Embriyonal sıçan midesinde nöronal nitrik oksit sentaz immünoreaktivitesinin (nNOS-IR) lokalizasyonunun belirlenmesi
Determination of neural nitric oxide synthase immunoreactivity (nNOS-IR) localization in embryonal rat stomach
- Tez No: 103239
- Danışmanlar: PROF.DR. MEVLÜT ASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, embriyo, mide, sinir hücresi, nNOS, immunohistokimya, ışık mikroskobu, Rat, embryo, stomach, nöronal cell, nNOS, immunohistochemistry, light microscopy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1242
Özet
ÖZET Bu araştırmada, embriyonal sıçan midesi duvarında nörona! nitrik oksit sentaz immunoreaktif (nNOS-IR) sinir hücrelerinin ortaya çıkışları ve gelişen mide tabakalarıyla ilişkileri, immunohistokimyasal tekniklerle ışık mikroskobik düzeyde belirlenmeye çalışıldı. Çalışmada, 13-21. günler arasında gelişen her yaştan Wistar sıçan embriyolarının mideleri kullanıldı. Embriyonal mide örneklerine, nNOS-IR sinir hücrelerinin teşhisi için nNOS antikoru uygulandı. Mevcut çalışmada, nNOS ürünü içeren ilk sinir hücreleri embriyonal 14. günde midenin mezenşimal dokusunda görüldü. nNOS ürünü gösteren nNOS-pozitif sinir hücreleri doğuma kadar hızla geliştiler ve yaşa bağlı olarak nNOS boyanma şiddetinde de bir artış gözlendi. Embriyonal 15. günde nNOS-IR nöroblastların hemen yanında ve dairesel kas tabakasının oluşacağı alanda ortaya çıkan mezenşimal hücre yoğunlaşması, kas hücrelerinin morfogenezine neden olan sinir elementi-spesifik mezenşimal hücre indüksiyonunu aksettirebilir. Aynı şekilde, primitif pit ve bez yapılarının nNOS-IR nöroblastlardan sonra, sıra ile embriyonal 17.-18. günlerde ortaya çıkması, epitelyal farklılaşmanın başka faktörler dışında, nNOS-IR nöroblastlardan gelen bazı impulslara da bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Nitekim nNOS boyanma şiddeti bezlerin ilk ortaya çıktığı korpus bölgesinde en yüksek düzeydedir. nNOS-IR sinir liflerinin embriyonal 21. günde dairesel kas hücreleri arasında görülmesi, nNOS-IR hücrelerin bu devrede nonadrenerjik, nonkolinerjik (NANC) gevşeme olaylarına katıldıklarını ve erken embriyonal dönemdeki görevlerinin bundan farklı olduğunu göstermektedir. Sonuçta, bu çalışmanın sonuçlarına göre; nNOS-IR sinir hücrelerinden salgılanan NO'dan, embriyonal sıçan midesinin gelişmesi ve farklılaşması sürecinde hücre ve dokular etkilenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the development and appearance of neuronal nitric oxide synthase immunoreactive (nNOS-IR) neuronal cells and its relationships with the developing gastric layers were studied by immunohistochemistry techniques at light microscopy in fetal rat stomach. In this study; the stomach of Wistar rat embryos of all ages between days 13-21 were used. We treated embryonic stomach samples with nNOS antibody to detect nNOS-IR in nerve tissue cells. In our present study the first nerve cells containing nNOS product were observed in the mesenchymal tissue on embryonic day 14. The nNOS expressing nNOS-positive nerve cells developed until birth and due to ageing an increase in the nNOS staining intensity was observed. On embryonic day 15, the occurrence of mesenchymal cell condensation near the nNOS immunoreactive neuroblasts, at site of the circular muscle layer formation may reflect an active nerve-element specific mesenchymal cell induction causing muscle ceils' morphogenesis. Identically, appearance of primitive pit and glandular structures after the nNOS-IR neuroblasts, consecutively between the embryonic days 17-18, suggests that the epithelial differentiation may depend on inputs coming from the nNOS-IR neuroblasts as well as other factors. As a matter of fact; nNOS-staining intensity is maximum at the corpus area where the glands first appear. Observation of nNOS-IR nerve fibers between the circular muscle cells on embryonic day 21 demonstrates that nNOS-IR cells in this stage; contribute to nonadrenergic, noncholinergic (NANC) relaxation and suggest that their mission in early embryonic stages are different. In conclusion, depending on this study's results; it can be said that cells and tissues might be affected by this NO secreted by nNOS-IR nerve cells, during the development and differentiation of embryonic rat stomach.