Diabetik polinöropatiye Karnitin'in etkinliği
- Tez No: 102964
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAHİR YOLDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: L-carnitine, diabetic polineuropathy, electromyography 2 *&»£*»«*
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
1. ÖZET Bu çalışmada, diabetik polinöropatili hastalarda karnitinin etkinliğinin araştınlması planlanmıştır. Klinik ve elektromiyografik olarak, distal simetrik sensorimotor tipte polinöropati tanısı alan 30 (18 erkek, 12 kadın) diabetik hasta çalışmaya alındı. Diabetes mellitus dışında periferik nöropatiye yol açabilecek hiçbir sistemik veya nörolojik hastalığı olmayan bu vakalarda tedavi öncesi ve sonrası klinik değerlendirme yapıldı. Sinir fonksiyonları için elektromiyografik olarak yüzeyel elektrodla üst ekstremitede median ve ulnar, alt ekstremitede peroneal, tibial ve sural sinirlerde distal latans, amplitüd, sinir ileti hızı, motor sinirlerde F yanıtı, RRIV ve SSR çalışıldı. Hastalara 3 ay boyunca 2 gr/gün karnitin uygulandı. Kan şekeri regülasyonu diyet, oral antidiabetik veya insülin ile sağlandı. Sinir iletim çalışmasında bilateral peroneal sinir dışında incelenen tüm sinirlerde distal latanslarda iyileşme gözlendi. Median ve tibial sinirler hariç diğer sinirlerde distal latanslardaki kısalma anlamlı bulundu (P0,05). Sural sinir BSAP amplitüdlerinde belirgin artma mevcuttu (sağ sural P=0,001, sol sural P0,05)." RRIV ve SSR incelemelerinde tedavi öncesi ve sonrası elde edilen değişiklikler anlamlı bulunmadı (P>0,05). Sonuç olarak 2 gr/gün dozunda 3 ay uygulanan L-karnitin tedavisi ciddi bir yan etki olmaksızın diabetik polinöropati semptomlarının gerilemesinde etkili bulunmuştur. Ancak, ilacın etkisi ve güvenilirliği açısından daha geniş hasta populasyonunda yapılacak uzun süreü çalışmalara gereksinim vardır. Anahtar kelimeler : L-karnitin, diabetik polinöropati, elektromiyografi
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT In this study, we planned to investigate the efficiancy of carnitine in the diabetics with polyneuropathy. 30 diabetic (18 male, 12 female) patients whom diagnosed as distal symmetrical sensory motor type polineuropathy clinically and electromyographically included to the study. There was no other systemic or neurological disorder which can lead to peripheral neuropathy except of diabetes mellitus in these cases and all of them examined before and after the treatment. To determine the nerve functions electromyographically by superficial electrode distal latency, amplitude, nerve conduction velocity in median and ulnar nerves in the upper extremities and peroneal, tibial and sural nerves in the lower extremities and F response in motor nerves, RRTV and SSR were studied. All of the patients were given carnitine 2gr/day for 3 months. Blood glucose regulation was maintaned by diet, oral antidiabetic or insulin. In the nerve conduction study, an improvement is seen in the distal latancies except the peroneal nerves. The shortening of latencies were find to be significant in all nerves except the median and tibial nerves (p0.05). The differences in the RRIV and SSR examinations before and after the treatment were not significant (p>0.05). As a result L-carnitine treatment applied for 3 months 2 gr /day was found to be better without any serious side effect in the treatment of diabetic polyneuropathy. However we need more longer studies in higher populations to say more about the effectivenes and security of the drug.