Sağlık turizmi perspektifinden GETAT (geleneksel ve tamamlayıcı tıp) uygulamalarının potansiyeli: SWOT analiziyle bir değerlendirme
The potential of traditional and complementary medicine (T&CM) practices from the perspective of medical tourism: An evaluation through SWOT analysis
- Tez No: 1021783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Health Care Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, GETAT, SWOT Analizi, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, Health Tourism, GETAT, SWOT Analysis, Health Tourism Authorization Certificate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Modern tıp uygulamalarının teknolojik gelişimiyle beraber bireylerin yan etkilerden kaçınma ve bütüncül sağlık arayışları, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yöntemlerine olan küresel ilgiyi ivmelendirmiş; bu durum Türkiye'nin sağlık turizmi vizyonu içerisinde GETAT uygulamalarını yüksek katma değerli ve stratejik bir turizm ürününe dönüştürmüştür. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'de Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'ne sahip olan kamu, özel ve üniversite hastanelerinin GETAT alanındaki mevcut kapasitelerini, operasyonel yetkinliklerini ve küresel pazardaki rekabet edebilirliğini sistematik bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Çalışmada, Türkiye genelinde sağlık turizmi ekosistemine dâhil olan 640 tesisin resmi kayıtları, envanter bildirimleri ve Sağlık Bakanlığı veri tabanlarından elde edilen ikincil veriler analiz edilmiştir. Analiz edilen parametreler arasında tesislerin yatak kapasiteleri, JCI (Joint Commission International) akreditasyon durumları, yabancı dil yeterlilikleri ve sundukları 15 farklı GETAT disiplininin (Akupunktur, Mezoterapi, Ozon Terapi, Fitoterapi, Müzik Terapi vb.) dağılımı yer almaktadır. Veri seti üzerinden yapılan incelemede, özellikle köklü üniversite hastanelerinin, 28 farklı dile kadar ulaşan tercümanlık desteği ve çok branşlı GETAT üniteleriyle uluslararası pazarda“hibrit bir hizmet modeli”sunduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda yapılandırılan SWOT analizi; Türkiye'nin geniş uygulama yetkisi ve modern teknolojik altyapısını“Güçlü Yönler”olarak tanımlarken, dijital görünürlük ve web sitesi optimizasyonu gibi alanlardaki eksiklikleri geliştirilmesi gereken zayıf halkalar olarak sınıflandırmaktadır. Tesislerin web sitelerinde JCI gibi kalite sertifikalarının paylaşım oranının düşük olması (%24) ve tanıtım kısıtlamaları, uluslararası rekabette dijital bir darboğaz oluşturmaktadır. Araştırma, nihai olarak Türkiye'nin sadece medikal cerrahi bir destinasyon değil, aynı zamanda bilimsel temelli geleneksel tıp uygulamalarıyla bütünleşmiş“bütüncül bir sağlık merkezi”olma potansiyelini düşündürmektedir. GETAT birimlerinin sağlık turizmi yetki belgeli tesislerdeki varlığının pazar çeşitlendirme stratejisine doğrudan katkı sunacağı ve bu alandaki standartlaşmanın küresel güven endeksini artıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The technological advancement of modern medical practices, combined with individuals' desire to avoid side effects and their search for holistic health, has accelerated global interest in Traditional and Complementary Medicine (GETAT) methods. This trend has transformed GETAT applications into high value-added and strategic tourism products within Turkey's health tourism vision. The primary objective of this research is to systematically reveal the current capacities, operational competencies, and global market competitiveness of public, private, and university hospitals in Turkey that hold the Health Tourism Authorization Certificate in the field of GETAT. In this study, official records, inventory notifications, and secondary data obtained from the Ministry of Health databases of 640 facilities involved in Turkey's general health tourism ecosystem were analyzed. The parameters analyzed include the bed capacities of the facilities, JCI (Joint Commission International) accreditation statuses, foreign language proficiencies, and the distribution of 15 different GETAT disciplines offered (such as Acupuncture, Mesotherapy, Ozone Therapy, Phytotherapy, Music Therapy, etc.). The examination of the dataset revealed that well-established university hospitals, in particular, offer a“hybrid service model”in the international market, providing multi-branch GETAT units and interpretation support in up to 30 different languages. The SWOT analysis structured based on the findings defines Turkey's broad application authority and modern technological infrastructure as“Strengths,”while classifying deficiencies in areas such as digital visibility and website optimization as“weak links”requiring development. The low rate of sharing quality certificates like JCI on the facilities' websites (24%) and promotional restrictions create a digital bottleneck in international competition. Ultimately, the research suggests Turkey's potential to become a“holistic health center”integrated with science-based traditional medicine practices, rather than just a medical-surgical destination. It is anticipated that the presence of GETAT units in facilities with health tourism authorization will contribute directly to market diversification strategies, and standardization in this field will increase the global trust index.