Vergi takozunun istihdam üzerine etkisi: Avrupa Birliği ve Türkiye için bir analiz
The impact of the tax wedge on employment: An analysis for the European Union and Turkey
  1. Tez No: 1021826
  2. Yazar: AYŞE GÜL ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÜRÜT SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Panel veri modelleri, Türkiye, Vergi takozu, İstihdam, European Union, Panel data models, Türkiye, Tax wedge, Employment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Vergiler geçmişten günümüze kamu harcamalarını finanse eden bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra, iş gücü piyasası dinamiklerini şekillendiren önemli mali araçlardan biri olarak görülmektedir. Özellikle vergi yükünün işveren ve çalışan üzerindeki dağılımını ifade eden vergi takozu kavramı, istihdam üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çalışmanın amacı, 2000-2024 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de vergi takozunun istihdam üzerindeki etkisini incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada panel eşbütünleşme ve panel nedensellik testlerinden yararlanılmıştır. Bağımlı değişken olarak istihdamı temsilen iş gücüne katılım oranı, açıklayıcı değişken olarak vergi takozu, kontrol değişkenleri olarak ise kişi başına gayri safi yurt içi hâsıla, birim iş gücü maliyeti ve ticari açıklık analizde kullanılmıştır. Analiz sonucunda istihdam ve vergi takozu arasında uzun dönemli ilişki tespit edilmiştir. Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik testi sonucunda ise vergi takozu ile istihdam arasında çift yönlü ve anlamlı bir nedensellik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to serving as a source of revenue to finance public spending from the past to the present, taxes are viewed as one of the key fiscal tools shaping labor market dynamics. In particular, the concept of the tax wedge which describes the distribution of the tax burden between employers and employees has a significant impact on employment. The aim of this study is to examine the effect of the tax wedge on employment in the European Union (EU) and Türkiye between 2000 and 2024. To this end, the study utilizes panel cointegration and panel causality tests. The labor force participation rate was used as the dependent variable representing employment, the tax wedge as the explanatory variable, and per capita gross domestic product, unit labor costs, and trade openness as control variables in the analysis. The analysis revealed a long-term relationship between the employment and the tax wedge. Furthermore, the causality test conducted by Dumitrescu and Hurlin (2012) established a bidirectional and significant causality between the tax wedge and employment.