Bazı metallerin koyun yapağılarında araştırılması; kurşun, kadmiyum, arsenik ve nikel
Investigation of some metals in sheep fleece; lead, cadmium, arsenic, nickel
  1. Tez No: 102811
  2. Yazar: SEVİNÇ YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenik, kadmiyum, koyun yapağı, kurşun, nikel, Arsenic, cadmium, fleece, lead, nickel
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 641
Özet
37 ÖZET Bazı Metallerin Koyun Yapağılarında Araştırılması; Kurşun, Kadmiyum, Arsenik ve Nikel. Bu çalışmada hayvanlarda çevre kirliliğine bağlı olarak yapağılarda birikebilen metallerden kurşun, kadmiyum, arsenik ve nikel düzeyleri belirlenerek, hayvanlardaki metallere maruziyetin boyutları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada 15 dişi ve 15 erkek olmak üzere 30 koyun yapağısı kullanıldı, ön temizleme işleminden geçirilen yapağılarda Pb, Cd, As ve Ni düzeyleri atomik absorbsiyon spektrofotometre'de okundu. Analizler sonucunda;, dişi koyun yapağılarında Pb, Cd, As ve Ni düzeyleri ug/g olarak; Pb için en az 0.180 en çok 2.100, Cd için en az 0.001 en çok 0.030, As için en az 0.26 en çok 2.66, Ni için en az 0.37 en çok 1.10 bulunmuştur. Erkek koyun yapağılarındaki Pb, Cd, As ve Ni düzeyleri ise ug/g olarak; Pb için en az 0.23 en çok 1.42, Cd için en az 0.001 en çok 0.03, As için en az 0.10 en çok 2.50, Ni için en az 0.050 en çok 0.90 bulunmuştur. Erkek ve dişi yapağılarındaki Pb, Cd, As ve Ni'in cinsiyete göre dağılım düzeyleri ug/g olarak; dişi koyun yapağılarında Pb için 0.604±0.124, Cd için 0.012+0.002, As için 1.536±0.209, Ni için 0.618±0.057; erkek koyun yapağılarında Pb için 0.495+0.085, Cd için 0.005±0.002, As için 1.180+0.215, Ni için 0.438±0.062 olarak bulunmuştur. Çalışma sonunda elde edilen değerlere göre istatistik açıdan önemli olmasa da (p>0.05) Pb, Cd, As ve Ni düzeylerinde bir artışın olduğu, bunun da yem, hava, su, toprak gibi doğal çevre kirliliğinden ileri gelebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY Investigation of some Metals in Sheep Fleece; Lead, Cadmium, Arsenic, Nickel. In this work, lead, cadmium, arsenic and nickel cumulated on wool-hair of sheep cause of envorimental pollution was investigated and utilization of wool for monitoring these risky metals loading was estimated. The study was carried on thirty wool specimens, obtained from fifteen ewes and fifteen rams. Wool specimens were washed according to the procedure and Pb, Cd, As and Ni levels were determined by atomic absorption spectrophotometer. Minimum and maximum Pb, Cd, As and Ni concentrations for each element obtained from the wool of the females at the end of the analysis were; 0.180-2.10 ug/g for Pb, 0.001-0.030 ug/g for Cd, 0.26-2.66 ug/g for As, 0.37-1.10 ug/g for Ni respectively. The heavy metal levels in wool of males were found to be min. 0.23- max. 1.42 ug/g, min. 0.05- max. 0.90 ug/g for Pb, Cd, As, Ni respectively. According to the stastistical analysis, avarage concentration of Pb, Cd, As and Ni was 0.604±0.124, 0.012±0.002, 1.536±0.209, 0.618+0.057 ug/g in females and 0.495±0.085, 0.005±0.002, 1.180±0.215,0.438±0.062 in males respectively. In conclusion, the Pb, Cd, As and Ni levels in wool samples of the investigated flock was not found to be important. The presence of the lead, cadmium, arsenic and nickel and the distribution of all these investigated elements in fleece confirm the effects of envorimental pollution on wool fibres.