Proliferation of weapons of mass destruction in the middle east and Turkey's security concerns
Ortadoğu'da kitle imha silahlarının yayılması ve Türkiye'nin güvenlik endişeleri
- Tez No: 103688
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Kitle İmha Silahlan, Caydırma, Tehdit iv, Weapons of Mass Destruction, Deterrence, Threat in
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET ORTADOĞU'DA KİTLE İMHA SİLAHLARININ YAYILMASI VE TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ Çağlar, Banş Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Mustafa Kibaroğlu Eylül 2001 Kitle imha silahlarının çoğalması her zaman için uluslararası güvenliğe bir tehdit oluşturmuştur. Soğuk savaşın bitimiyle konvansiyonel olmayan silahlara duyulan uluslararası ilgi hızla artmıştır. Tehdit kavramı ve kitle imha silahlarının özellikleri ile başlayan bu tez, Türkiye'ye yönelik kitle imha silahlan tehdidini ve boyutlannı çözümlemeye çalışmaktadır. Tehdit değerlendirmesi caydıncılık teorisi temelinde yapılmıştır. Türkiye'nin komşulanndan gelen bir kitle imha silahı tehdidiyle karşı karşıya olup olmadığını belirleyebilmek için, İran, Irak, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail'in kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ve balistik füze kapasiteleri detaylı bir biçimde incelenmiştir. Tezin özünü oluşturan halihazırdaki silah edinme çabalannın incelenmesinin yanısıra, bu devletlerin geçmişteki silahlanma çabalan, silah teknolojileri ve ekipmanlannm transferleri ve nükleer madde sızıntısı da sergilenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROLIFERATION OF WEAPONS OF MASS DESTRUCTION IN THE MIDDLE EAST AND TURKEY'S SECURTTY CONCERNS Çağlar, Barış Master's Thesis, Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Mustafa Kibaroğlu September 2001 Proliferation of weapons of mass destruction has always constituted a threat to international peace. International public concern about proliferation of unconventional weapons has rapidly increased since the end of the Cold War. This thesis analyzes the weapons of mass destruction threat against Turkey and its dimensions. It starts with the definition of the concept of threat and the characteristics of weapons of mass destruction. In assessing the threat, deterrence theory is applied. As the theory entails, capabilities and the intentions of possible adversaries are studied. Chemical, biological, radiological, nuclear and ballistic missile capabilities of Iran, Iraq, Syria, Egypt, Saudi Arabia and Israel are examined in detail to figure out whether Turkey confronts weapons of mass destruction threat exposure from its neighbors. Alongside the present procurement efforts of the states as the focal point of the study, past attempts to proliferate and the illegal transfers of weapons technology, equipment and leakage of fissile material are presented so as to shed light on the dimensions of the mass destruction threat.