Beyin araştırmalarına temel oluşturacak madde düzeyleri için HPLC yöntemi
An HPLC method which will be fundamental of brain research for the determination of substance levels
  1. Tez No: 102761
  2. Yazar: NURCAN TURAN CANDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK DOĞRUKOL AK, PROF.DR. MUZAFFER TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Katekolaminler, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi, Beyin, Miktar tayini İMİgiMAKTA.SVOM, Catecholamines, High-performance Liquid Chromatography, Brain, Determination
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYİN ARAŞTIRMALARINA TEMELOLUŞTURACAK MADDE DÜZEYLERİ İÇİN HPLC YÖNTEMİ NURCAN TURAN CANDAN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman:Prof.Dr.Muzaffer TUNCEL Yardımcı Danışman: Doç. Dr. Dilek DOĞRUKOL-AK 2001 Bu çalışmada, beyindeki katekolamin düzeylerinin tayini için floresans dedektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografîsi (HPLC) tekniğinin kullanıldığı bir yöntem tanıtılmaktadır. 0.030 M NaH2P04.2H20, 2.4xl03 M sodyum heptansulfonat, 6.0x10s M Na2EDTA ve % 7.2 metanol (pH 4.11) den oluşan hareketli faz ortamında 3 mm x 150 mm, 3\x tanecik çaplı Cu kolonlarda noradrenalin, adrenalin, 3,4-dihidroksibenzilamin (iç standart) ve dopamin sırasıyla 4.3 dk, 5.0 dk, 6.7 dk ve 10.0 dk alıkonma zamanlarında görülen pikleri ile ayrılmış ve tayin edilmiştir. Yöntemin tekrar edilebilirliği, seçiciliği, doğrusallığı ve geri kazanım oranı incelenmiştir. Asidik alumina kullanılarak yapılan ekstraksiyon işlemi ile noradrenalin, adrenalin ve dopamin için sırasıyla % 73.91, % 73.76 ve % 75.46 geri kazanım sağlanmıştır. Yöntem sıçan beyin dokusu homojenatındaki katekolamin düzeylerinin tayin edilmesi amacıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master of Science Thesis AN HPLC METHOD WHICH WILL BE FUNDAMENTAL OF BRAIN RESEARCH FOR THE DETERMINATION OF SUBSTANCE LEVELS NURCAN TURAN CANDAN Anadolu University Health Science Institude Analytical Chemistry Program Supervisor: Prof.Dr.Muzaffer TUNCEL Second Supervisor: AssocProf.Dilek DO?RUKOL-AK 2001 A high-performance liquid chromatographic (HPLC) method with fluorescence detection is described for the determination of catecholamine levels in brain tissue. Catecholamines were separated in a mobile phase consisting of 0.030 M NaH2P04.2H20, 2.4xl0"3 M sodyum heptansulfonat, 6.0x10s M Na2EDTA ve % 7.2 metanol (pH 4.11) using 3 mm x 150 mm, 3|i Cis column. The retention times of noradrenaline, adrenaline, 3,4-dihidroxybenzylamine (internal standard) and dopamine were 4.3 min, 5.0 min, 6.7 min and 10.0 min, respectively. The reproducibility, selectivity, linearity and recovery of the method was investigated. Recoveries of catecholamines after asidic alumina extraction method for noradrenaline, adrenaline and dopamine were found to be 73.91 %, 73.76 % and 75.46 %, respectively. The method was applied to rat brain tissue homogenate for the determination of catecholamine levels.