Üniversite öğrencilerinin psikiyatrik hasta ve hastalara yönelik tutumları
Attitudes of university students against psychiatric patient and illness
  1. Tez No: 103250
  2. Yazar: SEVİLAY YILDIRIM BİRDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. E. OĞUZ BERKSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Social Psychiatry, psychiatric patient, psychiatric illness, attitude, university students. 44
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Psikiyatrik Hasta ve Hastalıklara Yönelik Tutumları Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikiyatrik hasta ve hastalıklara yönelik tutumları incelenmiştir. Çalışma Ankara Üniversitesi Tıp, Eğitim ve Hukuk fatalitelerinde toplam 300 denekle gerçekleştirilmiştir. Deneklere tutumlarını ölçmek amacıyla OMI ( Opinions About Mentall Illness Ideology) ölçeği uygulanmıştır. Uygulama sonucunda her deneğe ait 5 ayrı faktör puanı elde edilmiştir. Öğrencilerin tutumları cinsiyet, okunulan sınıf ve fakülte değişkenleri dikkate alınarak karşılaştınlmıştır. Çalışmanın sonucuna göre; her üç fakültede de öğrencilerin tutumları cinsiyete bağlı olarak bir farklılık göstermemektedir. Okunulan sınıf dikkate alındığında; hukuk fakültesindeki öğrencilerin sosyal kısıtlayıcılık faktörü açısından aralarında bir fark bulunmuş ve 4. sınıf öğrencilerinin daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Eğitim fakültesinde ise öğrencilerin; koruyuculuk ve ruh sağlığı ideolojileri arasında bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ruh sağlığı ideolojisi faktöründe 1. sınıflarda daha yüksek ortalamaya rastlanırken, koruyuculuk faktöründe 4. sınıflarda daha yüksek ortalamaya rastlanmıştır. Tıp fakültesi öğrencileri ile yapılan karşılaştırmada ise; 1. ve 6. Sınıf öğrencilerinin otoriterlik,sosyal kısıtlayıcılık ve bireyler arası etiyoloji tutumları arasında bir farklılık bulunurken diğer tutumları arasında bir farka rastlanmamıştır. Ayrıca üç faktör için de 1. sınıfların daha yüksek ortalamaya sahip olduğu saptanmıştır. 42Üç fakülte öğrencilerini karşılaştırmak için yapılan varyans analizi sonucunda ; ruh sağlığı ideolojisi ve sosyal kısıtlayıcılık tutumları arasında fark gözlenmiş,diğer tutumlar arasında fark gözlenmemiştir. Anahtar sözcükler ; Sosyal Psikiyatri, Psikiyatrik Hasta, Psikiyatrik Hastalık, Tutum, Üniversite Öğrencileri. 43
Özet (Çeviri)
SUMMARY Attitudes of University Students Against Psychiatric Patient and Illness University students' attitudes against psychiatric patient and illness were studied in this work. Research has been made on 300 subjects of department of education, law, and medicine in Ankara University. Measuring the subjects attitudes were used the OMI (Opinions About Mental Illness Ideology). From this five different factor points were obtained. Attitudes of students were compared in considering sex, class, and faculty variables. According to study result: attitudes of students don't show any difference depends on sexuality in every faculty. Considering class; students of law faculty show some difference in social restriction factor and 4. class students have higher average than others. Students of education faculty show difference in protection and mental health ideology factors. In the mental illness factor 1. class students have higher average but in the protection factor 4. class students have higher average than others. Comparison in the faculty of medicine students; 1. and 6. class students' attitudes show difference in authoritarian, social restriction and inter personal etiology factors but don't show any difference other attitudes. Moreover, 1. class students have more higher average in the every three factors. Three faculties students attitudes variance analyze results: in the mental health ideology and social restriction attitudes observed some difference but in the other attitudes don't observed any difference.