HMG-Co A redüktaz inhibitörlerinden simvastatinin diyabetik sıçanlarda oluşan metabolik ve vasküler komplikasyonların tedavisindeki rolü
The Effect of simvastatin, one of HMG-Co A reductase inhibitor, on the treatment of metabolic and vascular complications in diabetic rats
  1. Tez No: 102800
  2. Yazar: ASLI F. CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLGÜN OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, oksidatif stres, simvastatin, streptozotosin- diyabet, vasküler reaktivite, Dyslipidemia, oxidative stress, simvastatin, streptozotocin-diabet, vascular reactivite
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ill ÖZET HMG-CoA Redüktaz İnhİbitörlerinden Simvastatiııin Diyabetik Sıçanlarda Oluşan Metabolik ve Vasküler Komplikasyonların Tedavisindeki Rolü Bu tez kapsamında, 8 haftalık steptozotosin (STZ) diyabetik sıçanlarda, simvastatin tedavisinin, diyabetin genel karakteristikleri, oksidatif stres ve vasküler reaktivite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla deney hayvanları kontrol ve diyabetik olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Diyabet, tek doz STZ' nin (45mg/kg, periton içi) injeksiyonu ile oluşturulmuş ve STZ injeksiyonundan iki gün sonra kan glukoz düzeyleri 250 mg/dl ve üzerinde olan sıçanlar, diyabetik olarak kabul edilmiştir. Diyabet oluşumundan 8 hafta sonra kontrol ve diyabetik sıçanların bir kısmına, 4 hafta boyunca oral yolla simvastatin (10mg/kg) tedavisi uygulanmıştır. 12 haftalık deney süresi boyunca, bütün gruplardaki sıçanlara yem ve su kısıtlaması yapılmaksızın, standart koşullarda bakılmıştır. Diyabetik sıçanlarda görülen hiperglisemi, yem ve su tüketiminde artış ile beden ağırlığında azalmanın, simvastatin tedavisi ile kısmen düzeltildiği, ancak yine de kontrol sıçanlardan farklı olduğu görülmüştür. Simvastatin tedavisi, diyabetik sıçanlarda disttpiderninin göstergelerinden olan plazma trigliserid ve kolesterol düzeylerindeki artışı, kontrol düzeylerine mdirmiştir. Diyabette oksidatif stresin artmasına bağlı olarak, aorta ve ventrikül doku homojenatlannda malondialdehit (MDA) düzeylerinin ve antioksidan enzimlerden katalaz ve glutatyon peroksidaz enzim aktivitelerinin arttığı ve simvastatin tedavisi ile bu parametrelerin düzelerek, kontrol sıçanlardan elde edilen değerlerle arasında herhengi bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Diyabetik sıçanların izole aorta halkalarında, tek doz fenilefrinle (10 6M) ön kastırma sağlandıktan sonra asetilkolin ile elde edilen endotel gevşeme yanıtlarında, kontrol sıçanlardan elde edilen yanıtlara oranla gözlenen belirgin azalmanın, simvastatin tedavisi ile kısmen düzeldiği saptanmıştır. Vasküler dokunun, okside-LDL' ye benzer etki gösteren lizofosfatidilkolin ile inkübasyonun (İO^M, 30 dakika) asetilkolinle oluşturulan endotel bağımlı gevşeme yanıtlarını diyabetik grupta, diğer gruplara göre daha fazla düşürdüğü, simvastatin ile tedavi edilen gruplarda ise gevşeme yanıtlarını diaybetik gruba göre daha az düşürdüğü saptanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar diyabetik sıçanlara uygulanan simvastatin tedavisinin, diyabetik dislipidemiyi tamamen düzeltmesine ek olarak, diyabette bozulan endotel-bağımlı gevşeme yanıtlarını kısmen normalize ettiğini ve artan oksidatif stresin tedavisinde etkin bir rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
112 SUMMARY The Effect of Simvastatin, One of HMG-CoA Reductase Inhibitor, on The Treatment of Metabolic and Vascular Complications in Diabetic Rats In this study, we investigated the effect of simvastatin treatment on the metabolic characteristics of diabetes, oxidative stress and vascular reactivity of streptozotocin (STZ)-diabetic rats. The experimental animals were grouped as control and diabetic. Diabetes was induced by a single dose of STZ (45 mg/kg, i.p.). After two days of STZ injection, rats having blood glucose levels of 250 mg/dl or higher were accepted as diabetic. Eight weeks after the induction of diabetes, some of the control and diabetic rats were treated with simvastatin (10 mg/kg, Per os) for 4 weeks. During 12 week long experiment period, all groups of rats were fed in standart condition without any restriction of food and water. Increase in food and water consumption, blood glucose and weight loss observed in the diabetic rats were partially restored by simvastatin treatment, however they were still different when compaired to the control group. Simvastatin treatment, has reduced the increase in plasma cholesterol and triglyceride levels, an indicator of dislipidemia in diabetic rats, to control levels. Malondialdehyte (MDA) levels, catalase and glutathione peroxidase activities, an indicator of an increase in oxidative stress in diabetes, were markedly higher in homogenates of diabetic aorta and ventricle. Simvastatin treatment significantly restored the augmentation of oxidative stress. In isolated diabetic aorta, after precontracting (106M) phenylephrine, the acetylcholine induced endothelium- dependent- relaxation of aortas were significantly reduced in the diabetic group when compared with the control group due to simvastatin treatment. A reduced ACh induced endothelium dependent relaxation response of aortic preincubated with lysophosphatidylcholine (104 M, 30 min.), which has similar effects as oxide-LDL, was observed in diabetic rats compared to the control rats, whereas simvastatin treated groups had a higher responses. These results suggest that, simvastatin treatment applied to diabetic rats, in addition to curing the diabetic dyslipidemia, plays an important role in the inhibition of oxidative stress and reversal of endothelium dependent relaxation.