Total diz protez ameliyatı öncesi sesli kitap dinletisinin hastaların kan basıncı, nabız ve kaygı düzeyine etkisi
The effect of audiobook listening before total kneereplacement surgery on patients' blood pressure, pulse, andanxiety levels
  1. Tez No: 1021887
  2. Yazar: BEYZA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÜNSAL, DOÇ. DR. SEHER ÇEVİK AKTURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat, Diz protezi, Hemşirelik, Kan basıncı, Kaygı, Nabız, Sesli kitap, Knee prosthesis, Nursing, Blood pressure, Anxiety, Pulse, Audio book
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Araştırma, total diz protez ameliyatı öncesi sesli kitap dinletisinin hastaların kan basıncı, nabız ve kaygı düzeyine etkisinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, randomize kontrollü deneysel bir çalışma olup, evrenini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve AraştırmaHastanesi Ortopedi kliniğinde total diz protez ameliyatı olacak hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini dahil edilme kriterlerini karşılayan ve randomize edilen 93 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Hasta Tanıtım Formu, Hasta Kan Basıncı ve NabızBulguları Formu ve Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Deney grubuna ameliyattan yaklaşık 40 dakika önce 20 dk boyunca sesli kitap dinlettirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare analizi, bağımsız örneklem t testi, bağımlı örneklem t testi kullanılmıştır.Araştırmada sesli kitap uygulaması sonrası hastaların sistolik kan basıncı düzeyinde deney ve kontrol grubu arasında fark bulunmazken (t=-1,59; p>0,05), deney grubundaki hastaların diyastolik kan basıncı düzeyinde anlamlı azalma görülmüştür (t=-2,01; p<0,05). Araştırmada, hem deney grubundaki hastaların (t=4,74; p<0,001) hem de kontrol grubundaki hastaların (t=3,38; p<0,01) nabız düzeylerinin son test ölçümünde anlamlı biçimde azaldığı belirlenmiştir.Deney grubundaki hastaların Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği puan ortalamalarının sesli kitap uygulaması sonrasında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldığı bulunmuştur (t=-2,77; p<0,01). Sonuç olarak, sesli kitap dinletisinin sistolik kan basıncı üzerinde gruplar arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı; ancak deney grubunda diyastolik kan basıncını ve ameliyata özgü kaygı düzeyini anlamlı biçimde azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca her iki grupta da nabız düzeylerinde anlamlı azalma saptanmış olup, bu bulgular sesli kitap dinletisinin özellikle diyastolik kan basıncı ve kaygı düzeyi üzerinde olumlu etkiler sağladığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of listening to audiobooks before total knee replacement surgery on patients' blood pressure, pulse rate, and anxiety levels. The study was a randomized controlled experimental study, and the population consisted of patients undergoing total knee replacement surgery at the Orthopedics Clinic of Kırşehir Ahi Evran University Training and Research Hospital. The sample consisted of 93 randomized patients who met the inclusion criteria. Data were collected using the Patient Identification Form, the Patient Blood Pressure and Pulse Rate Findings Form, and the Surgery-Specific Anxiety Scale. The experimental group listened to audiobooks for 20 minutes approximately 40 minutes before surgery. Descriptive statistics, Chi-square analysis, independent samples ttest, and dependent samples t-test were used to evaluate the data. The study found no difference in systolic blood pressure levels between the experimental and control groups after the audiobook application (t=-1.59; p>0.05), however, a significant decrease in diastolic blood pressure was observed in the experimental group (t=-2.01; p<0.05). The study also determined that pulse rates decreased significantly in both the experimental (t=4.74; p<0.001) and control (t=3.38; p<0.01) groups at the final test. The mean scores on the Surgery-Specific Anxiety Scale were significantly lower in the experimental group compared to the control group after the audiobook application (t=-2.77; p<0.01). In conclusion,the audiobook application did not create a significant difference in systolic blood pressure between the groups; however, it significantly reduced diastolic blood pressure and surgery-specific anxiety levels in the experimental group. In addition, a significant decrease in heart rate was observed in both groups, suggesting that listening to audiobooks has positive effects, particularly on diastolic blood pressure and anxiety levels. conclusion, the audiobook application did not create a significant difference in systolic blood pressure between the groups; however, it significantly reduced diastolic blood pressure and surgery-specific anxiety levels in the experimental group. In addition, a significant decrease in heart rate was observed in both groups, suggesting that listening to audiobooks has positive effects, particularly on diastolic blood pressure and anxiety levels.