna (35,82±2,40 ng/l) ve KON grubuna (35,58±1,49 ng/l) göre belirgin şekilde (p<0,05) yüksek; Leptinin ise EAD (0,92±0,35 ng/ml) ve GAD grubunda (0,90±0,32 ng/ml); KON grubuna (0,39±0,12 ng/ml) göre yüksek olma eğiliminde (p=0,068) olduğu belirlenmiştir. Ghrelin konsantrasyonu EAD grubunda (9574,19±407,65 pg/ml) KON grubuna (8459,26±320,68 pg/ml) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0.05). ALP ve AST konsantrasyonlarının EAD (73,8±9,1 ve 141,8±17,8 IU/L) ile GAD gruplarında (75,0±9,6 ve 132,1±15,8 IU/L), KON grubuna (47,6±3,5 ve 87,9±6,4 IU/L) göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (P<0,05). Çalışma sonucunda motilin seviyelerinin süt sığırlarında AD şekillenmeden önce yükselmeye başladığı fakat bu yükselmenin AD'dan sadece günler öncesinde meydana geldiği belirlenmiştir. Bu motilinin AD'nın patofizyolojisinde rol oynayabileceğini gösterdiği gibi ilerideki araştırmalarla AD riski yüksek olan hayvanların AD şekillenmeden belirlenebilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Displacement of abomasum (DA) is a disease defined as the presence of the abomasum outside its normal position in the abdomen. Motilin is a hormone that physiologically regulates gastric motility and accelerates gastric emptying and decreased abomasal motility is an etiological factor for DA. The aim of this study was to evaluate serum motilin, ghrelin, and leptin concentrations together with selected biochemical variables on postpartum day 7 in dairy cows and to investigate their association with the development of DA. The animal material of the presented study consists of 45 Holstein cattle from the same farm. Serum samples were collected from the cattle on the 7th postpartum day and the animals were observed for 60 days. During this period, DA was diagnosed in 11 cattle in the early period (EDA group) (postpartum days 7-13) and 11 cattle in the late period (GDA group) (postpartum days 14-21). 23 healthy cattle with similar yields and lactation numbers to the cattle in the study group constituted the control group (CON). Serum Motilin, Ghrelin and Leptin hormone levels in the 45 cattle included in the study were measured with commercial ELISA kits, and serum Alkaline Phosphatase (ALP), Aspartate Transaminase (AST), calcium, phosphorus, magnesium, β-hydroxybutyrate, BUN, total protein, creatinine, cholesterol and gamma glutamyl transferase levels were measured with a biochemistry autoanalyzer. Motilin was significantly (p<0.05) higher in the EDA group (48.14±5.63 ng/l) compared to the GDA group (35.82±2.40 ng/l) and the CON group (35.58±1.49 ng/l); It was determined that leptin tended to be higher in the EDA (0.92±0.35 ng/ml) and GDA group (0.90±0.32 ng/ml) compared to the CON group (0.39±0.12 ng/ml) (p=0.068). Ghrelin concentration in the EDA group (9574.19±407.65 pg/ml) was found to be significantly higher compared to the CON group (8459.26±320.68 pg/ml) (p<0.05). Among the measured biochemical parameters, ALP concentration was significantly higher in the EDA group (73.8±9.1 IU/l) and GDA group (75.0±9.6 IU/l) compared to the CON group (47.6±3.5 IU/l) and AST concentration was significantly higher in the EDA (141.8±17.8 IU/l) and GDA group (132.1±15.8 IU/l) compared to the CON group (87.9±6.4 IU/l). As a result of the study, it was determined that motilin levels began to rise before DA formation in dairy cattle, but this increase occurred only days before DA. This shows that motilin may play a role in the pathophysiology of DA and future studies may allow animals at high risk of DA to be identified before DA formation.