Orta yaşlı diabetik sıçanlardan alınan erektil dokulardaki kastırıcı ve gevşetici yanıtlardaki değişiklikler: Askorbik asit ve insülin tedavisinin olası düzeltici etkileri
Changed contractile and relaxant responses of corpus cavernosum optained from middle-aged diabetic rats: Possible improvements with ascorbic acid and insulin treatments
  1. Tez No: 102753
  2. Yazar: MEHMET BADILLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilkolin, Askorbik Asit, Orta-yaşlı NIDDM Modeli, ATP, Korporal Doku, Acetylcholine, Ascorbic Acid, Middle-aged NIDDM Model, ATP, Corporal Tissue
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
84 ÖZET Orta Yaşlı Diabetik Sıçanlardan Alınan Erektil Dokulardaki Kastına ve Gevşetici Yanıtlardaki Değişiklikler: Askorbik Asit ve insülin Tedavisinin Olası Düzeltici Etkileri. Erektil disfonksiyon, erkeklerde ve laboratuvar hayvanlarında diabet ile birlikte gelişmektedir. Epidemiyolojik çalışmalar, impotens ve ileri yaş arasında bir bağlantının varlığını önermektedir. Diabetin doğal yapısı ile birlikte olan vasküler ve nörolojik komplikasyonların, diabetik impotensin ana sebebi olduğu önerilmiştir. Ek olarak, dokulardaki oksidatif stres ve hasar diabet gibi hastalıkların ortak son noktalarıdır. Şimdiki çalışmada amaç, diabetin korpus kavernosumdaki kontraktil ve gevşetici yanıtlara etkisi ve askorbik asit ile insülinin olası düzeltici etkisi araştırılmıştır. Diabet orta yaşlı ve yaklaşık 400 gr ağırlığındaki Wistar sıçanlara tek doz 25 mg/kg i.v. STZ verilerek oluşturulmuştur ve tedavi edilen gruplara askorbik asit (içme sularına 1 g/l) veya insülin (8-10 U/gün) tedavisi uygulanmıştır. Diabet süresi 8 haftadır ve geri döndürücü tedavi (reversal; 4 hafta tedavisiz, 4 hafta tedavi) uygulanmıştır. 8 haftalık diabetik orta yaşlı sıçanların korpus kavernosumlarında fenilefrinle prekontraksiyondan sonra endotelyum bağımlı NO aracılı asetilkolin gevşemelerinin arttığı gözlenmiştir. Askorbik asit tedavisi bu bozukluğu düzeltmektedir ancak insülin tedavisi bozulan asetilkolin gevşemelerini düzeltmemiştir. Fenilefrin kontraksiyonları, mg/mg doku olarak değerlendirilmiştir ve orta yaşlı kontrol grupta diğer gruplarla karşılaştırıldığında belirgin azalma vardır. İlginç olarak, orta yaşlı diabetik grup ile genç grup arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Askorbik asit tedavisi orta yaşlı kontrol grubundaki bozulan fenilefrinin yanıt verirliğini düzeltmektedir. Korpus kavernosumun nonadrenerjik- nonkolinerjik stimulasyonu (EFS) maksimum %60 seviyesinde frekans bağımlı gevşeme meydana getirmiştir. Diabet ve yaşlılık bu gevşeme yanıtlarını %25 seviyelerine indirmiştir. Orta yaşlı diabetik grupta, ATP ve L-arginin ile oluşturulan gevşemeler de genç ve orta yaşlı kontroldekiler ile karşılaştırıldığında azalma görülmemektedir ve askorbik asit ile insülin bozulan yani azalan yanıtları düzeltmektedir. Ek olarak, hiçbir grupta SNP ile oluşturulan endotelyum bağımsız gevşemelerde fark yoktur. NADPH-diaforaz tekniği kullanılarak yapılan çalışmada orta yaşlı diabetik sıçanlardan alınan kavernosal dokularda nNOS miktarında azalma gösterilmiştir. Orta yaşlı diabetik sıçanların askorbik asitle tedavisi (ne elektriksel stimulasyonla oluşan gevşemeyi, ne de korpus kavernozumda NADPH- diaforaz ile boyanan sinirleri) değişmiş nörojenik yanıtları düzeltmemiştir, bununla birlikte insülin tedavisi, bu değişiklikleri kısmen düzeltmektedir. Sonuç olarak, yaşlılıkta ve/veya diabette reaktif oksijen türlerinin etkisi ile bozulan kontraktil ve relaksan yanıtlar için, fakat nörojenik yanıtlar (nNOS) için değil, askorbik asit potansiyel terapotik yaklaşım olarak erektil disfonksiyonun tedavisinde önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY Changed Contractile and Relaxant Responses of Corpus Cavemosum Obtained From Middle-aged Diabetic Rats: Possible Improvements with Ascorbic Acid and Insulin Treatments. Diabetes mellitus is associated with an increased incidence of erectile dysfunction in man and laboratory animals. Epidemiological studies suggest the presence of an association between impotence and increasing age. The vascular and neurologic complications associated with the natural history of diabetes have been suggested the main causes of diabetic impotence. In addition, oxidative stress and damage to tissues are thought to be common end points of diseases such as diabetes. The of aim the present study was to investigate the effects of diabetes on contractile and relaxant responses of corpus cavemosum, and possible normalizing effects of ascorbic acid and insulin. Diabetes was induced in middle aged Wistar rats weighing 400 gr, by single injection of 25 mg/kg intravenous STZ, treated groups received ascorbic acid (1 g/1, in drinking water) or insulin (8-10 U/ day, intraperitonally). Diabetes duration was 8 weeks and reversal (4 weeks untreated diabetes, 4 weeks of treatment) studies were done. After 8 weeks diabetes in the middle-aged rats erectile tissues displayed an enhancement in endothelium-dependent NO-mediated relaxation to acetylcholine in phenylephrine-precontracted corpus cavemosum. Although this deficit was prevented by treatment with ascorbic acid, insulin did not induce a correction in impaired acetylcholine relaxant responses. Phenylephrine contractions were evaluated as mg/mg tissue, and in middle-aged controls there was significant decrease when compared with the other groups. Interestingly there was no significant differences about the phenylephrine induced contractile response in middle-aged diabetic animals and young controls. Treatment with ascorbic acid prevented impaired responsibility to phenylephrine in middle aged control rats. Nonadrenergic-noncholinergic stimulation (EFS) of corpus cavemosum caused frequency dependent relaxation to maximum of about 60% aging and diabetes reduced this to about %25. In the middle aged diabetic group, there was reduction in ATP induced relaxation and L-arginine induced relaxant responses when compared with young and middle aged control groups. In addition, there was no diffences in endothelium-independent relaxant responses provided by SNP in any group. With the technique of NADPH Diaphorase the results of the study demonstrated decrease of nNOS in cavernosal tissue obtained from middle aged diabetic rats. Treatment with ascorbic acid of middle aged diabetic rats did not prevent altered neurogenic responses (neither electrical field stimulation induced relaxation nor NADPH Diaphorase stained nerves in corpus cavemosum), whereas insulin treatment partially restored these changes. As a conclusion, prevention by ascorbic acid emphasises the importance of reactive oxygen species in the contractile and relaxant responses, but not neurogenic responses (nNOS) and suggests a potential therapeutic approach.