Hemiplejik serebral paralizili çocuklarda Johnstone Basınç Splintleri ile EMG biofeedback uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of EMG Biofeedback and Johnstone Pressure Splints on children with hemiplegic cerebral palsy
- Tez No: 103515
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cerebral Palsy, Johnstone Pressure Splints, EMG Biofeedback. VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Kitiş A., Hemiplejik Serebral Paralizili Çocuklarda Johnstone Basınç Splintleri ile EMG Biofeedback Uygulamasının Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara, 2001. Bu çalışma, sistemik problemi olmayan ve iletişim kurulabilen hemiplejik serebral paralizi (SP) li çocuklarda Bobath'ın nörogelişimsel tedavi yaklaşımına ek olarak Johnstone basınç splintleri ve elektromyografik (EMG) biofeedback eğitiminin motor gelişim düzeyi, günlük yaşam aktiviteleri, duyu-algı ve motor fonksiyonlar, fonksiyonel el aktiviteleri ve kas tonusu üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya motor gelişim düzeyleri aynı olan 38 spastik hemiplejik SP'li olgu katılmış, olgular iki gruba ayrılmışlardır. Her iki grupta da Bobath'ın nörogelişimsel tedavi yaklaşımına ek olarak, 1. grupta üst ekstremiteye 3 ay süre ile EMG biofeedback eğitimi, 2. grupta ise yine üst ekstremiteye Johnstone basınç splintleri 3 ay süre ile uygulanmıştır. Olguların tümü motor gelişim düzeyi, duyu-algı ve motor bütünleşme fonksiyonları, günlük yaşam aktiviteleri, el fonksiyonları, kas tonusu ve EMG biofeedback değerlendirmesi yönünden tedavi öncesi, 3 aylık tedavinin bitiminde, tedavi sonrası 1., 3. ve 6. aylarda değerlendirilmişlerdir. Tüm olgularda 6 aylık kontrol süresince nörogelişimsel tedavi yaklaşımına devam edilmiştir. Tedavinin bitiminde ve tüm kontrollerde EMG biofeedback grubunda motor gelişim düzeyinde anlamlı bir gelişme olduğu bulunmuş (p0,05). Her iki grupta da tedavi sonrası 1., 3. ve 6.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kitîş A., Comparison of EMG Biofeedback and Johnstone Pressure Splints on Children with Hemiplegic Cerebral Palsy, Ankara, 2001. This study was carried out to assess Johnstone pressure splints and electromyographic (EMG) biofeedback in addition to neurodevelopmental therapy on motor development, activities of daily living, sensory-perceptual- motor integration, functional hand activities and muscle tone in children with hemiplegic cerebral palsy (CP). Thirty-eight children with spastic hemiplegic cerebral palsy whose motor development levels were similar participated in this study and divided into two groups. In addition to Bobath's neurodevelopmental therapy, one group was treated with pressure splints, the other with EMG biofeedback for a duration of three months. Patients were evaluated for motor development level, activities of daily living, sensory- perceptual-motor integration, functional hand activities, muscle tone and EMG biofeedback analysis were before and after therapy and on the first, third and sixth months following therapy. Bobath's neurodevelopmental therapy was applied for six months in control period. After treatment and all control evaluations in the EMG biofeedback group a significant improvement was found in level of motor development (p0,05). First, third and sixth months after treatment, significant improvements in level of motor development, activities of daily living, sensory-perceptual-motor integration, functional hand activities and muscle tone was found (p0,05) in both groups. Improvements in all of the parameters were significantly higher in the EMG biofeedback group. These findings show that both treatment methods are effective in cerebral palsy rehabilitation, however EMG biofeedback treatment is more effective because it encourages the child's active participation.