Van ili ilköğretim okulları ve liselerinde okuyan çocuklarda ve gençlerde obesite sıklığı bunun beslenme egzersiz ve diğer faktörlerle ilişkisi
The incidence of obesity in Van city in primary and high school students and relationship to exercise and the other factors
- Tez No: 103514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Obesite, Beslenme, Egzersiz, Öğrenciler, Eğitim, Obesity, Feeding, Exercise, Students, Education
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma; Van ili ilköğretim ve lise okullarındaki öğrencilerin obesite sıklıklarının, beslenme alışkanlıkları, egzersiz durumu ve diğer faktörlerle ilişkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma kapsamına, 794' ü erkek ve 206' sı kız olmak üzere toplam 1000 öğrenci alınarak öğrencilerin,“Vücut Kütle İndeksi”ne göre obesite durumları ve Deri Kıvrım Kalınlıkları (DKK) ölçülerek vücut yağ oranları hesaplandı. Ayrıca öğrencilerin kişisel ve ailevi bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve aktivite durumlarını belirlemek üzere anket değerlendirilmesi yapıldı. Araştırma sonucunda; öğrencilerin %4.7' si obes bulundu. Erkeklerde bu oran %4.2 iken kızlarda %6.8'dir. Bunun yanında öğrencilerin %61.5'i de zayıf bulunmuştur. Bunun sebebi, kırsaldan büyük göçle gelen yoksullukla birlikte yetersiz beslenme ve yüksek fiziksel aktivite olduğu anlaşılmıştır. Sosyoekonomik düzeyi yüksek öğrencilerde obesite oranı %8.7 ile %23.7 arasında değişirken, sosyoekonomik düzeyi düşük olanlarda ise bu oran %1.8 ile %2.9 arasında değişmektedir. Babası veya annesi obes olanlarda obesite oranı yüksek bulunmuştur. Anne ve baba eğitim durumları ile obesite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Obeslerin aşırı ve dengesiz beslenmeleri yanında, daha az fiziksel hareket yaptıkları belirlenmiş olup zayıfların da yetersiz beslenme yanında çoğunun aktif spor yaptıkları anlaşılmıştır. Obeslerin beslenme davranışlarında sık sık, hızlı ve fazla yemek yeme eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Hareketli oyun ve aktif spor yapanlarda obes oranı düşmektedir. Obeslerin, pasif zaman sürelerinin obes olmayanlara göre daha fazla olduğu da anlaşılmıştır. Obes çocuklar için beslenmelerini düzenleyici ve fiziksel aktivitelerini arttırıcı eğitim programları geliştirilmelidir. Zayıf çocuklara da, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmeleri ve aldıkları enerji kadar fiziksel aktivite yapmaları gerektiği bilinci kavratılmak ve yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study is done to determine the relation between feeding habitude sport situation and the other related factors of obesite frequencies of primary and high school students. In searching 794 male, 206 female and total 1000 students are taken. The obesity manners of these students are measured according to“Body Mass Index”(BMI) with measuring their Skinfolds Total Body Fat is calculated. Also the inquiry is done to determine the personal and family knowledges, feeding habitude and the activity situation of the students. In the result of the search % 4.7 of the students found obese. While this rate is % 4.2 in males, it is % 6.8 in females. Also % 61.5 of the students found thin. The result of this is ; the poority, the migration from rural to country, unsufficient feeding and high physical activities. While the obesity rate changes between % 8.7 and % 23.7 in the students that have high socialeconomic level, it changes between % 1.8 and % 2.9 in the students that have low socialeconomic level. There isn' t a statistical meaningful relation between parents education level and obesity. We concluded that obeses have excessive feeding, beside this they do less physical movement. The thins are fed unsufficient, beside this most of them deal with active sport. It is also determinated that, beside the feeding behavior obeses have tendency of eating the meal rapid and often. The obesity rate is low in the students that deal with active sport and active games. It is understood that the passive time of obeses is higher than nonobeses. The education programs to arrange feedings and to increase the physical activities of the students must develop. The conscious of sufficient and balanced feeding habits, the necessity of doing physical activities must be teached to thin children.