Probiyotiklerin kronik neonikotinoid (acetamiprid, imidacloprid) toksisitesi üzerine etkilerinin ratlarda araştırılması
Investigation of the effect of probiotics on chronic neonicotinoid (Acetamiprid, İmidacloprid) toxicity in rats
  1. Tez No: 567732
  2. Yazar: ÇİĞDEM SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Acetamiprid, imidacloprid, neonikotinoid, probiyotik, saccharomyces boulardii, Acetamiprid, imidacloprid, neonicotinoid, probiotic, saccharomyces boulardii
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Ratlarda neonikotinoid pestisitler ile oluşturulan kronik toksisite deneyinde; karaciğer, bağırsak, böbrek ve beyin dokusu üzerinde pestisitlerin olası toksik etkilerinin bir probiyotik olan Saccaromyces Boulardii ile önlenilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 72 adet, erkek Wistar Albino türü ratlar üzerinde yapıldı. Acetamiprid 12.4 mg/kg, imidacloprid 5.7 mg/kg ve probiyotik 1x109 CFU, 1mg/kg dozlarında 13 hafta boyunca oral olarak verildi. Deney süresi boyunca haftalık ağırlıkları alındı ve kaydedildi. Deney sonunda sevofluran anestezisi altında alınan kan örneklerinden hematolojik, biyokimyasal tetkiklerin yanı sıra, Comet testi ile de genotoksik analizler yapıldı. Alınan organların ağırlıkları tartıldıktan sonra, dokularda Likid Kromatografi/Kütle Spektrofotometri ile imidacloprid, acetamiprid ve metabolitleri olan 6-chloronicotinic acid kalıntı analizi yapıldı. Dokulardaki hasarı tespit etmek için histopatolojik incelemeler yapıldı. Ayrıca beyin dokusunda 8 OHdG ve GFAP, bağırsak dokusunda IL-6 immünpozitiflikleri immünhistokimyasal yöntemler ile tespit edildi. Bulgular: Ratların haftalık ağırlık değişiklikleri ile biyokimyasal-hematolojik parametrelerde ki değişiklikler de anlamlı bir fark bulunmadı. Probiyotiğin karaciğer ve böbrek dokusunda acetamiprid birikimini azalttığı ve istatistiksel olarak bunun çok anlamlı olduğu tespit edildi. Probiyotik, imidacloprid birikimini de azalttı fakat bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Probiyotik tedavisi uygulanan pestisit gruplarında beyin dokusunda 8 OHdG ve GFAP ve bağırsakta IL-6 immünpozitifliğinin istatistiksel olarak azaldığı bulunmuştur. Genotoksik analizde ise probiyotik verilen gruplarda bir hasar oluşmadı, sadece acetamiprid grubunda DNA hasarı oluştuğu bulundu. Histopatolojik inceleme de acetamiprid ve imidacloprid'in incelenen organlarda hasara neden olduğu ancak probiyotiğin bu hasarı azalttığını da gördük. Sonuç: Probiyotik olarak kullanılan Saccharomyces Boulardii'nin kronik pestisit maruziyetinde dokuları koruduğu, genotoksik hasar oluşmasını önlediği, inflamasyon ve apoptozisin şiddetini azalttığı aynı zamanda karaciğer ve böbrekte imidacloprid ve acetamiprid kalıntılarını azaltarak hasarı önlediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In the chronic toxicity experiment formed by neonicotinoid pesticides in rats, it was aimed to prevent potential toxic effects of pesticides on liver, intestine, kidney and brain tissues using a probiotic, Saccharomyces Boulardii. Material and method: This study has been performed on 72 male Wistar Albino rats. Acetamipride 12.4 mg/kg, imidacloprid 5.7 mg/kg and probiotic 1x109 CFU 1mg/kg were administered orally for 13 weeks. Weekly weights were measured and recorded throughout the experimental period. Blood samples were taken under sevoflurane anesthesia at the end of the experiment for hematological and biochemical tests as well as the Comet test for genotoxic analysis. After weighing the organs imidacloprid, acetamiprid, and metabolite 6-chloronicotinic acid residue analysis were performed on tissues by Liquid Chromatography/Mass Spectrophotometry. Histopathological examinations were performed to determine the damage in the tissues. In addition, 8 OHdG and GFAP in brain tissue and IL-6 immuno-positivity in the intestinal tissue were determined by immunohistochemical methods. Results: There was no significant difference in weekly weight changes and biochemical-hematological parameter changes in rats. It was found that probiotic significantly reduced acetamiprid deposition in liver and kidney tissue. Whereas probiotic also reduced imidacloprid deposition, this was not statistically significant. It was found that 8 OHdG and GFAP in brain tissue and IL-6 immuno-positivity in the intestine were statistically reduced in probiotic-treated pesticide groups. The genotoxic analysis revealed no damage in groups which received probiotics, DNA damage was detected only in the acetamiprid group. Histopathological examination also showed that acetamiprid and imidacloprid caused damage to the organs examined but probiotic reduced this damage. Conclusion: Consequently; it was found that Saccharomyces Boulardii, used as probiotic, protected tissue in chronic pesticide exposure, prevented genotoxic damage, decreased the severity of inflammation and apoptosis and also prevented damage by reducing imidacloprid and acetamiprid residues in liver and kidney.