The Relation of learning styles and performance scores of the students in interior architecture education
İç mimarlık eğitiminde ki öğrencilerin öğrenme biçimleri ile başarı derecelerinin ilişkisi
  1. Tez No: 103653
  2. Yazar: ÖZGEN OSMAN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Eğitimi, Tasarım Stüdyosu, Deneysel öğrenme, öğrenme Biçimleri. IV, Architectural Education, Design Studio, Experiential Learning, Learning Styles III
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET İÇ MİMARLIK EĞİTİMİNDE Kİ ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENME BİÇİMLERİ İLE BAŞARI DERECELERİNİN İLİŞKİSİ özgen Osman Demirbaş İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Doktora Çalışması Danışman: Doç. Dr. Halime Demirkan Eylül, 2001 Yaşamın başlangıcından bu yana tasarım etkinliği süre gelmektedir. Zaman içinde bu etkinlik bir mesleğe dönüşmüş ve eğitimi ilgi alanı olmuştur. Etkileşimli bir süreç olan öğrenme, tasarım stüdyosu kapsamında önemli bir konudur. Bu çalışmada mimarlık eğitimini, deneyimle başlayan, yansıma ile süren ve eylem haline gelen bir döngü olarak tanımlanan Kolb'un Deneysel Öğrenme Teorisi bağlamında analiz etmek amaçlanmıştır. Deneysel Öğrenme Teorisi kapsamında, dört değişik öğrenme biçimi,“yerleştiren”, 'değiştiren', 'özümseyen' ve 'ayrıştıran' olarak tanımlanmıştır. Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin öğrenme biçimi tercihlerinin, başarı derecelerine etkisini değerlendiren bir araştırma yürütülmüştür. Tasarım öğrencilerinin öğrenme biçimlerinin başarı dereceleri ile ilişkisi analiz edilmiştir. Stüdyo süreci kapsamındaki tasarım eğitiminin farklı aşamalarinda, farklı öğrenme biçimileri olan öğrencilerin başarı dereceleri arasında istatistiksel olarak belirgin farklılıklar bulunmuştur. Buna karşılık, sürecin sonunda, farklı öğrenme biçimleri olan öğrencilerin başarı dereceleri arasında fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATION OF LEARNING STYLES AND PERFORMANCE SCORES OF THE STUDENTS IN INTERIOR ARCHITECTURE EDUCATION Özgen Osman Demirbaş Ph.D. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Halime Demirkan September, 2001 Design activity has existed since the beginning of life. Through time, this activity has turned to be a profession and the education of it has become important. Learning as an interactive process is an important issue in design studio. This study aims to analyse architectural education through the Experiential Learning Theory of Kolb in which learning is considered as a cycle that begins with experience, continues with reflection and leads to action. Experiential Learning Theory defines 'accommodating', 'diverging', 'assimilating' and 'converging' styles as the four different learning styles. A research was conducted to evaluate the effects of learning style preferences on the performance of design students at Bilkent University, in the department of Interior Architecture and Environmental Design. The relation of learning styles and performance scores of design students were analysed. It was found out that there were statistically significant differences between the performance scores of students having different learning styles in different stages of design education through studio process. However, at the end of the process, it was found out that there was no difference in performance of the design students having diverse learning styles.