3. düzey palyatif bakım servisinde çalışan doktor ve hemşirelerin merhamet yorgunluğu ve psikolojik sağlamlıkları
An examination of compassion fatigue and psychological resilience among physicians and nurses working in level III palliative care units
- Tez No: 1021888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN YILDIZ ÇELTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doktorlar, Hemşireler, Merhamet yorgunluğu, Palyatif bakım, Psikolojik sağlamlık, Physicians, Nurses, Compassion fatigue, Palliative care, Resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Palyatif Bakım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Palyatif Bakım Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 3. düzey palyatif bakım servislerinde çalışan doktor ve hemşirelerin merhamet yorgunluğu ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu iki kavramın tanıtıcı ve mesleki özelliklere göre değişimini değerlendirmektir. İlişkisel tarama modeline göre yürütülen araştırmanın örneklemini, çevrimiçi olarak uygulanan anket formuna gönüllü katılım sağlayan, 3. düzey palyatif bakım servislerinde görev yapan 47 kadın ve 14 erkek olmak üzere toplam 61 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerimizin analizinde IBM SPSS V26 programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılım gösterip göstermediği çarpıklık ve basıklık değerleri (+1 ile -1 arası) üzerinden kontrol edilmiştir. Normallik varsayımının karşılandığından parametrik test yöntemlerinden Bağımsız Örneklemler T- Testi ve Tek Yönlü (OneWay) Anova analizi kullanılmıştır. Veriler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyon analizi, değişkenlerin birbirini yordama düzeyini belirlemek için ise doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Tüm istatistiksel değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiş ve %95 güven aralığında çalışılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 29,49 ± 4,69 yıl olup, %77'si kadın, %59'u lisans mezunu, %60,7'si bekar ve %65,6'sı hemşiredir. Katılımcıların palyatif bakım biriminde çalışma süreleri incelendiğinde, katılımcıların %42,6'sının 2 ay ile 1 yıl arasında, %37,7'sinin ise 1 ile 3 yıl arasında görev yaptığı belirlenmiştir. Doktor ve hemşirelerin merhamet yorgunluğu kısa ölçeği puan ortalaması 55.44 ± 25.33, kısa psikolojik sağlamlık ölçeği puan ortalaması 18.97 ± 3.54'dur. Doktor ve hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerine göre merhamet yorgunluğu ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Doktor ve hemşirelerin merhamet yorgunluğu ölçeği toplam puan ve alt boyutları ikincil travma ve mesleki tükenmişlik ile psikolojik sağlamlık ölçeği arasında negatif yönde orta düzey ilişki saptanmıştır. Ayrıca psikolojik sağlamlığın merhamet yorgunluğu üzerinde anlamlı ve negatif yönlü bir etkiye sahip olduğu ve kurulan modelin merhamet yorgunluğundaki toplam varyansın %36'sını açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; 3. düzey palyatif bakım servislerinde görev yapan doktor ve hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özellikleri merhamet yorgunluğu ve psikolojik sağlamlık düzeylerini etkilemezken, psikolojik sağlamlığın merhamet yorgunluğunu azaltmada son derece güçlü ve belirleyici bir koruyucu faktör olduğu saptanmıştır.Bu doğrultuda, palyatif bakım çalışanlarının psikolojik sağlamlıklarını güçlendirmeye yönelik destekleyici uygulamaların geliştirilmesinin merhamet yorgunluğunun azaltılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between compassion fatigue and psychological resilience among physicians and nurses working in Level III palliative care units and to evaluate whether these two concepts differ according to sociodemographic and professional characteristics. The study was conducted using a correlational survey design. The sample consisted of 61 healthcare professionals working in Level III palliative care units who voluntarily participated in an online questionnaire, including 47 women and 14 men. Data were collected using the Personal Information Form, the Compassion Fatigue Short Scale, and the Brief Resilience Scale. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics Version 26. The normality of the data distribution was assessed through skewness and kurtosis values (between -1 and +1). Since the assumption of normality was met, parametric tests, including the Independent Samples t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA), were employed. Pearson correlation analysis was used to examine relationships among variables, while linear regression analysis was performed to determine the predictive relationships between variables. Statistical significance was accepted at p < .05, and all analyses were conducted within a 95% confidence interval. The mean age of the participants was 29.49 ± 4.69 years. Of the participants, 77% were female, 59% held a bachelor's degree, 60.7% were single, and 65.6% were nurses. Regarding the duration of employment in palliative care units, 42.6% had worked between 2 months and 1 year, while 37.7% had worked between 1 and 3 years. The mean score of the Compassion Fatigue Short Scale was 55.44 ± 25.33, and the mean score of the Brief Resilience Scale was 18.97 ± 3.54. No significant differences were found in compassion fatigue or psychological resilience levels according to the participants' sociodemographic and professional characteristics. A moderate negative correlation was identified between the total and subscale scores of the Compassion Fatigue Short Scale (secondary trauma and occupational burnout) and psychological resilience. Furthermore, psychological resilience was found to have a significant negative effect on compassion fatigue, and the regression model explained 36% of the total variance in compassion fatigue. In conclusion, while the sociodemographic and professional characteristics of physicians and nurses working in Level III palliative care units did not significantly affect their levels of compassion fatigue or psychological resilience, psychological resilience emerged as a strong and significant protective factor in reducing compassion fatigue. Therefore, developing supportive interventions aimed at strengthening the psychological resilience of palliative care professionals may contribute to reducing compassion fatigue.