Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin spor olanaklarından yararlanma düzeyinin belirlenmesi ve Anadolu Üniversitesinde yapılan bir uygulama
The Determination of Anadolu University students the level of utilizing from the sport facilities and an application thet carried out in the Anadolu University
  1. Tez No: 103633
  2. Yazar: MELEK BİLİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ HEPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Sportif etkinlikler, Youth, Sports Activities
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 884
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SPOR OLANAKLARINDAN YARARLANMA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ VE ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE BİR UYGULAMA Melek BDLIMLI Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Fethi HEPER 2001 Bu araştırmanın amacı, Anadolu Üniversitesi örgün bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin Anadolu Üniversitesi tarafından sunulan spor olanaklarından yararlanma düzeylerini belirlemek ve öğrencilerin beklentilerini tespit etmektir. Araştırmaya katılan öğrencilerin beklentilerini tespit etmektir. Araştırmaya katılan öğrencilere Anadolu Üniversitesinde düzenlenen sportif etkinliklerden yararlanma düzeylerine yönelik anket formu uygulanmıştır. Anket uygulanması örnekleme giren tüm fakülte ve yüksekokullara gidilerek uygulanmıştır. İstatistiksel yöntem olarak, tarama modeli uygulanmış ve öğrencilerin her soruya verdikleri cevapların yüzdesi hesaplanmıştır. Çözümlemeler SPSS 9.0 programı uygulanarak yapılmıştır. Anket formunu 903 bayan ve 896 erkek öğrenci yanıtlamıştır. Öğrenci grubunun üniversitede düzenlenen sportif etkinlikleri yeterli bulma düzeyleri değerlendirildiğinde bayanların %51.8'inin, erkeklerin %41.7'sinin yeterli buldukları, bayanların %36.9'unun, erkeklerin %42.9'nun yetersiz buldukları saptanmıştır. Öğrencilerin düzenlenen bu sportif etkinliklere katışlımı değerlendirildiğinde ise bayanların%60'nın, erkeklerin %49.1'nin bu etkinliklere katılmadığı görülmüştür. Bu etkinliklere katılmama sebebi olarak ise bayanların %45.9'u, erkeklerin %42'si derslerinin çok yoğun olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca sportif etkinliklere katılan bayanların %45.2'i, erkeklerin %42.5'i ise sporların faydalarına inandıkları için spor yaptıklarını belirtmişlerdir. Bayanların %31.4'ünün aktif olarak en çok yürüyüş yaptıkları, erkeklerin ise %32.6'sının futbol, %24.6'sının basketbol sporu yaptıkları saptanmıştır. Ayrıca sportif etkinlikte bulunan bayan öğrencilerin %35.2'si bisiklet, koşu ve yürüyüşe uygun açık alanları, bayanların %27.9'unun, erkeklerin ise %39.1'inin Anadolu Üniversitesinin spor tesislerini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Anadolu Üniversitesi spor tesislerini kullanan bayan öğrencilerin %47.8'inin, erkek öğrencilerin %50.3'ünün de Anadolu Üniversitesi spor salonunu kullandıkları saptanmıştır. Bu tesislerin kullanımında bayan öğrencilerin %51.4'ü, erkek öğrencilerin %55.7'si tesislerin kullanım sürelerinin kısıtlı olduğunu belirtmişlerdir. Anadolu Üniversitesinin tesislerini kullanamayan öğrenciler başka tesisleri tercih etme nedeni olarak bayan öğrencilerin %29.1'i, erkek öğrencilerin %21.4'ü kaldığı yere yakın olan tesisi tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca üniversitesinde düzenlenen sportif etkinliklerden bayanların %55.8'inin, erkek öğrencilerin %22.9'unun bazen haberdar olduktan saptanmıştır. Bayanların %70'inin, erkeklerin ise %59.3'ünün katıldığı sportif etkinliklerde bir eğitimci istedikleri görülmüştür. Ayrıca üniversiteye öncelikli yapılmasını istedikleri tesis için bayanların %34.8'inin buz pateni pisti erkeklerin %38.2'inin halı saha yanıtını verdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Master of Science Thesis THE DETERMINATION OF ANADOLU UNİVERSİTY STUDENTS THE LEVEL OF UTULİZİNG FROM THE SPORT FACİLİTİES AND AN APPLİCATİON THAT CARRIED OUT IN THE ANADOLU UNİVERSİTY MELEK BELIMLI Anadolu University Institute of Health Sciences Physical Education Majöre Branch Advisor: Prof. Dr. Fethi HEPER 2001 Purpose of this research is to determine the usage level of sports facilities, which is given by Anadolu University to its students, and to determine the expectations of students from university. Poll form was directed to students who were joined to research about usage level of sports facilities in Anadolu University. Poll was applied in all faculties and colleges, which are entered to sample in university. Scanning model was used as a statistical method and percentages of answers, which are given by the students to each question, were determined. Using SPSS 9.0 statistical computer program performed analyses of data. 903 female and 896 male students answered poll form. It was determined that 51,8% of females and 41.7% of males find sufficient the sports facilities in university however 36,9% of females and 42,9% of males find insufficient the sports facilities in university. When we evaluate the attendance of sportive activities in university, we found that 60% of females and 49,1% of males does not attend the sportive activities.IV Reason of no attendance in sportive activities was answered as an intensive study by 45,9% of females and 42% of males. On the other hand 45,2% of females and 42,5% of males, who attend sportive activities, reported that sport is beneficial. It was determined that 31,4% of females prefer walking, 32,6% of male prefer soccer, and 24,6% of male prefer playing basketball as a sport activity. Furthermore %35,2 of female students who joined sports activities, like cycling, jogging and walking, prefer open air, either 27,9% of female or 39,1% of male students prefer sports centers of Anadolu University. It is determined that 47,8% of female students and 50,3% of male students use Anadolu University's main sports center among other sports centers. When they use sports centers 51,4% of female students and 55,7% of male students state that usage of sports centers is time limited. 29,1% of female students and 21,4% of male students of Anadolu University who could not use the sports centers because of the students prefer closer places where they live. 55,8% of female students and 22,9% of male students are informed sometimes about sports events in Anadolu University. 70% of females and 59,3% of males want a sports trainer when they do sportive activities. 34,8 of females want an ice skate center and 38,2% of male students want mini soccer area as a primarily constructed centers.