Bir genel hastane ortamında tedavi görmekte olan hastaların yaşam kalitesini etkileyen faktörler
Influenced factors that life quality of treated patients in milieu of general hospital
  1. Tez No: 103226
  2. Yazar: DAVUT BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Quality Of Life, Patient, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ill ÖZET Bu araştırma tedavi görmekte olan hastaların yaşam kalitelerini ve yaşam kalitelerini etkileyen sosyodemografik risk faktörlerini belirlemek, depresyon ve anksiyete durumlarını ölçerek bu değişkenlerin arasındaki ilişkileri saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi poliklinik ve servislerinde yatarak ve ayakta tedavi gören 509 hasta çalışmaya alınmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup, evren örneklemi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak hastaların tanıtıcı özelliklerine ilişkin soruların yer aldığı anket formu, Hastaların anksiyete ve depresyon durumlarım değerlendirmek için Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) ile hastaların yaşam kalitesini ölçmek için WHOQOL-100 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde uygun istatiksel yöntemler kullanıldı. Değerlendirme sonuçlarına göre; yatarak ve ayaktan tedavi olma durumlarına göre yaşam kalitesi bedensel alan ve bağımsızlık düzeyi alanlarında anlamlı ilişki bulunmuştur. Hastaların sigara içip içmeme durumlarına göre; ruhsal alan, sosyal ilişkiler alam, çevre alam ve kişisel inançlar yaşam kalitesi alanlarında anlamlı ilişki bulunmuştur. Cinsiyet durumlarına göre bedensel alan ve çevre alam dışında istatiksel anlamlılık bulunamamıştır. Yaş, tedavi sayısı, hastalık süresi ile yaşam kalitesinin bedensel alan ve bağımsızlık düzeyleri arasında negatif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Eğitim süresi ile yaşam kalitesinin bedensel alan, ruhsal alan, bağımsızlık düzeyi, sosyal alan ve kişisel inançlar arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Aylık gelirle yaşam kalitesinin bütün alanları arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Hastaların depresyon durumları ile yaşam kalitesinin bütün alanları arasında negatif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Hastaların anksiyete durumları ile yaşam kalitesinin bedensel alan, ruhsal alan, sosyal ilişkiler alam, çevre alam ve kişisel inançlar alam arasındaki ilişkide negatif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Yaşam Kalitesi,Hasta, Anksiyete, Depresyon
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Influenced Factors That Life Quality Of Treated Patients In Milieu Of General Hospital Aim of this study was retrospectivelly determined the life guality and sociodemographic risk factors in treated patients and assessed depression and anxiety states and then established relationships among this variables. In this study, there were 509 treated patients at outpatient and inpatient department in Farabi Hospital of Black Sea Technical University. Data collection tools were included patient guestionary form including descriptive properties, Hospital Anxiety on Depression Scale(HAD) for evaluated anxiety and depression states of patients and WHOQOL-100 Life Quality Scale for assessed life guality scores of patients. According to evaluation results, a significant correlation was found between both the physical aspect and independency level of life guality for outpatient and inpatient therapy. A significant correlation was found between both smokers and non smokers for aspects of life guality such as mental, social, environmental and self-belief. A statistically significant correlation was not found between sexes for aspects of life guality excluding physical and mental. A negative and sgnificant correlations were found between physical aspect and independency level of life guality for age, therapy number and disease period. A positeve and significant correlations were found among education state and aspects of life guality such as physical, mental, independency level, social and self-belief. Also, a positive and sgnificant correlations were found among all aspect of life guality for monthly income. A negative and significant correlations were found between both the treated patients' depression states and all aspect of life guality. Also, a negative and significant correlation were found among treated patients' anxiety states and aspects of life guality such as physical, mental, social, environmental and self-belief.