Three essays on technical efficiency in Turkish manifacturing industries
Türkiye imalat sanayiinde teknik etkinlik
- Tez No: 103652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ZAİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknik Etkinlik, Stokastik Üretim Sının, Veri Zarflama Yöntemi, Türkiye imalat Sanayi, Yan-parametrik üretim sının VI 1C Tfe^'^ITİsr KSUBUl, Technical Efficiency, Stochastic Frontier Analysis, Data Envelopment Analysis, Semiparametric Frontiers, Turkish Manufacturing Industries IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDE TEKNİK ETKİNLİK Kale, Pelin Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Osman Zaim Mart 2001 Bu çalışmada Türkiye imalat sanayiinde teknik etkinlik üzerine üç makale yer almaktadır. III. Bölümde yer alan ilk makalede 1983-1994 yılları arasında panel verileri kullanılarak gıda, tekstil, kimya, makina ve toplam imalat sanayiinde dörtlü ana iktisadi faaliyet kollarında etkinliği belirleyen yapısal ve organizasyonel fakrörler bir stokastik üretim sının yaklaşımı çerçevesinde araştırılmaktadır. Sonuçlar kamu mülkiyetinin tüm sektörlerde etkinliği düşüren bir faktör olduğuna işaret ederken, yüksek reel ücret düzeyi ve dış ticarete açıklığın etkinliği artırdığım göstermektedir. İç rekabet düzeyi - teknik etkinlik ilişkisinde sektörler arasında ortak bir sonuca varılamamaktadır. IV. Bölümde sunulan ikinci makalede, ilk makalede incelenen sektörlerde teknik etkinliğin zaman içindeki davranışı ve teknolojik değişimin yön ve büyüklüğü iki farklı yöntemle araştırılmaktadır. Sözkonusu yöntemler parametrik olmayan (nonparametrik) veri zarflama analizi (DEA) ve parametrik stokastik üretim sınırı yöntemleridir. Elde edilen bulgular, 1983-1994 döneminde teknik etkinliğin yalnızca kimya sanayiinde arttığı; makine sanayiinde azaldığı; incelenen diğersektörlerde ise zaman değişkeninden bağımsız olduğu (sabit kaldığı) yönündedir. Teknolojik değişimim nonparametrik tahminine olanak sağlayan Malmquist indeks yaklaşımı, tüm sektörlerde, incelenen dönemde verimlilik artışı olduğuna ve bu artışın kaynaklarının sektörler arasında farklılık gösterdiğine işaret etmektedir. Gıda ve makina sektörlerinde teknolojik gelişme verimlilik artışına yol açarken kimya ve tekstil sektörlerinde teknik etkinlik artışları verimliliği artırmıştır. V. Bölümde sunulan son makalede yan-parametrik (semiparametric) yöntemler kullanılarak toplam imalat sanayi için bir etkin sınır oluşturulmaktadır. Bu yaklaşımda tüm üretim birimleri için ortak olduğu varsayılan sınır fonksiyonu çekirdek kestirim (kernel estimation) yöntemiyle oluşturulmuş, etkinlik düzeyleri ise sabit-etkiler regresyonlan aracılığıyla hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, klasik yöntemlerle (DEA ve stokastik üretim sınırı yöntemleri) çeşitli kriterlere göre karşılaştırılmaktadır. Yan- parametrik ve parametrik stokastik üretim sınırı modellerinden elde edilen etkinlik düzeyleri oldukça yakın olup, sözkonusu iki yöntemin sektörleri etkinlik düzeylerine göre sıralamada da yüksek derecede tutarlı oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE ESSAYS ON TECHNICAL EFFICIENCY TURKISH MANUFACTURING INDUSTRIES Kale, Pelin PhD., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Osman Zaim March 2001 This study includes three essays on technical efficiency in Turkish manufacturing industries during 1983-1994. The first one, presented in Chapter III, investigates the sources of inefficiency in the food, textiles, machinery, chemicals and the aggregate manufacturing industries within a stochastic frontier (SF) framework. Panel data sets with four-digit industries are used. Among possible sources of inefficiency, industry-specific structural and organizational factors are considered. Results suggest that public ownership is detrimental to technical efficiency while higher real wages or engagement in international trade enhances it. Regarding the effects of domestic competition, no common pattern emerges. The second essay, presented in Chapter IV, investigates the time pattern of technical efficiency and technological change. Parametric SF and nonparametric data iiienvelopment analysis (DEA) techniques are applied to five panel data sets used in the first essay. Results suggest that mean efficiency increased in the chemicals industry, declined in the machinery industry and remained time-invariant in the food, textiles and the aggregate manufacturing industries. Malmquist productivity indices show that sources of productivity growth differed across industries. In the food and machinery industries, technological progress accounted for productivity improvements while the chemicals and textiles industries witnessed significant efficiency improvements. The third essay, presented in Chapter V, uses semiparametric methods to construct an efficient frontier for the aggregate manufacturing industry. The benchmark technology is estimated by kernel regressions and efficiency scores calculated by fixed effects models. Comparison of results to those from DEA and SF models suggest that semiparametric and SF models not only yield close mean efficiency estimates but also are highly consistent in ranking industries.