Lomber disk hernisi cerrahilerinde preoperatif ve intraoperatif uygulanan erektör spina plan bloğunun opioid tüketimine, anestezik tüketimine ve hemodinamiye etkisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 1021825
  2. Yazar: HATİCE KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erektör spina plan bloğu, Lomber disk hernisi, Opioid tüketimi, Postoperatif ağrı, Preemptif analjezi, Erector spinae plane block, Lumbar disc herniation, Opioid consumption, Postoperative pain, Preemptive analgesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Lomber disk hernisi (LDH) cerrahisi sonrası gelişen şiddetli ağrının yönetiminde multimodal analjezi stratejileri kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, majör vertebra cerrahisi uygulanan hastalarda preoperatif ve intraoperatif uygulanan erektör spina plan bloğunun (ESPB) perioperatif opioid tüketimi, anestezik ajan kullanımı ve hemodinamik stabilite üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif LDH cerrahisi planlanan 60 hasta dahil edilerek, hastalar rastgele iki gruba (Grup 1: Preoperatif ESPB, Grup 2: İntraoperatif ESPB) ayrılmıştır. Her iki gruba da %0,25 bupivakain (40 mL) kullanılarak bilateral ESPB uygulanmıştır. Grupların intraoperatif ve postoperatif 48 saatlik opioid tüketimleri oral MME (Morfin Miligram Eşdeğeri) cinsinden, görsel analog skala (VAS) skorları ve hemodinamik verileri kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Preoperatif ESPB grubunda hem intraoperatif kümülatif opioid tüketimi (125 mg vs 151,25 mg MME; p=0,048), hem de postoperatif 48 saatlik toplam MME değerleri (33 mg vs 57 mg; p=0,001) diğer gruba göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Postoperatif statik ve dinamik VAS skorları, tüm ölçüm zamanlarında preoperatif grupta anlamlı derecede daha düşük seyretmiştir (p<0,001). Ayrıca postoperatif dönemde gelişen hipotansiyon insidansı preoperatif grupta anlamlı düzeyde daha az izlenmiştir (p=0,015). Sonuç: LDH cerrahilerinde preoperatif uygulanan ESPB, ağrı hafızasının oluşumunu engelleyerek daha üstün bir analjezik kalite sağlamakta, opioid ihtiyacını belirgin şekilde azaltmakta ve postoperatif hemodinamik stabiliteye katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Multimodal analgesia strategies are crucial in managing severe pain following lumbar disc herniation (LDH) surgery. This study aimed to compare the effects of preoperative versus intraoperative Erector Spinae Plane Block (ESPB) on perioperative opioid consumption, anesthetic agent use, and hemodynamic stability in patients undergoing major spinal surgery. Materials and Methods: Sixty patients scheduled for elective LDH surgery were randomized into two groups (Group 1: Preoperative ESPB, Group 2: Intraoperative ESPB). Bilateral ESPB was performed in both groups using 40 mL of 0.25% bupivacaine. Intraoperative and postoperative 48-hour opioid consumptions in terms of oral MME (Morphine Milligram Equivalent), Visual Analog Scale (VAS) scores, and hemodynamic data were recorded. Results: Both intraoperative cumulative opioid consumption (125 mg vs. 151.25 mg MME; p=0.048) and postoperative 48-hour total MME values (33 mg vs. 57 mg; p=0.001) were significantly lower in the preoperative ESPB group. Postoperative static and dynamic VAS scores were significantly lower in the preoperative group at all measurement intervals (p<0.001). Additionally, the incidence of postoperative hypotension was significantly lower in the preoperative group (p=0.015). Conclusion: Preoperatively applied ESPB in LDH surgeries provides superior analgesic quality by preventing the formation of pain memory, significantly reduces opioid requirements, and contributes to postoperative hemodynamic stability.