Prostat kanserinde ferroptoz ilişkili gen varyantları ve protein seviyelerinin belirlenmesi
Determination of ferroptosis-related gene variants and protein levels in prostate cancer
  1. Tez No: 1021881
  2. Yazar: MELİKE BAYINDIR ÜRETEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ferroptoz, Prostat kanseri, ACSL4, rs1324805, rs5985403, Ferroptosis, Prostate cancer, ACSL4, rs1324805, rs5985403
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ferroptoz sürecinde rol oynayan genlerdeki varyasyonların ve bu varyasyonlara bağlı olarak proteinlerde oluşabilecek yapısal, fonksiyonel ve ekspresyon düzeyindeki değişikliklerin prostat kanseri gelişimi ve riski üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, ferroptoz süreciyle yakından ilişkili ACSL4 genine ait rs1324805 ve rs5985403 genetik varyantlarının ve serum ACSL4 protein düzeylerinin prostat kanseri ile olan ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 90 prostat kanserli hasta ve 90 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. ACSL4 genine ait polimorfizmlerin analizi için hasta ve kontrol kan örneklerinden DNA izole edilmiş ve SNP-Genotipleme metodu ile alel frekansları karşılaştırılmıştır. Protein seviyeleri hasta ve kontrol gruplarından alınan serum örnekleri ile ELISA metodu kullanılarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS programı kullanılmış olup hastalık risk oranını belirlemek için Odds ratio (OR) hesaplanmıştır. Bulgular ve Sonuç: Gruplar alel frekansları açısından karşılaştırıldığında, ACSL4 rs1324805 varyantının alel dağılımı yönünden prostat kanserli hastalar ve sağlıklı kontrol bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. ACSL4 rs5985403 varyantı gruplar arasında alel frekansları açısından karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir (p<0,001). A aleli varlığının prostat kanseri riskinde 1,87 katlık bir artışla ilişkili olduğu ortaya koyulmuştur. Hasta ve kontrol gruplarının serum ACSL4 protein seviyeleri karşılaştırılmıştır. İki grubun protein seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,002). ACSL4 protein seviyelerinin, prostat kanseri grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. ACSL4 geni rs1324805 ve rs5985403 varyantlarının alel dağılımları ile ACSL4 protein seviyeleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Bulgularımız prostat kanseri tanısında yeni stratejilerin oluşturulmasına ve yapılacak diğer çalışmalara katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Variations in genes involved in the ferroptosis process, as well as structural, functional, and expression-level changes in proteins resulting from these variations, are thought to influence the development and risk of prostate cancer. This study aimed to determine the association of the ACSL4 gene variants rs1324805 and rs5985403, which are closely related to the ferroptosis process, and serum ACSL4 protein levels with prostate cancer. Materials and Methods: A total of 90 patients with prostate cancer and 90 healthy control individuals were included in this study. DNA was isolated from blood samples obtained from the patient and control groups, and allele frequencies were compared using the SNP Genotyping Assay. Serum ACSL4 protein levels were determined using the ELISA assay. Statistical analyses were performed using SPSS software, and odds ratios (OR) were calculated to determine disease risk. Results and Conclusion: When the groups were compared in terms of allele frequencies, no statistically significant difference was found in the allele distribution of the ACSL4 rs1324805 variant between patients with prostate cancer and healthy control individuals. In contrast, comparison of allele frequencies for the ACSL4 rs5985403 variant revealed a statistically significant difference between the groups (p<0,001). The presence of the A allele was associated with a 1,871-fold increased risk of prostate cancer. Serum ACSL4 protein levels differed significantly between the patient and control groups (p=0,002), with higher levels observed in the prostate cancer group. No statistically significant association was found between the allele distributions of the ACSL4 rs1324805 and rs5985403 variants and serum ACSL4 protein levels. Our findings may contribute to the development of new strategies for the diagnosis of prostate cancer and provide a basis for future studies.