PV Hücrelerin Eşdeğer Devre Parametrelerinin Genetik Algoritma İle Belirlenmesi
Determination of Equivalent Circuit Parameters of PV Cells by Genetic Algorithm
  1. Tez No: 1021860
  2. Yazar: MESUT COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ EMİNOĞLU, PROF. DR. METİN YAZGI, DOÇ. DR. MURAT KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Solar energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Devreler ve Sistemler Bilim Dalı
Özet
Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında çevre dostu yapısı, sürdürülebilirliği ve yaygın kullanım potansiyeli nedeniyle son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Fotovoltaik (PV) sistemlerin performans analizlerinin doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için PV hücrelerin elektriksel davranışlarının yüksek doğrulukla modellenmesi gerekmektedir. Bu modellemede en yaygın kullanılan yöntemlerden biri tek diyotlu eşdeğer devre modelidir. Ancak bu modelin başarısı, eşdeğer devre parametrelerinin doğru belirlenmesine bağlıdır. Bu çalışmada, fotovoltaik hücrelerin tek diyotlu eşdeğer devre modeline ait parametrelerin belirlenmesi amacıyla Genetik Algoritma (GA) tabanlı bir optimizasyon yöntemi geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında idealite faktörü (a), seri direnç (Rs) ve paralel direnç (𝑅𝑝) parametreleri genetik algoritma yardımıyla optimize edilmiş, foton akımı (Iph) ve ters doyma akımı (I0) ise elde edilen parametreler kullanılarak hesaplanmıştır. Geliştirilen algoritma Python programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiş ve farklı fotovoltaik modüller üzerinde uygulanmıştır. Genetik algoritma tabanlı parametre kestirim yönteminin, fotovoltaik hücrelerin eşdeğer devre parametrelerinin belirlenmesinde güvenilir ve etkin bir yaklaşım sunduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, yöntemin farklı PV modüller üzerinde uygulanabilir olduğunu ve güneş enerjisi sistemlerinin analiz ve tasarım çalışmalarında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Solar energy has gained significant importance among renewable energy sources in recent years due to its environmentally friendly nature, sustainability, and widespread application potential. In order to accurately analyze the performance of photovoltaic (PV) systems, the electrical behavior of PV cells must be modeled with high accuracy. One of the most widely used approaches for this purpose is the single-diode equivalent circuit model. However, the accuracy of this model largely depends on the precise determination of its equivalent circuit parameters. In this study, a Genetic Algorithm (GA)-based optimization method was developed to estimate the parameters of the single-diode equivalent circuit model of photovoltaic cells. Within the scope of the study, the diode ideality factor (a), series resistance (𝑅𝑠) and shunt resistance (𝑅𝑝) were optimized using a genetic algorithm, while the photocurrent 𝐼𝑝ℎ and reverse saturation current (𝐼0) were calculated based on the obtained parameters. The proposed algorithm was implemented in the Python programming language and applied to different photovoltaic modules. The results demonstrated that the genetic algorithm-based parameter estimation method provides a reliable and effective approach for determining the equivalent circuit parameters of photovoltaic cells. The findings indicate that the proposed method can be successfully applied to various PV modules and can be utilized in the analysis and design of solar energy systems.