Kompulsif cinsel davranış bozukluğunun çekirdek belirtileri ve problemli cep telefonu kullanımı ile köprü belirtilerin incelenmesi
Investigating core symptoms of compulsive sexual behavior disorder as well as bridge symptoms with problematic mobile phone
- Tez No: 1021889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel bağımlılık, Sexual addiction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı kompulsif cinsel davranış bozukluğundaki çekirdek belirtileri bulmak, kompulsif cinsel davranış bozukluğu ve problematik cep telefonu kullanımı arasındaki köprü belirtileri tanımlamaktır. NeverFap Türkiye vb. diğer online kendine yardım gruplarında bulunan 18 yaşından büyük 407 bireye Sosyodemografik Bilgi Formu, Cinsel Kompülsiyon Ölçeği ve Cep Telefonu Problemli Kullanım Ölçeği uygulanmış olup elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı ve R version 4.5.2 ile analiz edilmiştir. Yüzde 86,2'si erkek, yüzde 13,8'i kadın olan katılımcıların yaş ortalaması 23,77'dir; büyük çoğunluğu bekardır (%90,41) ve çocuk sahibi değildir (%94,6). Katılımcıların cinsel kompulsiyon puanları ile cinsiyet (p<0,001) ve medeni durum (p=0,040) arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Erkeklerin (24,26) kadınlara (20,29) göre ve bekarların (23,96) evlilere (21,35) göre daha yüksek cinsel kompulsiyon puanı aldıkları bulunmuştur. Katılımcıların cinsel kompulsiyon puanları ile çocuk sayısı, yaş grubu ve eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Katılımcıların problemli cep telefonu kullanım puanları ile cinsiyetleri, medeni durumları, çocuk sayısı, yaş grubu ve eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Kompulsif cinsel davranışın çekirdek belirtisi“Cinsel düşünce ve hislerim, kontrolümü ele geçirir”olarak bulunmuştur; problemli cep telefonu kullanımı ile köprü belirtisi“Cinsel davranışlarımdan dolayı söz ve sorumluluklarımı yerine getirememe”ve“Cep telefonu ile çok meşgul olduğum için yapılması gerekenleri unutma”bağlantısıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the core symptoms of compulsive sexual behavior disorder and to define the bridging symptoms between compulsive sexual behavior disorder and problematic mobile phone use. A Sociodemographic Information Form, the Sexual Compulsion Scale, and the Problematic Mobile Phone Use Scale were administered to 407 individuals over the age of 18 who were members of NeverFap Turkey and other online self-help groups. The data obtained were analyzed using SPSS 26.0 software package and R version 4.5.2. The participants were 86.2% male and 13.8% female, with an average age of 23.77; the vast majority were single (90.41%) and childless (94.6%). A significant relationship was found between participants' sexual compulsion scores and gender (p<0.001) and marital status (p=0.040). Men (24.26) had higher sexual compulsion scores than women (20.29), and singles (23.96) had higher scores than married (21.35). No significant association was found between participants' sexual compulsion scores and number of children, age group, and education level. No significant association was found between participants' problematic mobile phone use scores and their gender, marital status, number of children, age group, and education level. The core symptom of compulsive sexual behavior was found to be“My sexual thoughts and feelings take control of me.”A bridging symptom of problematic cell phone use is the connection between“Inability to fulfill my promises and responsibilities due to my sexual behavior”and“Forgetting things that need to be done because I'm too preoccupied with my cell phone.”