Pestisitlerin olası genotoksik ve immünotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
Determination of genotoxic and immunotoxic effects of pesticides
  1. Tez No: 102762
  2. Yazar: ÜLKÜ ÜNDEĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN BAŞARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünotoksisite, genotoksisite, organofosfatlar, karbamatlar, piretroidler
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
ÖZET Ündeğer, Ü., Pestisitlerin olası genotoksik ve immünotoksik etkilerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Yerleşim yerlerinde ve endüstride yaygın kullanılmaları nedeniyle pestisitlerin genotoksik ve immünotoksik etkilerinin değerlendirilmesi halk sağlığı açısından çok önem taşımaktadır. Bazı deneysel veriler hayvanlarda ve in vitro test sistemlerinde pestisitlere akut ve kronik temasın immün parametrelerde değişmelere yol açabileceğini ve genotoksik özellikler gösterebileceğini belirtmektedir. Ayrıca çeşitli çalışmalar mesleki ve çevresel bazı pestisit bileşiklerine temas eden insanlarda bazı tümörlerin gelişme riskinin önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Bu çalışmada organofosfatlardan dimetoat ve metil paratiyon, karbamatlardan propoksur ve pirimikarb ve piretroidlerden sipermetrin ve permetrin olmak üzere sıklıkla kullanılan pestisitlerin hayvan ve insanda immünotoksik ve genotoksik etkileri çalışılmıştır. 28 gün tekrarlanmış dozlarda oral pestisit verilen erkek Wistar sıçanların humoral ve hücre aracılı immünitesi plak oluşturan hücre (PFC) yöntemi ve gecikmiş tip aşın duyarlık (DTH) reaksiyonu ile değerlendirilmiş ve genotoksik etkileri hayvanların kemik iliği hücrelerinde yapısal ve sayısal kromozom hasar sıklığı ile incelenmiştir. Bazı genel toksikolojik (vücut ağırlık artışı, organ ağırlıkları) ve hematolojik (beyaz kan hücreleri, alyuvarlar, hematokrit, femoral kemik iliğinin hücre içeriği) değerlendirmeler de yapılmıştır. Çalışılan pestisitler içinde sadece dimetoat ve sipermetrin yüksek dozlarda DTH reaksiyonunu azaltmış, dalağın PFC içeriği yüksek dozda propoksur ile azalmış ancak yüksek dozda pirimikarb ile artmıştır. Dimetoat, metil paratiyon, propoksur, sipermetrin ve permetrin sayısal kromozomal hasar sayışım artırmışlardır. Diğer taraftan Ankara Belediyesinde çalışan ve rutin olarak pestisit karışımlarını uygulayan erkek işçilerde serum IgG, IgA, IgM, C3 ve C4 kompleman düzeyleri ve DNA hasarı incelenmiştir. İşçilerde serum C4 kompleman düzeylerinde önemli azalma gözlenmiştir ve işçilerin lenfositlerindeki DNA hasarı kontrollerden önemli ölçüde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ündeğer, Ü., Determination of genotoxic and immunotoxic effects of pesticides, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pharmaceutical Toxicology, Ankara, 2001. Because of the widespread use of pesticides for domestic and industrial applications the evaluation of their genotoxic and immunotoxic effects is of major concern to public health. A number of experimental data have provided evidence that in animals and in in vitro test systems acute and chronic exposure to pesticides may result in alterations in immune parameters and can possess genotoxic properties. In addition various studies have revealed a significantly elevated risk for particular tumors in humans occupationally and environmentally exposed to some pesticides. In the present study the immunotoxic and genotoxic potential of commonly used pesticides (i.e. dimethoate and methyl parathion from organophosphates, propoxur and pirimicarb from carbamates and cypermethrin and permethrin from pyrethroids) have been evaluated in animals and in humans. Humoral and cell- mediated immunity of male Wistar rats on 28 days oral treatment by repeated doses of the pesticides were investigated by plaque forming cells (PFC) assay, delayed type hypersensitivity (DTH) reactions and the genotoxic effects were studied by structural and numerical chromosome aberrations in bone marrow cells of the animals. Certain general toxicological (body weight gain, organ weights) and haematological (white blood cell, red blood cell, haematocrit and cell content of the femoral bone marrow) investigations were also performed. Among the pesticides studied, dimethoate and cypermethrin at high doses decreased DTH reaction, the PFC content of spleen was decreased at the high dose of propoxur but was elevated at the high dose of pirimicarb. Dimethoate, methyl parathion, propoxur, cypermethrin and permethrin increased the number of numerical chromosomal aberrations. On the other hand serum IgG, IgA, IgM and C3 and C4 complement levels and also the DNA damage of the male workers of the municipality of Ankara who routinely applied mixtures of pesticides were examined. A significant decrease in serum C4 complement levels of the workers was observed and DNA damage observed in the lymphocytes of these workers was found to be significantly higher than that in the controls. Key Words :Immunotoxicity, genotoxicity, organophosphates, carbamates, pyrethroids