Meniere'li hastalarda frekans değişikliğini farketme özelliğinin (FDF) araştırılması
Research on frequency difference limen of patients suffering from Meniere's disease
- Tez No: 103151
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Meniere's disease, Frequency difference limen, Frequency modulation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 941
Özet
ÖZET Sarmadi,H.,Meniere'Ii hastalarda frekans değişikliğin! farketme (FDF) özelliğinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. İşitme bozukluğu olan kişilerin frekans duyarlılığı ve frekans değişikliklerini farketme üzerine ayrıntılı çalışmalar olmasına rağmen, araştırmacılar frekans duyarlılığı ve frekans değişikliklerini farketme nedenlerini farklı görüşlerle açı Hamaktadırlar. Bu çalışmada, Meniere'li hastalar ile normal işitmeye sahip olan kişiler arasında frekans değişikliklerini farketmede oluşan farklılıktan belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozukluktan Ünitesi'nde yapılmıştır. Çalışma, normal işitmeye sahip 25 kişi (50 kulak) ve Meniere tanısı konmuş 25 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Meniere'li grubunu oluşturan kişilerin yaş aralığı 18-45 yaş, normal grubu oluşturan kişilerin yaş aralığı 21-45 yaş olarak tespit edilmiştir. Her iki grubun odyolojik ve impedansmetrik değerlendirmeleri yapıldıktan sonra frekans değişikliğini farketme (FDF), 20 dB ve 40 dB hissediş seviyesi, %0.2-%5 frekans değişim modûlasyonunda gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular istatistiki olarak karalaştırılmıştır. Meniere'li grup ile normal grup arasında 20 dB ve 40 dB hissetme seviyesinde FDF arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Her iki grupta da kendi içinde şiddet yükselince FDF'de fark anlamlı bulunmamıştır. Meniere'li hasta grubunda bir kulakta işitme kaybı gösteren diğer kulakta ise normal işitenler arasındaki fark anlamsız bulunmuştur. Sonuç olarak Meniere'li hasta grubunda her iki kulağın etkilendiği ve normallerden farklı FDF değerlerine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelime : Meniere, FDF, FM. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sarmadi, H. Research on frequency difference limen of patients suffering from Meniere's disease. Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2001. In spite of detailed studien on frequency selectivity and frequency difference limen of individuals having hearing impairement, there are many different opinions explaining frequency selectivity and frequency difference limen of these, individuals. The goal of this study is to determine the differences regarding the frequency selectivity and frequency difference limen of patients suffering from Meniere's disease. This study was done at Hacettepe University, Medical Faculty, Ear-Nose-Throat Department, Audiology and Speech Pathology Unit. The study was done on 25 subjects (50 ears) with normal hearing and 25 subjects with Meniere's disease. The age range of subjects suffering from Meniere's disease was between 1 8 and 45 and the age range of subjects with normal hearing is between 21 and 45. Both groups underwent audiologic and immitance measurement, using 20 dB and 40 dB sensation level and %0.2- %0.5 frequency variation modulation and the frequency difference limen of the subject was done. The results were compared statistically. Frequency difference limen was found to be statistically significant between the two groups. FDL results between Meniere and control group at 20 dB and 40 dB sensation level were found to be significant. However patients' affected ears suffering from Meniere's disease was found to be not statistically significant when compared their unaffected ears. It was concluded that both ears of patients suffering from Meniere disease were found to be affected and they have different frequency difference limen scores compared to normal hearing subjects.