Okul öncesi dönemde ebeveyn tutumlarının çocukların psikolojik sağlamlığı üzerindeki yordayıcı rolünün incelenmesi
Exami̇ni̇ng the predi̇cti̇ve role of parental atti̇tudes on preschool chi̇ldren's psychologi̇cal resi̇li̇ence
  1. Tez No: 1021861
  2. Yazar: EZGİ SENGİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Psikolojik sağlamlık, Preschool education, Resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Okul öncesi dönemde ebeveyn tutumlarının çocukların psikolojik sağlamlığı üzerindeki yordayıcı rolünün incelenmesi erken çocukluk yıllarının tüm gelişim alanlarının kritik dönemlerden geçtiği bir süreç olması sebebiyle oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı, 60-72 aylık çocukların psikolojik sağlamlık düzeylerini demografik özelliklere göre incelemek ve ebeveyn tutumlarının bu düzeyler üzerindeki yordayıcı rolünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2025-2026 yılında eğitim öğretim gören Samsun ili merkez ilçelerinde okul öncesi eğitime devam eden, normal gelişim özelliği gösteren 5-6 yaş grubundan 277 çocuk oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında ise; Kişisel Bilgi Formu, Okul Öncesi Çocuklar İçin Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (PERİK) ve Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında demokratik tutumun çocuklarla iletişim kurma, öz-kontrol ve çocukların duygusal istikrarı üzerinde pozitif ve anlamlı bir yordayıcı etkisi bulunurken; çocukların atılganlık, görev yönelimi ve keşfetmekten hoşlanma düzeylerinin temel olarak otoriter (ve atılganlık için izin verici) ebeveyn tutumları tarafından negatif yönde yordandığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca ebeveynlerin demografik özellikleri incelendiğinde memur annelerin çocuklarının iletişim ve keşfetme puanları ev hanımı annelerin çocuklarına göre daha yüksektir. Buna karşın babası işçi olan çocukların, psikolojik sağlamlık ölçeğinin atılganlık ve duygusal istikrar alt boyutlarında düşük puanlar aldıkları saptanmıştır. Bu doğrultuda en geç okul öncesi dönemden itibaren anne babaların ebeveynlik yetkinlikleri desteklenmelidir. Böylece gelecek nesilleri oluşturacak olan çocuklar dönemlerinin dinamiklerine uyumlu, sürdürülebilir psikolojik sağlamlık becerisini sergileyebilirler.
Özet (Çeviri)
Examining the predictive role of parental attitudes on children's psychological resilience during the preschool period is highly important because the early childhood years constitute a process in which all developmental domains pass through critical stages. The aim of this study is to examine the psychological resilience levels of 60–72-month-old children according to demographic characteristics and to determine the predictive role of parental attitudes on these levels. For this purpose, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The study group consisted of 277 typically developing children aged 5–6 years who were attending preschool education in the central districts of Samsun during the 2025–2026 academic year. The data were collected using the Personal Information Form, the Social Emotional Well-Being and Psychological Resilience Scale for Preschool Children (PERIK), and the Parental Attitude Scale (PAS). The findings revealed that the democratic parenting attitude had a positive and significant predictive effect on children's communication, self-control, and emotional stability. In contrast, children's levels of assertiveness, task orientation, and enjoyment of exploration were found to be negatively predicted primarily by authoritarian parental attitudes (and permissive attitudes in the case of assertiveness). Furthermore, when parents' demographic characteristics were examined, the children of mothers employed as civil servants scored higher in communication and exploration than the children of homemakers. On the other hand, children whose fathers were manual workers obtained lower scores on the assertiveness and emotional stability subscales of the psychological resilience scale. Accordingly, parents' parenting competencies should be supported no later than the preschool period. In this way, children, who will shape future generations, can demonstrate sustainable psychological resilience skills that are compatible with the dynamics of their era.