Akıl hastalarının ve ailelerinin akıl hastalıklarına karşı tutumu
Attitude of mental patients and their families againsts mental illness
  1. Tez No: 103251
  2. Yazar: FATMA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ E. BERKSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akü hastalığı, akıl hasta», sosyal psikiyatri, hasta yakını, tutum, Mental illness, mentally ill person, social psychiatry, patient relative, attitude
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
48 ÖZET Akıl Hastalarının ve Ailelerinin Akıl Hastalıklarına Karşı Tutumları Bu çalışma, akıl hastalarının ve hasta yakınlarının akıl hastalıklarına karşı tutumlarını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Cinsiyet, medeni durum ve eğitim değişkenleri gözönünde bulundurularak hasta ve hasta yakınları gruplarının akıl hastalıklarına karşı tutumları karşılaştırmıştır. Araştırma, A.Ü. Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde yatan ve tedavi için polikliniğe başvuran 77 hasta ve 77 hasta yakını ile yapılmıştır. Araştırmada bilgi toplama formu ve OMI (Opinions About Mental llness) ölçeği olmak üzere iki adet veri toplama aracı kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiki analizinde aşağıdaki bulgular elde edilmiştir: 1 -Hasta ve hasta yakınlarının akıl hastalıklarına karşı tutumları arasında otoriterlik, koruyuculuk-kollayıcılık, ruh sağlığı ideolojisi, sosyal kısıtlayıcılık ve bireyler arası etiyoloji faktörleri açısından bir fark yoktur. 2-Hasta grubunun cinsiyetlerine göre yapılan karşılaştırmada otoriterlik faktörü açısından fark bulunurken, diğer faktörler açısından bir fark bulunamamıştır. 3- Hasta yakınları grubunun cinsiyetlerine göre yapılan karşılaştırmada tüm faktörler açısından fark bulunamamıştır. 4-Hasta grubunun evli-bekar oluşlarına göre yapılan karşılaştırmada sosyal kısıtlayıcılık faktörü açısından fark bulunurken, diğer faktörler açısından bir fark bulunamamıştır. 5-Hasta yakınları grubunun evli- bekar oluşlarına göre yapılan karşılaştırmada tüm faktörler açısından bir fark bulunamamıştır. 6-Hasta grubunun eğitim düzeylerine göre yapılan karşılaştırmada otoriterlik faktörü açısından bir fark yokken, koruyuculuk-kollayıcılık, ruh sağlığı ideolojisi, sosyal kısıtlayıcılık ve bireyler arası etiyoloji faktörleri açısından fark olduğu bulunmuştur. 7-Hasta yakını grubunun eğitim düzeylerine göre yapılan karşılaştırmada tüm faktörler açısından bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY Attitudes of Mental Patients and Their Families Against Mental Illness This work has been done for evaluating the attitudes of mental patients and their relatives against mental illness. In the work, mental patient groups and relative groups compared in accordance with attitudes against mental illness considering that variables of sexuality, marital and educational status. The research has been made between to be hospitalized or treated 77 patients and their 77 relatives in the psychiatry clinic of department of Medical Science U.A. In the research data collecting sheets and OMI (Opinions About Mental Illness) have been used. From analyzing collecting data were deduced these conclusions: 1 -Attitudes of patients and their relatives to mental illness according to authoritarianism, benevolence, ideology of mental health, social restriction and interpersonal etiology factors don't show any difference. 2-When the sexually different patient groups compared in accordance with these factors, they don't show any difference except for authority. 3- When the sexually different patient relative groups compared in accordance with these factors, they don't show any difference. 4-When the patient groups compared in accordance with marital status they don't show any difference except for social restriction. 5-When the patient relative groups compared in accordance with marital status there aren't any difference from all these factors. 6-When the patient groups compared in accordance with education status authority factor doesn't show any difference but benevolence, ideology of mental health, social restriction and interpersonal etiology factors show difference. 7-When the patient relative groups compared in accordance with education status all these factors don't show any difference.