Preeklampsi ve eklampsinin patogenezi ve şiddetinin değerlendirilmesinde lipoprotein (a) ve plazma thrombomodulinin yeri
- Tez No: 103416
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL MALATYALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Lipoprotein(a), thrombomodulin, preeklampsi, eklampsi. «^SSS^Sİ «nö
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 753
Özet
ÖZET Çalışmanın Amacı : Bu çalışmanın amacı pre-eklampsili olgularda serum lipoptrotein(a) ve plazma thrombomodulin seviyelerini belirlemek, hastalığın patogenezi ve şiddeti ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın Yöntemleri : Bu çalışma Mayıs 2000-Haziran 2001 tarihleri arasında 85 pre-eklampsili (36 hafif preeklampsi, 39 şiddetli preeklampsi, 10 eklampsi) gebe olgu ve her hasta grubuna uygun olacak sayıda toplam 85 sağlıklı gebeden oluşan kontrol grubu üzerinde yapıldı. Kontrol grubu olguları, hasta grubu olguların gebelik haftalarına uygun olacak şekilde ve sağlıklı gebelerden oluşturuldu. Lipoprotein(a) serumda nefalometri yöntemiyle çalışıldı. Thrombomodulin için alman plazma örnekleri ELİSA yöntemiyle çalışıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Student T, x~, Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi. Çalışmanın Bulguları : Serum lipoprotein(a) düzeyleri hafif preeklampsi ve kontrol grubunda (25.7±30.8 - 22.9±20.0 mg/dl), şiddetli preeklampsi ve kontrol grubunda (31.2±23.0 - 25.6+22.1 mg/dl), eklampsi ve kontrol grubunda ise (20.8±16.1 - 16.8±16.9 mg/dl) olarak bulundu. Hafif preeklampsi, şiddetli preeklampsi ve eklampsili olgularda kontrol gruplarına göre serum lipoprotein(a) düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Pre- eklampsili olgularda serum lipoprotein(a) düzeyleri ile çalışmada kullanılan diğer parametreler arasında anlamlı korelasyon saptanamadı. Plazma thrombomodulin düzeyleri hafif preeklampsi ve kontrol grubunda (64.6+18.6 - 51.8±16.8 ng/ml), şiddetli preeklampsi ve kontrol grubunda (65.6±26.3 - 49.8±14.9 ng/ml), eklampsi ve kontrol grubunda ise (61.1+26.1 - 48.8±19.7 ng/ml) olarak bulundu. Hafif ve şiddetli preeklampsili olgularda kontrol gruplarına göre plazma thrombomodulin seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p0.05). Şiddetli preeklampsili olgularda plazma IVthrombomodulin düzeyleri ile serum kreatinin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon mevcutken, hafif preeklampsili ve eklampsili hastalarda bu ilişki mevcut değildi. Plazma thrombomodulin ile serum lipoprotein(a) düzeyleri arasında da korelasyon yoktu. Sonuç : Lipoprotein(a) muhtemelen pre-eklampsinin patogenezinde önemli rol oynamamaktadır ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde de güvenilirliği yoktur. Plazma thrombomodulini pre-eklampsili olgularda endotel harabiyetinin bir göstergesi olarak kullanılabilinir. Ancak pre-eklampsili olgularda hastalığm şiddetinin belirlenmesinde güvenilir değildir. Pre-eklampsili hastalarda plazma thrombomodulin seviyelerindeki yüksekliği renal fonksiyonların bozukluğuna bağlamak doğru bir yaklaşım değildir. Bunun tam tersi olarak serum laeatinin artışım şiddetli preeklampsinin neden olduğu renal disfonksiyonla ilişkilendirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Eklampsi ile endotel hasan ve plazma thrombomodulin düzeyleri arasında birebir ilişki olmadığı da söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the serum lipoprotein^) and plasma thrombomodulin levels in preeclamptic patients and to find out whether these levels are related to the pathogenesis or the severity of the disease. Study Design: The study group comprised of 85 pregnant women with preeclampsia (36 mild preeclamptic, 39 severe preeclamptic and 10 eclamptic cases) and a total of 85 healthy pregnant controls (the number of cases in the control groups fitting each respectively) who attended the Obstetrics and Gynecology department between May 2000 and June 2001. The control case with a similar gestational age was selected for each study case among the healthy pregnant women. Serum lipoprotein(a) levels were determined by the nephelometric method. The plasma samples levels were tested by the ELÎSA method. The data were analyzed by Student T, x~, Mann Whitney U tests. Results: The serum lipoprotein(a) levels in the mild preclampsia group and its control were (25.7±30.8 - 22.9±20.0 mg/dl), the severe preeclampsia group and its control were (31.2±23.0 - 25.6±22.1 mg/dl), the eclampsia group and its control were (20.8±16.1 - 16.8±16.9 mg/dl). None of the study groups had significantly different serum lipoprotein(a) levels when compared to their control groups respectively (p>0.05). There weren't any significant correlation between the serum lipoprotein^) levels and any other parameter studied the pre-eclamptic cases. The plasma thrombomodulin levels in the mild preclampsia group and its control were 64.62±18.66 - 51.80±16.80 ng/ml, the severe preeclampsia group and its control were 65.63±26.34 - 49.86±14.99 ng/ml, the eclampsia group and its control were 61.14±26.ri - 48.81±19.71 ng/ml.