Vitamin E içeren kozmetik amaçlı Y/S/Y çoklu emülsiyonlarının formülasyonu ve deri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Formulation and evaluation of skin efficacy of O/W/O multiple emulsions containing vitamin E for cosmetic application
- Tez No: 102775
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜEDA HEKİMOĞLU, DOÇ. DR. AYŞEN KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Vitamin E, Y/S/Y çoklu emülsiyonu, derinin aletli analizi, dayanıklılık, Vitamin E, O/W/O multiple emulsions, skin bioengineering, stability
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kozmetoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Tanış, S., Vitamin E içeren kozmetik amaçlı Y/S/Y çoklu emülsiyonlarının formûlasyonu ve deri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji, Kozmetoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Son zamanlarda yaşlanmaya karşı vitamin içeren preparatlar, özellikle vitamin E içerenler, yaygm olarak kullanılmaktadır. Ancak diğer vitaminlerde olduğu gibi vitamin E'nin de oksidasyona hassas kimyasal yapısından dolayı formülasyonlarmda dayanıklılık problemi bulunmaktadır. Yeni ilaç taşıyıcı sistemlerle, etkin maddenin uzatılmış saliminin yanı sıra dayanıklılık problemlerinin aşılması da sağlanabilmektedir. Bu çalışmada amaç vitamin E asetat içeren dayanıklı Y/S/Y çoklu emülsiyonlarının hazırlanmasıdır. Hazırlanan Y/S/Y çoklu emülsiyonları 23 faktöriyel tasarım yöntemiyle optimize edilerek, seçilen optimum formülasyonun in vitro ve in vivo değerlendirilmesi yapılmıştır. Optimizasyon sonucu seçilen Y/S/Y çoklu emülsiyonlarından vitamin E asetatın salım profili, bu emülsiyonların hazırlanmasında kullanılan Y/S primer emülsiyonundan ve aynı bileşimdeki S/Y basit emülsiyonundan salım ile karşılaştırılarak incelenmiştir. En fazla salım S/Y basit emülsiyonundan elde edilirken, bunu Y/S primer emülsiyonu ve Y/S/Y çoklu emülsiyonları izlemiştir. Farklı damlacık büyüklüğüne ve viskoziteye sahip Y/S/Y çoklu emülsiyonları arasında vitamin E asetat salımı açısından fark gözlenmemiştir. İn vivo çalışmalarda vitamin E asetatın derinin nemi, transepidermal su kaybı (TEWL), sebum ve pH'sı üzerindeki etkileri incelenmiş ve vitamin E asetat içeren Y/S/Y çoklu emülsiyonunun deriyi nemlendirme etkisi boş sıvağlardan ve etkin madde içeren basit emülsiyondan daha fazla iken TEWL ve sebum değerlerinde farklılık bulunmamıştır. Tüm formülasyonlar uygulama süresince deri pH'sım hafif asidik pH'ya kaydırmıştır. Farklı sıcaklıklarda bekletilen Y/S/Y çoklu emülsiyonlarının ve içerdiği vitamin E asetatın dayanıklılığı zamana bağlı olarak incelenmiş ve vitamin E asetat dayanıklılığının Y/S/Y çoklu emülsiyonu ile daha iyi sağlandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tanış, S., Formulation and evaluation of skin efficacy of O/W/O multiple emulsions containing vitamin E for cosmetic application. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmaceutical Technology, Cosmetology Program, M.Sc. Thesis, Ankara 2001. Cutaneous antiaging preparations containing vitamins, especially vitamin E, are widely used in the recent years. However, like other vitamins, vitamin E has a stability problem because of its oxydation-sensitive chemical structure. Using novel drug delivery systems, stability problems are overcame besides prolonged release of the active ingredient. The aim of this study was to prepare stable O/W/O multiple emulsions containing vitamin E acetate. After optimization of O/W/O multiple emulsions by 23 factorial design, in vitro and in vivo evaluation of the optimum formulation was performed. Release profile of vitamin E acetate from the optimum O/W/O multiple emulsion was compared to drug releases from O/W primary emulsion and W/O simple emulsion of the same composition. Maximum release was obtained from W/O simple emulsion, followed by O/W primary emulsion and O/W/O multiple emulsions with different particle sizes and viscosity properties. Effects of vitamin E acetate on skin moisture, transepidermal water loss (TEWL), sebum and pH were investigated, during in vivo studies. Results of these studies revealed that skin moisturizing effect of O/W/O multiple emulsion was higher in the presence of vitamin E acetate and also higher than simple emulsions with and without drug. There was no difference between all formulations with respect to TEWL and sebum values. Skin pH became slightly acidic after applications of all formulations. Stabilities of O/W/O multiple emulsions and their vitamin E acetate content were investigated as a function of time during storage at different temperatures and vitamin E acetate was found to be more stable in O/W/O emulsions.