Ratlarda deneysel MCA oklüzyonundan sonra intratekal uygulanan IL-6 antagonistinin ultrastrüktürel değişikliklere etkisinin elektron mikroskopik değerlendirilmesi
Effects of intrathecal administration of IL-6 antagonist on ultrastructural changes after experimental MCA occlusion in the rat examination with electron microscopy
- Tez No: 103139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK İLDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, beyin, iskemî, interlökin-6, elektron mikroskobu, Rat, cerebral, ischemia, interleukin-6, electron microscope
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Beyin iskemisi, kompleks, kaskad bir yapı gösteren sekonder hasar mekanizmalarını tetikler. Beyin iskemisi sonrası tespit edilen nöronal zedelenme mekanizmaları; Ca21 dengesinde değişiklik, serbest radikal oluşumu, mitokondrial disfonksiyon, proteaz aktivasyonu, gen yanıtında değişiklikler ve inflamasyondur. Sitokinlerin, inflamatuar cevapta mediator rol oynadıkları tanımlanmıştır. IL-6, inflamasyonla ilgili en önemli sitokindir. Beyin iskemisi sonucu, IL-6 miktarında artış görülmekle birlikte, bu artışın kesin olarak nöronlarda koruyucumu yoksa zarar vericimi olduğu tartışmalıdır. Bu çalışmada, IL-6 bioaktivitesinin nötralize edilmesinin, orta serebral arter oklüzyonu uygulanan bir sıçan modelinde, geç dönemde ortaya çıkan elektron mikroskobik değişikliklere olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ağırlıkları 280-310 gr arasında değişen, kırk adet, erkek, Wistar sıçanı bu çalışmada kullanıldı. Rasgele seçilen dört grup oluşturuldu; kontrol (grup 1), saham-opere (grup 2), oklüzyon (grup 3) ve IL-6 anti-rat antikor uygulanan grup (tedavi grubu; grup 4). Grup 4 'de, oklüzyondan hemen sonra, intratekal olarak bir kez 5 pgr IL-6 anti-rat antikor verildi. Grup 4*de 10 sıçan, tedavinin uygulanmasından 1 hafta sonra sakrifiye edildi. Örnekler, iskemik kor bölgesini içerecek şekilde toplandı. Bu grubun elektron mikroskobik sonuçlan diğer gruplarla karşılaştırıldı. Sadece oklüzyon yapılan grupta elektron mikroskobik incelemede oldukça belirgin yapısal değişiklikler gözlenmekteydi. Bununla birlikte 4. grupta daha hafif olarak hücre ve organel hasarı ve daha az ödem izlendi. Bizim bulgularımız, IL-6 bioakth itesinin nötralize edilmesinin sıçanlarda kalıcı lokal santral sinir sistemi iskemisi sonrası gelişen sekonder hasarı azaltabileceği ve uzun dönemde iyileşmeye katkı sağlayabileceği kanısını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Brain ischemia triggers a complex cascade of secondary injury mechanisms. Identified mechanisms of post ischemic neuronal injury include altered Ca 2' homeostasis, free radical formation, mitochondrial dysfunction, protease activation, altered gene expression, and inflammation. Cytokines are recognized mediators of inflammatory responses. Interleukin-6 (IL-6), which is one of the main inflammation-associated cytokines. Although IL-6 levels increase after brain ischemia, study results have conflicted with regard to whether this increased IL-6 exerts neuroprotective or neurotoxic effects. The aim of this study was to analyze the relationship between neutralization of IL-6 bioactivity and late phase electron microscopic findings of brain ischemic injury in a rat model of middle cerebral artery occlusion. Forty male Wistar rats weighing ?.80 to 310 g were used in this study. The animals were randomly allocated in four groups; control (group 1), sham-operated (group 2), occlusion (group 3) and IL-6 anti-rat anibody treated groups (group 4). Group 4 received one intrathecal injection of 5u,g IL-6 anti-rat antibody immediately after occlusion. In group 4, the 10 rats that were sacrificed on 1 week post -occlusion received one dose. The sample from the ischemic core was collected. Results of this group were compared with other groups electron microscopic findings. Electron microscopy revealed marked structural changes in the brains of the occlusion group. However, group 4 showed milder cellular and subcellular damage, and less edema. Our clinical findings suggest an important role neutralization of rat IL-6 bioactivity reduces of secondary damage, in long-term recovery for after permanent focal central nervous system ischemia in the rat.