Pes planusta peroneus longusa uygulanan nöromuskuler elektrik stimulasyonunun ayak postürü, kas kuvveti, denge ve taban basınç dağılımı üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of neuromuscular electrical stimulation applied to the peroneus longus on foot posture, muscle strength, balance, and plantar pressure distribution in individuals with pes planus
  1. Tez No: 1021752
  2. Yazar: DAMLA ÜNAL ZİLCİOGLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikle uyarma, Kas kuvveti, Nöromüsküler elektriksel stimülasyon, Plantar basınç, Postural denge, Electric stimulation, Muscle strength, Neuromuscular electrical stimulation, Plantar pressure, Postural balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız pes planuslu bireylerde peroneus longusa uygulanan Nöromuskuler Elektrik Stimulasyonunun (NMES) ayak postürü, kas kuvveti, denge ve taban basınç dağılımı üzerine akut etkilerini incelenmek amacıyla randomize kontrollü olarak planlandı. Yapılan ayak postür indeksi (APİ-6) ve naviküler düşme (ND) testi sonucunda APİ-6 skoru ≥ 6, ND ≥10 ve Jack testi pozitif olan esnek pes planuslu bireyler çalışmaya davet edildi. 31 katılımcı randomize olarak deney grubu (n=16) ve kontrol grubu (n=15) olarak ikiye ayrıldı. Ayak postürü APİ-6 ve ND ile, kas kuvveti el dinamometresi ile, denge dinamik olarak Y denge testi ile değerlendirildi. Statik denge ölçümü ve taban basınç dağılımı değerlendirmesi pedobarografik analiz cihazı ile değerlendirildi. Deney grubuna 20 dk NMES uygulanırken, kontrol grubuna akım verilmedi. Çalışma sonunda APİ-6 ve ND değerleri grup içi ve gruplar arasında değişiklik göstermedi (p > 0,05). Deney grubunda kontrol grubuna kıyasla dominant bacakta inversiyon ve eversiyon kas kuvvetinin arttığı ve bu artışın eversiyon kas kuvvetinde kontrol grubuna göre üstün olduğu (p = 0,039), gözler kapalı tek ayak salınım mesafesinin deney grubunda azaldığı (p = 0,017), diğer anteroposterior indeks, mediolateral indeks ve salınım mesafelerinin grup içi ve gruplar arasında değişmediği (p > 0,05), dinamik dengenin iyileştiği ve kontrol grubuna üstünlük gösterdiği (p değerleri <0,001 ile 0,017 arasında), ön-arka ayak yük dağılımı ve temas alanının değişmediği kaydedildi (p > 0,05). Peroneus longusa uygulanan NMES'in ayak postürünü değiştirmeden kas kuvveti ve dinamik denge üzerine akut olarak etkili olması nedeniyle pes planusun konservatif tedavisinde yer alabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Our study was designed as a randomized controlled trial to investigate the acute effects of neuromuscular electrical stimulation (NMES) applied to the peroneus longus on foot posture, muscle strength, balance, and plantar pressure distribution in individuals with pes planus. Individuals with flexible pes planus who had a Foot Posture Index (FPI-6) score of ≥ 6, a navicular drop (ND) of ≥ 10, and a positive Jack test were invited to participate in the study. A total of 31 participants were randomly allocated into two groups: the intervention group (n = 16) and the control group (n = 15). Foot posture was assessed using the FPI-6 and ND, muscle strength was evaluated using hand dynamometer, and dynamic balance was assessed using the Y Balance Test. Static balance and plantar pressure distribution were evaluated using a pedobarographic analysis device. The intervention group underwent NMES for 20 minutes, while the control group received no current. At the end of the study, no significant changes were observed in FPI-6 and ND values either within or between groups (p > 0.05). In the intervention group, inversion and eversion muscle strength of the dominant limb increased compared with the control group, and the increase in eversion muscle strength was superior to that of the control group (p = 0.039). Single-leg sway distance with eyes closed improved in the intervention group (p = 0.017), whereas the other anteroposterior index (API), mediolateral index (MLI), and sway distance parameters did not change either within or between groups (p > 0.05). Dynamic balance improved and was superior to that of the control group (p values ranging from < 0.001 to 0.017). No changes were observed in forefoot-rearfoot load distribution or contact area (p > 0.05). It was concluded that NMES applied to the peroneus longus may have a role in the conservative treatment of pes planus, as it acutely improves muscle strength and dynamic balance without altering foot posture.