Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ilkokul öğretim programlarındaki eğilimlerin kazandırılmasına yönelik öğretmen görüşleri
Teacher views on the implementation of trends in the Turkish Century Education Model primary school curriculum
- Tez No: 1021749
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğilimler, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Öğretim Programları, İlkokul Öğretmenleri, Öğretmen Görüşleri, Trends, Turkish Century Education Model Primary School Curricula, Primary School Teachers, Teacher Opinions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul Öğretim Programlarındaki Eğilimlerin Kazandırılmasına Yönelik Öğretmen Görüşleri Amaç: Bu araştırmada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul öğretim programlarında yer alan eğilimlerin öğrenme öğretme sürecinde öğrencilere kazandırılmasına ilişkin öğretmen görüşleri değerlendirildi. Materyal ve Metod: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul öğretim programlarında yer alan eğilimlerin öğrencilere kazandırılmasına yönelik öğretmen görüşleri; karma araştırma yönteminin eş zamanlı çeşitleme (triangulation) desenine göre değerlendirilmiştir. Araştırmanın evreni Akdeniz Bölgesi'nde görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise tabakalı küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 500 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Eğilimlerin Kazandırılmasına İlişkin Öğretmen Algı Ölçeği”ile elde edilmiş olup; nitel veriler ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Eğilimlerin Kazandırılmasına İlişkin Öğretmen Görüşme Formu”aracılığı ile elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın nicel bulguları; eğilim, benlik eğilimi, sosyal eğilim ve entelektüel eğilimlerin öğrencilere kazandırılmasına ilişkin öğretmen algıları, hizmet içi eğitim alan öğretmenler lehine yüksek bulunmuştur. Benlik eğilimlerine ilişkin öğretmen algıları cinsiyet değişkeni açısından erkek öğretmenler lehine yüksek bulunurken, 11-20 yıl arasında hizmet süresi olan öğretmenler lehine daha düşük bulunmuştur. Sosyal eğilimlerin kazandırılmasına ilişkin 4. sınıf öğretmenlerinin 3. sınıf öğretmenlerine göre algıları daha yüksek bulunmuştur. Nitel bulgular; öğretmenlerin programı eğilimleri desteklemesi açısından güçlü bulduğu; ancak, evrak yükünün fazla olduğu, okulların altyapı olarak yetersiz kaldığı, eğilimleri ölçme değerlendirmede avantaj sağlayabilecek alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinin geliştirilmesi gerektiği bulunmuştur. Ayrıca ders kitaplarının eğilimleri destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği, ailelerin eğilimleri desteklemesi, öğretmenlerin nitelikli hizmet içi eğitim almaları ve yeni bir merkezi sınav sistemi geliştirilmesi gerektiği bulunmuştur. Sonuç: Eğilimlerin kazandırılmasına ilişkin öğretmen algılarının genel anlamda benzer düzeyde olduğu; ancak eğilimlerin kazandırılabilmesi ve programın işlerliğinin artması için bazı yapısal problemlerinin çözülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Teacher Views on the Implementation of Trends in the Turkish Century Education Model Primary School Curriculum Aim: This research evaluated teacher views on the implementation of trends included in the Turkish Century Education Model primary school curriculum in the learning and teaching process. Material and Method: Teacher views on the implementation of trends included in the Turkish Century Education Model primary school curriculum were evaluated according to the triangulation design of the mixed-methods research method. The population of the research consists of classroom teachers working in the Mediterranean Region. The sample consists of 500 classroom teachers determined by stratified cluster sampling. Quantitative data of the research were obtained with the“Teacher Perception Scale Regarding the Implementation of Trends”developed by the researcher; qualitative data were obtained through the“Teacher Interview Form Regarding the Implementation of Trends”created by the researcher. Results: The quantitative findings of the research are as follows; Teacher perceptions regarding the acquisition of self-tendency, social tendencies, and intellectual tendencies in students were found to be higher in favor of teachers who received in-service training. Teacher perceptions regarding self-tendency were higher in favor of male teachers, but lower in favor of teachers with 11-20 years of service. Fourth-grade teachers had higher perceptions regarding the acquisition of social tendencies compared to third-grade teachers. Qualitative findings indicated that teachers found the program strong in supporting these tendencies; however, they noted excessive paperwork, inadequate school infrastructure, and the need to develop alternative assessment techniques that could provide an advantage in measuring and evaluating these tendencies. Furthermore, it was found that textbooks should be revised to support these tendencies, families should support these tendencies, teachers should receive quality in-service training, and a new centralized examination system should be developed. Conclusion: It was concluded that teacher perceptions regarding the acquisition of tendencies were generally at a similar level; however, some structural problems need to be solved in order to achieve these tendencies and improve the effectiveness of the program.