Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde çalışan öğretmenlerin iş sağlığı okuryazarlığı düzeyinin değerlendirilmesi
An evaluation of occupational health literacy levels of teachers working in vocational and technical Anatolian high schools
- Tez No: 1021917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Anadolu meslek liseleri, Meslek hastalıkları, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, İş güvenliği, İş güvenliği uzmanı, İş sağlığı, İş sağlığı ve güvenliği, Anatolian vocation high schools, Occupational diseases, Occupational Health and Safety Committees, Work safety, Occupational safety specialist, Occupational health, Occupational health and safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin İş sağlığı okuryazarlığı (İSO) düzeyleri değerlendirilmiş ve söz konusu düzeyin çeşitli Sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki deneyim gibi değişkenlerin İSO üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koymuştur. Buna karşılık, mesleki eğitim alan ve aldığı eğitimi yeterli olarak değerlendiren öğretmenlerin İSO düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların sınırlı bir bölümünün iş kazası geçirmiş olması, mesleki eğitim ortamlarında mevcut risklerin öğretmenler açısından da geçerliliğini göstermektedir. Sonuç olarak, araştırma bulguları İSO'nun geliştirilmesinde nitelikli ve sürekliliği sağlanmış mesleki eğitimin belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymakta ve öğretmenlere yönelik kapsamlı hizmet içi eğitim programlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the occupational health literacy levels of teachers working in Vocational and Technical Anatolian High Schools were evaluated, and the relationship between these levels and various sociodemographic variables was examined. The findings revealed that factors such as age, gender, educational attainment, and professional experience did not have a statistically significant impact on occupational health literacy. Conversely, teachers who had received occupational safety training and considered the training to be adequate demonstrated significantly higher levels of occupational health literacy. The fact that a small proportion of participants had experienced a work accident indicates that the risks inherent in vocational education environments are also relevant for teachers. Overall, the results underscore the critical role of high-quality and continuous vocational training in enhancing occupational health literacy and highlight the necessity of implementing comprehensive in-service training programs for teachers.