Spor yapan ve spor yapmayan ergenlerde duygusal istismarın incelenmesi
An investigation into emotional abuse among adolescents who do and do not participate in sports
- Tez No: 1021890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygusal İstismar, Ergen, Spor, Aile, Psikososyal Gelişim, Emotional Abuse, Adolescent, Sport, Family, Psychosocial Development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
ÖZET SPOR YAPAN VE SPOR YAPMAYAN ERGENLERDE DUYGUSAL İSTİSMARIN İNCELENMESİ Demir, Tolgahan Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Emine BAL Haziran 2026, xii+ 54 Sayfa Ergenlik dönemi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı ve fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik değişimlerin yoğun olarak yaşandığı önemli bir gelişim sürecidir. Bu dönemde yaşanan olumsuz deneyimler, özellikle duygusal istismar, ergenlerin psikolojik gelişimini ve sosyal uyumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Duygusal istismar; bireyin sürekli eleştirilmesi, aşağılanması, korkutulması, sevgiden yoksun bırakılması veya duygusal ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi gibi davranışları kapsayan bir istismar türüdür. Bu araştırmanın amacı, spor yapan ve spor yapmayan ergenlerin duygusal istismar düzeylerini incelemek ve bu düzeylerin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini lise düzeyinde öğrenim gören toplam 395 ergen oluşturmaktadır. Katılımcıların %55,4'ü kız, %44,6'sı erkektir. Katılımcıların %61'i herhangi bir spor dalıyla ilgilenirken %39'u spor yapmadığını belirtmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Duygusal İstismar Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek; sözel istismar, aşırı kontrol, korkutma, yetersiz kontrol, duygusal reddetme ve aşırı beklenti olmak üzere altı alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin genel güvenirlik katsayısı Cronbach Alpha = .94 olarak bulunmuş ve ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Betimsel istatistiklerin yanı sıra gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklemler t-testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p < .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre cinsiyet değişkenine bağlı olarak aşırı kontrol, korkutma, yetersiz kontrol ve duygusal reddetme alt boyutlarında erkeklerin puanlarının kızlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ölçek toplam puanı da erkekler lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Buna karşılık sözel istismar ve aşırı beklenti alt boyutlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anne yaşam durumu değişkenine göre yapılan analizlerde ise sözel istismar, yetersiz kontrol ve duygusal reddetme alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak araştırma bulguları, ergenlerin duygusal istismar algılarının bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığını göstermektedir. Bu doğrultuda ergenlerin psikososyal gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla spor faaliyetlerinin artırılması ve aile içi iletişimin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION INTO EMOTIONAL ABUSE AMONG ADOLESCENTS WHO DO AND DO NOT PARTICIPATE IN SPORTS Demir, Tolgahan Master's Degree, Department of Physical Education and Sports Thesis Advisor: Dr. Öğr. Üyesi Emine BAL June 2026, xii+ 54 Pages Adolescence is an important developmental period in which individuals transition from childhood to adulthood and experience intense physical, emotional, social, and psychological changes. Negative experiences during this period, particularly emotional abuse, may negatively affect adolescents' psychological development and social adjustment. Emotional abuse includes behaviors such as constant criticism, humiliation, intimidation, deprivation of affection, and neglect of emotional needs. The aim of this study is to examine the emotional abuse levels of adolescents who participate in sports and those who do not, and to determine whether these levels differ according to various demographic variables. The study was conducted using the survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 395 adolescents studying at the high school level. Of the participants, 55.4% were female and 44.6% were male. While 61% of the participants reported that they were engaged in a sport activity, 39% stated that they did not participate in any sport. Data were collected using a Personal Information Form prepared by the researcher and the Emotional Abuse Scale. The scale consists of six sub-dimensions: verbal abuse, overcontrol, intimidation, insufficient control, emotional rejection, and excessive expectation. The overall reliability coefficient of the scale was found to be high (Cronbach's Alpha = .94). The data were analyzed using the SPSS statistical program. In addition to descriptive statistics, independent samples t-tests and analysis of variance were used for group comparisons. The level of significance was accepted as p < .05. According to the findings, male participants had significantly higher scores than females in the sub-dimensions of overcontrol, intimidation, insufficient control, and emotional rejection. In addition, the total emotional abuse score showed a significant difference in favor of males. However, no significant differences were found between genders in the verbal abuse and excessive expectation sub-dimensions. Significant differences were also observed in the sub-dimensions of verbal abuse, insufficient control, and emotional rejection according to the mother's living status. Overall, the findings indicate that adolescents' perceptions of emotional abuse differ according to certain demographic variables. Based on these results, it is recommended to encourage sports activities and strengthen family communication in order to support adolescents' psychosocial development.