Kamu yönetiminde yozlaşmanın bir nedeni olarak gizlilik
Secrecy as a cause of corruption in public administration
- Tez No: 1021918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN BOYALI, ÖĞR. GÖR. ZİYA KIVANÇ KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bürokratik yozlaşma, Kamu yönetimi, Siyasal yozlaşma, Bureaucratic degeneracy, Public administration, Political corruption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu yönetiminde gizlilik uygulamalarının yönetsel şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle olan ilişkisi, son yıllarda artan yozlaşma vakaları bağlamında yeniden sorgulanmaktadır. Bu bağlamda hazırlanan tezde, gizlilik ilkesinin meşru sınırları aşarak yozlaşmayı teşvik eden bir yapıya nasıl dönüşebileceği kavramsal ve teorik düzeyde incelenmiştir. Çalışma kapsamında, gizlilik ve yozlaşma kavramlarının tanımsal karmaşası giderilmeye çalışılmış; bilgi asimetrisi, denetim eksikliği, siyasal müdahaleler ve bürokratik kapalılık gibi yapısal faktörlerin yozlaşmayı nasıl beslediği değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak doküman analizi ve tematik çözümleme yapılmış, Altman'ın sosyal etkileşim temelli gizlilik kuramı kuramsal zemin olarak benimsenmiştir. Elde edilen bulgular, gizlilik ilkesinin kamu yararı gözetilmeden, denetimsiz ve keyfi biçimde uygulanmasının yönetsel meşruiyeti zedelediğini ve kurumsal yozlaşmayı teşvik ettiğini göstermektedir. Öte yandan uluslararası iyi yönetişim örnekleri, gizlilik ile şeffaflık ilkelerinin birlikte var olabileceğine ve kamu yönetiminde etik performansın bu dengeyle sağlanabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between confidentiality practices in public administration and the principles of administrative transparency and accountability is being re-examined in the context of the increasing number of corruption cases in recent years. This thesis, prepared within this context, examines conceptually and theoretically how the principle of confidentiality can transform into a structure that encourages corruption by exceeding its legitimate boundaries. This study attempts to resolve the definitional confusion surrounding the concepts of confidentiality and corruption; it evaluates how structural factors such as information asymmetry, lack of oversight, political interference, and bureaucratic opacity fuel corruption. Using qualitative research methods, document analysis and thematic analysis were conducted, with Altman's social interaction-based theory of confidentiality adopted as the theoretical framework. The findings indicate that the application of the principle of confidentiality without regard for public interest, in an uncontrolled and arbitrary manner, undermines administrative legitimacy and encourages institutional corruption. On the other hand, international examples of good governance suggest that confidentiality and transparency can coexist and that ethical performance in public administration can be achieved through this balance.