Integrated impacts of inducements and obstacles of export management: A managerial and an internalization analysis on pharmaceutical industry in Turkey
Teşvik ve bariyerlerin ihracat yönetimine bütünleşik etkisi: Türkiye ilaç sektörüne ilişkin uygulamaya yönetimsel ve uluslararası yaklaşım
  1. Tez No: 443317
  2. Yazar: OZAN YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, İhracat Performansı, Performans Belirleyicileri, İç ve Dış Belirleyiciler, İlaç Sektörü, Export, Export Performance, Export Performance Components, Internal And External Components, Pharmaceutical Industry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ülkeler, karlı uluslararası pazarlar için kendilerini genellikle rekabet halinde algılamaktadır; bu nedenle, firmalar, küresel pazar fırsat ve imkanlarından yararlanmak için geleneksel yerel pazarlarının dışında yurtdışı pazarlara açılmaktadır. Uluslararası pazarlarda tutunabilmek için şirketler, ihracat performansını belirleyen iç ve dış faktörleri iyi bilmelidirler. Bu çalışmanın amacı, ihracat performansına etkisi olduğu düşünülen, literatürden seçilmiş belirleyicilerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin ihracat performansına olan etkisini belirlemektir. Araştırma, yalnızca ilaç sektöründeki ihracat performansını ve yönetimini kapsamaktadır. Türkiye örneğini sunabilmesi için Hedef Alliance Ecza Deposu ile aynı şirketin alt kuruluşu olan Nareks Ecza Deposu, Selçuk Ecza Deposu ve iki önemli ilaç firması, Abdi İbrahim ve Pfizer örneklem seçilmiştir. Bu verilerin yanı sıra, Deloitte ve PWC'nin ilaç sektörü ihracatına ilişkin analizleri çalışmaya yön vermiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'deki ilaç ihracatı performansını ve ihracat yapan şirketlerin ihracat performansı belirleyicilerini ortaya koymaktadır. İç belirleyicileri; şirketlerin teknoloji yoğunluğu, proaktif ihracat motivasyonu: üstünlük ve algılanan ihracat avantajları oluşturmaktadır. Dış belirleyiciler ise, endüstrinin teknoloji yoğunluğu, endüstrideki fiyat rekabeti derecesi, ana ihracat pazarındaki (ülke) talep potansiyeli, Türkiye pazarı ile ana ihracat pazarı (ülke) arasında kültürel benzerlik, ana ihracat pazarındaki rekabet yoğunluğu, ana ihraç pazarında ana urunun bilinirlik (tanınma) derecesi, ana ihraç pazarındaki yasal ve düzenleyici engeller, Türkiye pazarındaki talep potansiyeli ve rekabet yoğunluğudur. Strateji adaptasyonu derecesini de urun, fiyat, tutundurma ve dağıtım adaptasyonu dereceleri oluşturmaktadır. Sonuç olarak, ihracat performansını etkileyen ve ihracat performansı belirleyicilerini ortaya koymaya yönelik olan bu çalışma, dış ticaret politikası yapıcı ve uygulayıcılarına, şirket yöneticilerine ve araştırmacılara yol gösterici olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nations regularly see themselves as being in rivalry with one another for beneficial worldwide markets. In such a world export endowments can show up as appealing strategy apparatuses, from a national perspective, on the grounds that they enhance the relative position of a residential organization in noncooperative competitions with remote organizations, empowering it to extend its piece of the pie and gain more prominent benefits.Companies expand their operations to foreign markets for gaining advantage in the international marketplace. Companies must be aware of both elements in microenvironment and macro environment of them which determine export performance in order to survive in the marketplace all around the world. The aim of this thesis is to find out the relationships among elements, chosen from the literature, which determine the export performance and their effects on export achievement. The study is directed to only one industry that is Turkish pharmaceutical industry. Therefore, sample has been composed of Hedef Alliance Pharmaceutical Warhouse and its sub- organisation, Nareks Pharmaceutical Warhouse, Selçuk Pharmaceutical Warhouse and two important pharma brands; Abdi İbrahim and Pfizer with the industrial analysis of Deloitte and PWC to represent the Turkey as a whole. The findings show Turkish pharmaceutical firms' export performance components. Internal determinants (factors) are company's technological intensity, proactive export motivation, and perceived export advantages while external determinants are composed of industry's technological intensity, price competition in the industry, demand potential in major export marketplace, cultural similarity of trade marketplace to local market of the companies, competitive intensity in major export marketplace, degree of product familiarity in major export market, extent of legal and regulatory barriers in major export marketplace, demand potential and competitive intensity in home market. Degree of export marketing strategy adaptation consists of degree of product, price, promotion, and place adaptation.As a conclusion, this thesis, which aims to determine factors affecting export performance, also helps foreign trade policy makers and executives, managers, and researchers.