Türkiye'de vergi takozunun istihdam üzerine etkisi: AB karşılaştırması
The effect of tax wedge on employment in Turkey: A comparıson with the EU
- Tez No: 760387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşsizlik, Vergi Takozu, Employment, Unemployment, Tax Wedge
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kamusal hizmetlerin gerçekleşmesi için belli bir finansman kaynağına ihtiyaç vardır. Devlet vergiyle bireylerin ödeme gücüne göre karşılıksız gelir elde etmektedir. Devletin bireyler üzerinden elde ettiği bu gelir işçi ve işveren üzerinde ağır bir mali külfete neden olmakta ve bu durum vergi yükü kavramını ortaya çıkartmaktadır. Toplam emek üzerindeki vergi yüküne literatürde vergi takozu denilmektedir. Vergi takozu kavramı işgücü başına ödenen gelir vergisi, sosyal güvenlik primleri, işverenin ödediği bordro vergileri gibi tüm maliyetleri içinde barındırır. Vergi takozu istihdamı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla vergi takozunun azaltılması, istihdamı artırmaya ve devletin gelir kaybını azaltmaya yönelik önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki vergi takozunu analiz etmek, vergi takozunu azaltması ve istihdamın artırılmasına yönelik önlemleri almak ve Türkiye'deki istihdam, işsizlik ve vergi takozunun Avrupa Birliği ülkeleri içerisindeki görece yerini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
A particular source of financing is needed for the realization of public services. The government earns unrequited income according to the ability of individuals to pay taxes. This income obtained by the state from individuals causes a heavy financial burden on the employee and employer. This situation reveals the concept of the tax burden. The tax burden on total labor is called a tax wedge. The concept of tax wedge includes all costs such as income tax paid per workforce, social security premiums, and payroll taxes paid by the employer. The tax wedge is one of the critical factors affecting employment. Therefore, reducing the tax wedge is essential in increasing employment and reducing the income loss of the state. This study aims to analyze the tax wedge in Turkey, take measures to reduce the tax wedge and increase employment and determine the relative position of employment, unemployment, and tax wedges in Turkey within the European Union countries.