Etodolakin yeni dozaj şekillerinin geliştirilmesi
Development of the new dosage forms of etodolac
  1. Tez No: 102752
  2. Yazar: AYSEL BEDİZ ÖLÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURŞİN GÖNÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Etodolak, Denetimli salım, Compritol 888® ATO, Jel, Azon, Kapsaisin, Transkutol, Sıçan, Tavşan ve tnsan derileri, Faktöriyel tasarım, Analitik validasyon. 235, Etodolac, Controlled release, Compritol® 888 ATO, Gel, Azone, Capsaicin, Transcutol, Rat, Rabbit and Human skins, Factorial design, Analytical Validation. 237
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
5. ÖZET Etodolakın Yeni Dozaj Şekillerinin Geliştirilmesi Bu çalışmada etodolakın yeni dozaj şekillerinin geliştirilmesi amaçlandı. Bu amaçla yapılan çalışmaların özeti aşağıda sunuldu; ?Etodolakın fizikokimyasal parametreleri incelendi ve spesifikasyonlara uygun olduğu bulundu. ?Etkin maddenin spesifikasyonlara uygunluğunun saptanmasında ve dozaj şekiUerinin fiziko-fannasötik performans testlerinde kullanılan analitik yöntemlerin, validasyon parametreleri test edildi ?Türkiye ilaç piyasasında bulunmayan denetimli salım yapan ilaç şekli için doz tasarımı, literatûrlerdeki farmakokinetik parametreleri ve referans ürünün doz miktarına uygun olarak yapıldı. ? Yeni bir eksipiyent olan Compritol® 888 ATO kullanılarak, etodolakın matriks tablet yapısında sıfir derece kinetikle salım yapan FP-12 kodlu formülü faktöriyel tasarım ile geliştirildi. ?FP-12 kodlu matriks tabletin fiziko-farmasötik kontrolleri yapıldı ve spesifikasyonlara uygunluğu test edildi. ?FP-12 kodlu matriks tabletten etkin madde salımı üzerinde, şekil faktörünün sertliğin ve ekipman değişikliğinin etkisi olmadığı bulundu. ? Geliştirilen FP-12 kodlu matriks tabletin referans ürünle olan benzerliği Î2 testi ile ile yapıldı. Î2 değeri 56.99 olup her iki ürün %87.10 uyumlu bulundu. ? Geliştirilen matriks tablet üzerinde yapılan kısa süreli stres koşullarındaki stabilite sonuçlarına göre formülün stabilitesini koruyabildiği saptandı. ?Etodolakın dünya ilaç piyasasında bulunmayan yan katı ilaç şekli için uygun polimer araştırıldı. Sentetik yapıdaki karbopol ve yansentetik yapıdaki selüloz türevleri kullanılarak yan katı ilaç şekli geliştirilmeye çalışıldı. ? Geliştirilen FJ-16 kodlu formülden etodolakın in vitro permeasyon parametreleri benzer çalışmalar gözönüne alınarak full-thickness tavşan, sıçan ve insan derilerinde araştırıldı. 234?Permeabilite artırıcı olarak farklı mekanizmalar ile etkili olan transkutol, azon ve kapsaisin seçildi ve literatürlerde önerilen oranlarda kullanıldı. ?Permeabilite artırıcıların farklı türlerdeki derilerde etodo lakın geçiş parametrelerini farklı mekanizmalarla artırabileceği bulundu. ?Lipofilik özellikte olan etodo lakın farklı derilerden geçiş mekanizması araştırıldı. Benzer özellikteki maddeler gibi transdermal yol ile penetre olabileceği düşünüldü. ?Permeabilite artırıcı maddelerden azon ve kapsaisinin tavşan ve sıçan derilerinde etodolakın permeabilitesini artırdığı ve transkutole göre daha etkili olduğu bulundu. ?Azon ve kapsaisin direkt deri üzerine uygulandığında jel yapıya ilave edilmesine göre daha etkili bulundu ve permeabilite artırıcıların direkt yol ile uygulanmasının daha etkili olabileceği önerildi. ? Her iki türdeki deriler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda kapsaisinin hem jel yapıya ilave edildiğinde hem de direkt deri üzerine uygulandığında azona göre daha etkili bir permeabilite artırıcı olduğu bulundu. ? Geliştirilen her iki dozaj şekli için de in vivo çalışmaların yapılıp eldeki in vitro performans değerleri ile korelasyonlarının tamamlanması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Development of the new dosage forms of etodolac The aim of this study was to develop the new dosage forms of etodolac. The summary of tins study is presented below; ? Physicochemical parameters of etodolac were investigated and it was found that etodolac complied with the specifications. ?In our study, validation parameters of all the analytical processes which were used in the physicopharmaceutical performance tests and in the tests for complying with the specifications of etodolac, were investigated. ? The dose design for a controlled release dosage form of etodolac which is not already available in the Turkish Drug Market, was made according to the pharmacokinetic parameters of etodolac given in the literatures and to the dose of the reference product. ? A matrix tablet formulation of etodolac coded FP-12 which released with zero order kinetics was developed by using a new excipient Compritol® 888 ATO and the method of factorial design. ?The physicopharmaceutical controls of the FP-12 coded formula of etodolac were performed and the compliance with specifications was tested. ? The shape of tablet, hardness and equipment changes' effects on drug release from matrix system were investigated and it was found that these factors did not affect the drug release from the developed FP-12 coded tablets. ? The similarity comparison of the developed FP-12 coded matrix tablet of etodolac was performed in accordance with the reference product by using fi similarity test. The f*2 value was found as 56.99 and both two products similar in a ratio of 87.10 %. ?>. Due to the results of stability tests which were performed under the short period stress conditions, it was determined that the formula maintained its stability. ?An appropriate polymer for a semisolid dosage form of etodolac which has not been existed yet in the World Drug Market was investigated. The semisolid dosage form of etodolac was able to be improved by using synthetic original carbopol and semisynthetic cellulose derivates. 236? Taking the advantage of the similar studies, the in vitro permeation parameters of the developed FJ-16 coded formula of etodolac were investigated on fall-thickness rabbit, rat and human skins. ?Transcutol, azone and capcaicin which have different enhancement mechanisms, were selected for enhancing the permeability of skin and applied at the proposed amount in literatures. ? It was found that the selected enhancers increased the values of penetration parameters of etodolac with different mechanisms on different species of skins. ? It was concluded that etodolac penetrated along transepidermal route like some other lipophilic substances. ?It was found that azone and capcaisine as permeability enhancers increased the penetration of etodolac through rat and rabbit skins more effectively than that of transcutol. ?In conclusion, it was proposed that in vivo studies and in vivo-in vitro correlation must be done and results must be evaluated for both developed dosage forms.