İzole rat mezenter arterinde perfüzyon basıncı üzerine asetilkolin, sodyumnitroprusiyat, ntirogliserin ve pinasidil etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of acetylcholin, sodiumnitroprusside, nitroglycerin and pinacidil of perfussion pressure in rat isolated mesenteric artery
  1. Tez No: 102794
  2. Yazar: MEHMET ATA SEÇİLMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN ŞİNGİRİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: EHDF, K+ kanalları, Endoteîyum, Mezenter Arter, EDHF, K+ channels, Endothelium, Mesenteric Artery XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET îzole Rat Mezenter Arterinde Perfüzyon Basıncı Üzerine Asetilkolin, Sodyumnitroprusiyat, Nitrogliserin ve Pinasidil Etkilerinin Karşılaştırılması Çalışmamızda, izole perfüze rat mezenter arter yatağında, asetilkolin (Ak), nitrik oksid (NO) donörleri sodyum nitroprusiyat (SNP), nitrogliserin (GTN) ve potasyum kanal açıcısı pinasidil (PİN)'in vazodilatör etkileri, çeşitli test ajanlarının varlığında, karşılaştırmalı olarak incelendi. Ak, SNP, GTN ve PİN mezenterik damar yatağında tekrarlanabilir dilatör cevaplar oluşturdu. Üç ayrı konsantrasyon halinde uygulanan Ak, konsantrasyona bağımlı vazodilatasyona neden oldu. NO sentaz inhibitörü Nffl- nitro-L-arginin (L-NA) Ak'in düşük konsantrasyonlarında ortaya çıkan gevşeme cevaplarını inhibe etti fakat yüksek konsantrasyonlarında etkisiz kaldı. L-NA varlığında SNP ve GTN cevaplarının arttığı gözlendi. Bu bulgu bir kalmodulin inhibitörü olan kalmidazolyum varlığında da elde edildi. Bu maddenin varlığında ayrıca Ak cevapları tamamen ortadan kalktı. NO inhibitörü hidroksokobalamin ve selektif solubl guanilat siklaz inhibitörü lH[l,2,4]-oxadiazolo-[4,3-a]-quinoxalin-l-one (ODQ), L-NA varlığında, Ak'in düşük konsantrasyonlarında ortaya çıkan rezidüel cevaplar üzerinde ilave bir inhibisyon oluşturdu. Hidroksokobalamin, SNP cevaplarını inhibe ederken; GTN cevapları üzerinde etkisizdi. ODQ, SNP ve GTN cevaplarını tamamen inhibe etti. Non-selektif potasyum kanal blokörü tetrabütilamonyum veya yüksek K+ içeren Krebs solüsyonu ile doku perfüzyonu Ak, SNP, GTN veya PİN'in vazodilatör etkisini kısmen inhibe etti. L-NA varlığında, tetrabütilamonyum ve yüksek K+ SNP ve GTN cevaplarını etkilemedi. ATP'a duyarlı potasyum kanal inhibitörü glibenklamid, L-NA varlığında veya yokluğunda PİN cevapları üzerinde inhibisyon oluştururken Ak, SNP ve GTN ile oluşturulan vazodilatasyonu etkilemedi. Bu bulgular, izole perfüze rat mezenterik arterlerinde Ak etkisiyle oluşan endotelyuma bağımlı vazodilatasyona L-NA'e duyarlı ve duyarsız olmak üzere iki farklı mekanizmanın katkıda bulunduğunu, L-NA'e duyarsız komponentin Ak'in yüksek konsantrasyonlarında ortaya çıktığını ve her ikisinin de etkisinin ATP'a duyarh olmayan K+ kanalları üzerinden olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu her iki cevabın kalmoduline bağımlı olduğunu telkin etmektedir. Bundan başka SNP ve GTN ile oluşan gevşeme cevaplarının, doğrudan K+ kanalları üzerine bir etki ile değil, sGMP aracılığı ile dolaylı olarak ortaya çıktığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of The Effects of Acetylcholin, Sodiumnitroprusside, Nitroglycerin And Pinacidil On Perfussion Pressure In Rat Isolated Mesenteric Artery In the present study, the vasodilator effects of Ach, NO donors, sodiumnitroprusside (SNP), nitroglyserine (GTN) and pinacidil (PIN), an ATP- sensitive K+ channel opener were comperatively investigated in the presence of various pharmacological tools in the isolated perfused rat mesenteric arteries. Ach produced relaxation in a concentration-dependent manner. While NOS inhibitor, L-NA dramatically inhibited Ach-induced relaxation at its lower concentrations, it had no inhibitory effect when Ach concentration was higher. In the presence of L-NA, SNP and GTN-elicited responses were substantially increased. Likewise, calmidazolium, a calmoduline inhibitor, potentiated SNP and GTN induced vasodilatation but it completely abolished Ach-evoked relaxations. An NO scavenger, Hidroxocobalamin (HC) and a selective soluble guanylate cyclase inhibitor, ODQ had inhibitory effects on the residual responses by low concentrations of Ach in the presence of L-NA. HC also diminished the amplitude of vasodilatory effect of SNP but not GTN. ODQ, however, wiped out SNP and GTN-evoked vasodilation. Non-selective K+ channel blocker, tetrabuthylammonyum (TBA) or high K+ levels in part decreased Ach, SNP, GTN and PİN effects. In the presence of L-NA, TBA and high K+-induced inhibitory effects on those vasodilator agents dissapeared. An ATP-sensitive K+ channel blocker, glibenclamide inhibited vasodilatation by PİN in the presence or absence of L-NA but not Ach SNP and GTN. These findings indicate that there may be two distinct mechanism by which Ach produces endothelium-dependent vasodilatation i.e. L-NA-sensitive and insensitive relaxation. The latter component appears at higher Ach concentrations. Both L-NA-sensitive and-insensitive relaxations seem to be associated with some K+ channels activation. Involved K+ channels appear to be not ATP-sensitive ones as glibenclamide has no effects. On the other hand, both components seem to be mediated by calmoduline activation. NO mediated relaxation induced by SNP and GTN, probably takes place via cyclic guanosine monophophat (cGMP) formation but not via direct activation of K+ channels by NO released from those nitrovasodilators.