Tavuklarda propofol anestezisi
Propofol anesthesia in chicken
- Tez No: 102804
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Propofol, Tavuk 32, Anesthesia, Propofol, Chicken 33
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Ceren, G. Tavuklarda Propofol Anestezisi, YYÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakoloji ve Toksikoloji, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2001. Bu çalışmada, genel anestezik amaçla kullanılan propofolun kanatlılardaki anestezik etkisi araştırılmıştır. Hayvan materyalim, aynı yaş ve farklı ağırlıkta 20 adet hibrit leghorn tavuk oluşturmuştur. Klinik parametrelerden, solunum sayısı, beden ısısı ve anestezi süresi; hematolojik parametrelerden ise, eritrosit sayısı, hemoglobin miktarı ve hematokrit değerine bakıldı. Propofol (8 mg/kg) uygulanan hayvanlarda anestezi süresi 8.1 ±0.25 dk bulundu. Solunum sayısı anestezi esnasında azaldı, anesteziden 24 saat sonra ise normale döndü. İstatistiki olarak herhangi bir fark tespit edilememiştir (p>0.05). Vücut ısısı anestezi esnasında ve anesteziden 24 saat sonra değişmedi. İstatistiki olarak herhangi bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Eritrosit sayısı anestezi esnasında azaldı, bu durum anesteziden 24 saat sonra devam etti. Anestezi öncesi ve esnasındaki hematokrit oranı değerleri aynı seviyede olmasına rağmen bu değerler, anesteziden 24 saat sonra azaldı. Hemoglobin miktarı, anestezi esnasında arttı, anesteziden 24 saat sonra ise normale döndü. Anestezi öncesi, esnası ve anesteziden 24 saat sonraki hematolojik parametrelerin değerleri arasında istatistiki olarak bir fark tespit edilememiştir (p>0.05). Sonuç olarak; 1- Propofolun kanatlılarda bazı önemli klinik ve hematolojik parametrelere ilişkin meydana getirdiği değişimlerin fizyolojik sınırlar içinde olduğu, 2- Anesteziye giriş ve anesteziden uyanmanın rahat olduğu, 3- Kalp ve solunum rahatsızlığı olan hastalar haricinde, genel anestezinin endike olduğu bütün olgularda güvenle kullanabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ceren, G. Propofol Anesthesia in Chicken, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute, Ms. Sci. Thesis in Pharmacology and Toxicology, Van, 2001. Effect of propofol, used in general anesthesia, were investigated in clîickens. Twenty chickens (hibrit Leghorn), with same age but different weight, were used in tlîis study. Some clinical parameters such as respiration rate, body temperature and duration of anesthesia; and red blood cell count haematological parameters such as, hemoglobine and hematocrite values were examined. The duration of propofol anesthesia (at a dose of 8 mg/kg body weight) was found to be 8. 1±0.25 minutes. It was determined that respiration rate decreased during anesthesia, but returned to normal level 24 hours after anesthesia. This difference was not statistically significant (p >0.05). Body temparature did not alter during or 24 hours after anesthesia. This difference was not statistically significant (p> 0.05). The red blood cell count decreased during anesthesia and this situation continued 24 hours after anesthesia Although hematocrite values during and before anesthesia were same, it was found that these values decreased 24 hours after anesthesia. Hemoglobine amount increased during anesthesia, then returned to normal 24 hours after anesthesia There were not any statistically differences among values of haematological parameters before, during or 24 hours after anestesia (p> 0.05). We concluded that; 1- Changes induced propofol on clinical and haematological parameters in chicken were found to be in physiological levels, 2- Induction and recovery of anesthesia were confortable, 3- Propofol can be used safely in all cases for general anesthesia except in chickens, in those who have heart and respiratory diseases.