Torakolumbar vertebra kırıklarında cerrahi tedavi sonuçları
- Tez No: 102948
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM KARAİSMAİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Vertebra kırıkları, anterior, posterior girişim VIII, Vertebral fractures, anterior, posterior approach. X
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kliniğimizde Ocak 1996 ve Haziran 2001 tarihleri arasında torakolumbar vertebra kırığı nedeni ile cerrahi tedavi ettiğimiz 101 hastadan, yeterli takipleri olan 65 hastanın sonuçları incelendi. Takip edilen 65 hastanın 40'ına (%61.6) posterior girişim, 25 'ine (%38.4) anterior girişim yapıldı. Ortalama takip süreleri anterior girişimde 30 ay, posterior girişimde 17.9 aydı. Anterior girişim yapılan hastaların 11 'i (%44) kadın, 14'ü (%56) erkekti. Posterior girişimde ise 18 'i (%45) kadın, 22 'si (%55) erkekti. Anterior girişimde ortalama yaşı 38.16 posterior girişimde ise 34.4 yaşdı. Kırıklar en sık yüksekten düşme ile olmuş ve en sık torakolumbar bölgeyi tutmuştur. Hastalarımız ortalama 3.7 gün sonra ameliyat edilmiştir. Anterior girişim yaptığımız tüm hastalar burst tipi vertebra kırıkları idi. Posterior cerrahi yaptığımız hastaların 26'ı (%60) burst, 2'i (%5) emniyet kemeri tipi, 5'i (12.5) kompresyon, 9'u (%22.5) kırıklı- çıkık tipi kırıklardı. Anterior girişim yapılan hastalarda %84'ünde, posterior girişimde %50 olmak üzere en sık Alıcı enstrüman kullanıldı. Nörolojik hasarı olmayan hastalar ortalama 1 haftada korse ile ayağa kaldırıldı ve ortalama 3 ay korse kullandırıldı. Hastaların birinde geç dönem yüzeyel enfeksiyon görüldü. Diğer komplikasyonlar ise bir hastada vida kırılması, üç hastada implant malpozisyonu idi. Anterior ve posterior yapılan tüm hastalarda füzyonun yeterli olduğu görüldü. Tüm hastalar radyolojik ve klinik olarak değerlendirildi. Preoperatif, postoperatif ve takipte ön arka ve yan da cobb metoduna göre segmental kifoz ve skolyoz açısı, saggital indeks, vertebra kompresyon miktarı ve CT'de kanal darlığına bakıldı. Postop dönemde hastalarımızda anterior girişte ortalama 1.7, posterior girişimde 0,7 Frankel derecesi nörolojik iyileşme saptanıldı. Kanal darlığı ise anterior girişimde %60.4'den % 3.2, posterior girişimde ise % 51.1'den %21.9'a indirildiği tespit edildi. Vertebra kompresyon miktarı anterior girişimde ortalama preop. %49.4, postop. %20.8 ölçüldü ve %57.8 düzelme olduğu görüldü. Takipte ortalama %3.6 korreksiyon kaybı mevcuttu. Posterior girişimde ise ortalama preop. %42.8, postop. %17.1 ölçüldü ve %60 düzelme olduğu görüldü. Takipte ortalama %0.1 korreksiyon kaybı mevcuttu. VII ?;>ıu* ?.'-"°;~*':yıJVertebra skolyoz açısı anterior girişimde ortalama preop. 5.04°, postop. 3.61° ölçüldü ve %28.3 düzelme olduğu tespit edildi. Takipte ortalama 2.99° korreksiyon kaybı mevcuttu. Skolyoz açısı posterior girişimde ise ortalama preop. 4.30°, postop. 2.15° ölçüldü ve %50 düzelme sağlandı. Takipte ortalama 0.7° korreksiyon kaybı mevcuttu. Vertebra kifoz açısı anterior girişimde ortalama preop. 20.40°, postop. 8.12° ölçüldü ve % 60.4 düzelme sağlandı. Takipte ortalama 5.4° korreksiyon kaybı mevcuttu. Posterior girişimde ise ortalama preop. 19.65°, postop. 6.37° ölçüldü ve % 67.5 düzelme olduğu görüldü. Takipte ortalama 4.13° korreksiyon kaybı mevcuttu. Vertabra saggital indeksi anterior girişimde ortalama preop. 17.9°, postop. 6.50° ölçüldü ve %63.6 düzelme olduğu görüldü. Posterior girişimde ise ortalama preop. 20.84 °, postop. 8.1° ölçüldü ve % 61.1 düzelme sağlandı. Hem anterior girişim hem de posterior girişim ve instrumantasyon sonrası vertebral kolon şekli ve stabilizasyonu literatürlerle uygun olarak yüksek oranda sağlandı. Geç dönemde iki girişim sonrasında önemli korreksiyon kaybı tespit edilmedi. Anterior girişim ve instrumantasyonla spinal kanal restorasyonu ve nörolojik iyileşme daha iyi sağlanabilmektedir. Posterior girişim skolyoz açısını düzeltmede daha başarılı olduğu tespit edildi. Endikasyonu iyi konulduğunda hem anterior hem de posterior instrumantasyon vertebra kırıkları sonrası spinal kolonun şeklini düzeltmesinde, kanal restorasyonun sağlanmasında, hastanın erken mobilizasyonunda, nörolojik iyileşmenin hızlandırılmasında başarılı bir tedavi şekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, results of 65 patients with adequate follow up has been studied; of 101 patients who underwent surgical intervention in our clinic of thoracolumbar vertebra fractures between January 1996 and June 2001. Of the 65 patients managed, 40 were operated by posterior approach and 25 anterior approach. Average follow up periods were 17.9 and 30 months, respectively. Of the patients who underwent anterior approach, 1 1 (%44) were female and 14 were male. For posterior approach, these values were 18 (%45) and 22 (%55); respectively. Average age was 38.16 for anterior approach and 34.4 for posterior. The majority of traumas were inflicted by freefalls and mostly thoracolumbar region was affected. Our patients were operated on an average of 3.7 days after the trauma. All patients who underwent anterior approach were burst type vertebra fractures. Of the 40 patients who underwent posterior approach, 26 (%60) were burst type, 2 (%5) were seat-belt type, 5 (%12.5) were compression type, and 9 (%22.5) were dislocated fractures. Alıcıcı brand instruments were used for %84 of the patients who underwent posterior approach and %50 of those who underwent anterior approach. The patients without any neurologic deficit were ambulated with orthesis within a week, and orthesis was used on for an average of 3 months. A patient suffered late-onset superficial infection. Other complications were; screw breakage in a patient, and implant malposition in three patients. In all patients, adequate fusion was achieved. All patients were evaluated radiologically and clinically. In preoperative and postoperative follow up; segmental kyphosis and scoliosis angle, sagittal index, vertebral compression ratio according to Cobb's method at direct radiographs, and canal narrowing at CT were evaluated. In postoperative period, patients had an average of 1.7 Frankel degrees of neurological improvement after an anterior approach. The value was 0.7 for those who underwent posterior approach. Canal narrowing was improved from %60.4 to %3.2 in the patients who underwent anterior approach. For posterior approach, the values were from %51.1 to %21.9. For anterior approach, vertebral compression ratio was measured to be %49.4 preoperatively and %20.8 postoperatively; and %57.8 correction was observed. On IXfollow-up, there was an average %3.6 of correction loss. These values were %42.8, %17.1, %60 and %0.1, respectively. For anterior approach, vertebral scoliosis angle was measured to be 5.04° preoperatively and 3.61° postoperatively; thus a correction of %28.3 was achieved. On follow-up there was a correction loss of 2.99°. for posterior approach, these values were 4.30°, 2.15°, %50 and 0.7°, respectively. For anterior approach, vertebral kyphosis angle was measured to be 20.40° preoperatively and 8.12° postoperatively, and a correction of %60.4 was achieved. On follow up, a correction loss of 5.4° was encountered. For posterior approach, these values were 19.65°, 6.37°, %67.5 and 4.13° respectively. For anterior approach, vertebral sagittal index was measured to be 17.9° preoperatively and 6.50° postoperatively; thus a correction of %63.6 was achieved. For posterior approach, these values were 20.84, 8.1°, and %61.1, respectively. After both anterior and posterior approach and instrumentation; vertebral column shape and stabilization were properly restored, matching the criteria cited in the literature. In late-postopertive follow-up, no significiand correction loss were observed after eighter of the procedures. Via anterior approach and instrumentation, more favorable spinal canal restoration and neurologic improvement can be achieved. Posterior approach was found to be more suitable for restoring the scoliosis angle. When indications are well- founded, eighter of the surgical procedures are found to be suitible for restoring the shape of the vertebral column and width of the vertebral canal, early patient mobilization and improvement of the neurological recovery following a vertebral fracture.