Competition and collusion: An analysis of competitionpolicy perspectives with specific policy perspectives with specific reference to cement industries in the European Union, United States and Turkey
Rekabet ve uyumlu eylem: Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'deki rekabet politikası perspektiflerinin çimento sanayi bazında gerçekleştirilmiş bir analizi
- Tez No: 102397
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KATIRCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: rekabet, antitröst, uyumlu eylem, endüstriyel organizasyon / iktisat, çimento sanayi, Türkiye, ABD, rekabet hukuku, competition policy, antitrust, collusion, industrial organization/ economics, cement industry, Turkey, USA, competition law
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Birliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
IV ÖZET REKABET VE UYUMLU EYLEM: Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'deki Rekabet Politikası Perspektiflerinin Çimento Sanayi Bazmda Gerçekleştirilmiş Bir Analizi Bu tez piyasalarda firmaların uyumlu eylem veya paralel davranış içinde bulunarak rekabeti önleyici, bozucu, ortadan kaldırıcı anlaşmalar içinde bulunması konusuna ilişkin rekabet hukuku kurallarının arkasındaki iktisat teorisini tartışmaktadır. Bu amaçla çimento sanayi örnek sektör olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle Avrupa Birliği ve Türkiye'deki ilgili hukuk kuralları ortaya konulmuştur. Bunu bu kuralların temelinde yatan iktisat teorisnin tartışılması izlemektedir. Bu tartışmada endüstriyel iktisat / organizasyon teorisi açısından firmalar arasındaki uyumlu eylemler ve antitrust otoritesi açısından bu uyumlu eylemlerin ne şekilde saptanabileceği konusu tartışılmaktadır. Bundan sonraki iki birbirini takip eden bölümde Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerinde çimento endüstrisi bakımından gerçekleştirilmiş olan antitröst uygulamaları ele alınmıştır. Tüm bu tartışmalar doğrultusunda bir sonraki bölümde Türkiye çimento sanayi incelenmektedir. Bu doğrultuda sektörün tarihçesi, iktisadi yapısı, özelleştirme uygulamaları, sektörün rekabetçi yapısı irdelenmiştir. Eldeki verilere göre sektördeki yoğunlaşma oranının firmalar arası uyumlu davranışa işaret etmekte olduğu saptanmış ve bunu daha iyi test edebilmek amacıyla ekonometrik bir modelleme yapılmıştır. Sonuç olarak bu sektörde yoğunlaşma düzeyindeki 100% bir artışın, yaklaşık olarak yüzde 25 düzeyinde fiyat artışına neden olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT COMPETITION AND COLLUSION: An Analysis of Competition Policy Perspectives with Specific Reference to Cement Industries in EU, US, and Turkey submitted by Esra LaGro The dissertation aims to discuss the economic theory behind legal provisions of competition policy with regard to collusive practices. Therefore, first it introduces the legal provisions relating to collusion in EU and in Turkey. Second, the theory of collusion and parameters of collusion detection are introduced. Next, the cumulative competition policy perspectives in EU and US are discussed with reference to cement industry in subsequent chapters. Then, Turkish cement industry is presented with its economic characteristics, and the privatization process followed by the analysis of competitive structure of the industry. This in return has been followed by an econometrical analysis of Turkish cement industry in order to answer the question whether the frequent price increases in the Turkish cement industry are stemming from collusive behaviour of the firms or not. As a result, it is found that the concentration levels in Turkish cement industry are pointing to collusive behaviour of the firms in the industry. This finding has been further tested by econometrical modeling made. According to the results, an increase of 100% in the concentration level amounts to approximately 25% increase in prices in the cement industry.