Erişkin femur intertrokanterik kırıklarında uygulanan cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 102949
  2. Yazar: MEVLÜT DORU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİROL GÜLMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, İntertrokanterik kırıklar, Osteoporoz, Hemiartroplasti, Eksternal fiksasyon VII, Fernu, Intertrochanteric fracture, Osteoporoz, Hemiartroplasty, External fmatâm IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Femur intertrokanterik bölge kırıkları, genellikle ileri yaşlarda ve osteoporoz zemininde sık görülür. Geriatrik popülasyonun artması nedeniyle görülme sıklığı da giderek artmaktadır. Tedavide amaç, kırıklı hastanın en kısa zamanda kırık öncesi durumuna getirilmesi, morbidite ve mortalitenin azaltılmasıdır. Bunun için genellikle cerrahi tedavi gereklidir. İntertrokanterik kırık tedavisinde seçilecek yönteme karar verilirken, hastanın yaşı, genel durumu, sistemik problemleri, kemik kalitesi ve oluşan kırık tipi dikkate alınmaktadır. Kliniğimizde erişkin femur intertrokanterik kırıklarının tedavisinde, dinamik kalça çivisi, dinamik kondiler çivi, pertrokanterik eksternal fîksatör ve Leinbach tipi protezle hemiartroplasti uygulanmaktadır. Bu çalışmada, femur intertrokanterik bölge kırıklarının cerrahi tedavi sonuçlarını, klinik ve radyolojik olarak değerlendirmek ve kliniğimizde kullanılmakta olan tedavi yöntemlerini karşılaştırmak amacıyla, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Ocak/l 995-Aralık/2000 tarihleri arasında cerrahi tedavi görmüş 75 kadın 86 erkek toplam 161 hasta kontrole çağrılarak ve takip dosyaları incelenerek elde edilen veriler değerlendirildi. Olguların yaş ortalaması 74±1.9 olup, en çok kırık görüldüğü yaş erkeklerde 61-70, kadınlarda 71-80 arasıdır. Kırık oluş nedeni incelendiğinde; %61.5'inin basit travma ile olduğu görüldü. Hastalarm % 50.3'ünde sistemik hastalık bulunmakta olup, ilk üç sırayı kalp, akciğer hastalıkları ve diabetes mellitus oluşturmaktaydı. Singh indeksine göre, 104 hastada (% 64.5) osteoporoz saptandı. Evans kırık sınıflamasına göre, 46 hastanın (% 28.6) kırığı stabil iken, 115 hastanın (% 71.4) kırığı instabildi. vıOlguların % 80.1 'i birinci haftada ameliyata alındı. % 49.7'si genel, %50.3'ü lokal anestezi ile öpere edildi. Altı hastada (% 3.7) intraoperatif, 43 hastada (% 26.7) postoperatif erken, 40 hastada (% 24.8) postoperatif geç komplikasyon görüldü. En sık erken komplikasyon enfeksiyondu, dokuz hastada (% 5.5) oluştu. En sık geç komplikasyon ise varus deformitesiydi 15 hastada (% 9.3) gelişti. 11 hasta (% 6.8) gelişen komplikasyonlara bağlı ikinci kez ameliyata alındı. Hastaların % 56.6'sı ilk iki hafta içinde taburcu edildi. Kliniğimizde uygulanan tedavilerin Harris skorlamasma göre klinik başarı oranı % 86.6, Foster skalasına göre radyolojik başarı oram % 89.0 bulundu. Uygulanan tedavi yöntemlerine göre klinik başarı oranlan incelendiğinde; Dinamik kalça çivisinde % 86.1, Leinbach tipi protezle hemiartroplastide % 88.3, eksternal fiksatörde % 84.6, dinamik kondiler çivide % 90.0 başarılı bulundu. Sonuç olarak; genç, kemik kalitesi iyi olan hastalarda dinamik kalça çivisi, yaşlı, osteoporotik, parçalı kırığı olan hastalarda vital bulguları cerrahi girişimi kaldırabilecek durumda ise hemiartroplasti, cerrahi müdahaleyi kaldıramayacak durumda ise eksternal fiksasyon uygulanmasının başarılı sonuçlar vereceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fractures of Femur intertrochanteric area are usually seen in old ages and on osteoporoz back ground. İn because of geriatric population its frequency is gradually increasing. The aim of treatment is to bring the broken patient to the state before injury as soon as possible and to decrease mortality and morbidity. Surgery is usually necessary for this. While making decide choise of the treatment of intertrochanteric fracture, we have to pay attention to the patient's age, general condition, systemic problems, bone quality and the type of fracture. Dynamic hip nails, dynamic condyler nails, pertrochanteric external fixation and hemiartroplasti with leinbach type prothesis is applied in your clinic The aim of the study, to examine the results of femur intertrochanteric fracture clinically and radiologically and to compare the treatment methods in our clinic, data that belong to 75 women and 86 men who were operated between january/1995- december/2000 in the departmant of Orthopedics and Traumatology our University Hospital Medical Faculty and we evaluated all the patient's files and we examined all clinical and radiogic findings. The age mean of patients were 74±1.9 and the pick age of fractures were 61-70 for men, 71-80 for women. Reason of fractures were %61.5 by a simple trauma. %50.3 patients had systemic diseases, and heart, lung, diabetes mellitus made first three of them. Accerding to Singh index osteoporoz was found on 104 (%64.5). 46(%28.6) patient's fractures were stable, 115(%71.4) patient's fractures were unstable according to Evans fracture classification. %80.1 patients were operated at first week. %49.7 of them were operted by generally, %50.3 of them were operated by regionel anesthesia. Complication occured on 6(%3.7) of them intraoperative, 43(%26.7) postoperative early and vm40(%24.8) postoperative lately. Most of the early complications were enfections (9 patients-%5.5). Most of the late complications were varus deformities (15 patient- %9.3). 11(%6.8) patients had second operation for complications. %56.6 patients discharged from the hospital in first two weeks. The treatment in our clinic are found clinically succesful %86.6 for Harris scala, radiologically succesful %89.0 for Foster scala. Succes ratio according to the methods of treatments are found as %86.1 in dynamic hip nails, %88.3 in hemiartroplasty by leinbach type prothesis, %84.6 in external fixation, %90.0 in dynamic condyler nail. As result; dynamic hip nail for patients who are young and have good bone quality, hemiartroplasty for old, osteoporotic and pieced fractured patients whose good are to tolerate surgery and external fixation for patients that can not tolerate surgery are satisfied suecesfuly.